Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron-, näsa- och halsbesvär hos barn

Öron-, näsa- och halsbesvär hos barn

Vad är orsaken till att min bebis har rosslig andning? Kan öroninflammation smitta? Varför får mitt barn ofta näsblod? Vad är hörselgångseksem och hur länge varar besvären?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har här samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning och test samt hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av öron-, näsa- och halsbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom och behandling vid öron-, näsa- och halsbesvär

Öron-, näsa- och halsbesvär i olika former – till exempel besvär och sjukdomar i öronen, näsan, bihålorna, munhålan, svalget, luftvägarna eller matstrupen – är vanligt förekommande hos barn mellan 1 och 6 år och de flesta drabbas någon gång av halsont, nästäppa, snuva, ont i munnen, ont i örat eller rosslig andning. På denna sida beskriver vi några av de vanligaste orsakerna till besvär i öron, näsa och hals.

Vanliga besvär i halsen hos barn är förstorade halsmandlar, svullna lymfkörtlar och infektioner orsakade av virus eller bakterier (till exempel av en typ av bakterie som kallas streptokocker). Symptomen vid halsbesvär varierar, men ofta får barnet ont i halsen, har svårt att svälja mat och dryck, blir snorigt och får ibland även svårt att andas. Vid infektioner brukar barnet även uppleva andra besvär, såsom feber och hosta.

Besvär i näsan och luftvägarna är också vanliga hos barn. Att barn blir snoriga och täppta i näsan, får ont i bihålorna och har besvär med att andas genom näsborrarna är vanligt och drabbar de flesta någon gång. Oftast orsakas besvären av en infektion, som vanligtvis går över av sig själv.

Barn får ofta olika besvär i och runt munnen i form av blåsor, utslag, prickar eller eksem. Dessa kan variera i form och utseende – från vita, uppstickande knottror till mer utplattade röda. Höstblåsor är ett exempel på en vanlig sjukdom hos barn som ger utslag i form av blåsor i och runt munnen. Höstblåsor är särskild vanligt hos barn i förskoleåldern.

Vanligtvis kan olika infektioner som ger symptom i eller runt munnen kännas igen på att de också ger upphov till andra symptom, såsom feber. Om inga andra symptom förekommer i samband med munbesvären, kan ditt barn ha fått ett munsår eller herpesutslag.

Olika former av öronbesvär är också mycket vanliga hos småbarn och spädbarn. De flesta barn drabbas någon gång av öroninflammation, även kallat otit, vilket ofta leder till besvärlig smärta. Öronont kan vara mycket jobbigt för små barn, eftersom de kan ha svårt att uttrycka vad smärtan beror på. Vissa barn är mer benägna än andra att drabbas av återkommande öroninflammationer. Dessa barn kallas ibland för öronbarn och kan behöva en särskild typ av behandling för att lindra besvären.

Hörselgångseksem är ett annat tillstånd som är mycket vanligt hos barn. Det kan leda till att eksem och utslag bildas i den yttre hörselgången.

Vilken behandling som ditt barn eller din bebis kan få beror på vilken form av besvär som barnet upplever. I de flesta fall brukar öron-, näsa- och halsbesvär gå över av sig själva utan särskild behandling. Vissa sjukdomar och besvär kräver dock behandling i form av smärtstillande, antiinflammatorisk och slemlösande medicin. Medicinerna kan vara i fast eller flytande form, alternativt i form av nässpray.

Tänk på att barn under 2 år inte bör ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Kontakta därför en läkare, om du har frågor om vilken behandling som ditt barn kan få.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för någon form av öron-, näsa- eller halsbesvär, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor