Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Ont i munnen hos barn

Ont i munnen hos barn

Det är mycket vanligt att barn får ont i munnen. Smärtan kan ha flera olika orsaker, till exempel en infektion eller ett munsår. Att ha ont i munnen kan vara besvärligt och göra det svårt att äta, särskilt för små barn. Ofta finns det effektiv behandling mot smärta i munnen.

Sök vård för ont i munnenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid ont i munnen hos barn

​Det är mycket vanligt att barn får ont i munnen. Smärtan kan bero på flera olika saker.

En vanlig orsak är att det har uppstått prickar, utslag, sår, blåsor eller eksem i och runt munnen. Detta kan i sin tur ha olika anledningar. Till exempel kan smärtande blåsor och sår bildas, om barnet har ätit eller druckit något som irriterar slemhinnorna i munnen.

Smärta i munnen kan också bero på att barnet har fått en infektion i munnen, som kan ha orsakats av ett virus eller en bakterie. Höstblåsor är en av de vanligaste virussjukdomarna hos småbarn. Den kan ge upphov till blåsor i och runt munnen. Blåsorna gör att slemhinnorna i munnen svullnar och blir röda, vilket ofta gör ont. Vid infektioner som orsakar smärta i munnen förekommer ofta andra symptom, till exempel feber.

Infektioner orsakade av svamp kan ge symptom i form av smärta i munnen. Till exempel är en infektion som kallas torsk vanlig hos barn och spädbarn. Vanliga symptom vid torsk är vita beläggningar i munnen, som ibland kan kännas obehagliga och göra ont.

Även munsår i olika former, till exempel herpes, förekommer ganska ofta hos barn och kan göra ont. ​

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av smärta i munnen som inte går över, har svårt att äta eller har smärta i munnen och samtidigt har försämrat allmäntillstånd, ska du söka vård.

Behandling

​Behandlingen av smärta i munnen varierar beroende på vad som är orsaken.

Oftast går besvären över av sig själva. Ibland kan det vara bra att ge ditt barn smärtstillande medicin för att lindra smärtan eller göra det enklare att äta. Prata med en läkare om vilken behandling som passar för ditt barn. ​

Sök vård för ont i munnen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i munnen

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av att det gör ont eller svider i munnen när barnet äter – på grund av en infektion eller av annan anledning – kan det vara bra att ge barnet något kallt att dricka för att lindra smärtan. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har ont i munnen, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-07-18

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor