Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Förstorade halsmandlar hos barn

Förstorade halsmandlar hos barn

Förstorade halsmandlar är vanligt hos barn mellan 2 till 6 år eftersom halsmandlarna växer till i denna ålder. Halsmandlarna är två körtlar som sitter i svalget och är en del av kroppens immunförsvar. När halsmandlarna blir förstorade kan det leda till att barnet får svårt att svälja och sova. Det är vanligt att halsmandlarna opereras om de leder till besvär för barnet.

Orsak och symptom vid förstorade halsmandlar hos barn

Halsmandlarna är två körtlar som sitter på var sin sida i svalget. De kallas också för tonsilller och är en del av immunförsvaret.

Hos ett spädbarn, en bebis eller ett barn som är 1 år är de fortfarande mycket små. När barnet blir lite äldre, i småbarnsåldern, kan halsmandlarna växa snabbt. Det är relativt vanligt hos barn i 2-, 3-, 4-, 5- eller 6-årsåldern och är i sig inte ett problem.

Däremot kan svullna och förstorade halsmandlar ge upphov till ett antal olika symptom. Barnet kan få problem att andas och svälja. Det kan göra att det gör ont i halsen och att det därför blir jobbigt att svälja. Det kan i sin tur leda till att barnet äter sämre och inte går upp i vikt som det ska.

Andra symptom kan vara att barnet sover dåligt eller snarkar. Det kan göra att barnet inte vaknar utvilat.

Ibland händer det också att barnet går med munnen öppen hela tiden eller dreglar. Då kan det vara ett tecken på att halsmandlarna är förstorade och att det gör ont att svälja.

Förstorade halsmandlar kan även leda till återkommande infektioner, till exempel halsfluss. Det kallas även för tonsillit.

I sällsynta fall kan en infektion i halsmandlarna ge upphov till halsböld.

Vad kan jag göra själv?

Förstorade halsmandlar i sig är inget problem. Det är först när ditt barn visar några av de typiska symptomen som en förälder behöver vara uppmärksam. Det gäller också om du upplever att barnet inte går upp i vikt som det ska.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur länge problemen har funnits och vilka de är. Skriv gärna ned dina iakttagelser.

När ska jag söka vård?

Det är symptomen och inte storleken på halsmandlarna som styr om ditt barn behöver få hjälp.

Om barnet har problem att äta, pratar grötigt, får andningsuppehåll eller snarkar behöver du söka vård, ofta får ni en remiss till en öron-näsa-hals-läkare för vidare undersökning.

Du behöver även söka hjälp om barnet återkommande har halsfluss eller om du misstänker att det handlar om en halsböld.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker.

Behandling

En läkare börjar med att göra en undersökning av halsmandlarna. Normalt undersöks även körteln bakom näsan. Om nattsömnen är störd kan även näsa och hals behöva undersökas.

Om besvären bedöms som stora kan det bli aktuellt med en operation. Operationen är vanlig och okomplicerad och innebär att delar av- eller hela halsmandeln tas bort. En eller båda halsmandlarna kan opereras bort. Barnet blir normalt besvärsfritt efter en operation men den kan leda till att immunförsvaret försämras.

Vid återkommande halsfluss eller halsböld opereras normalt båda halsmandlarna bort.

Efter operationen kan barnet uppleva smärta och få sår i halsen som tar viss tid att läka. Därför kan en läkare skriva ut smärtstillande medicin som kan lindra besvären efter operationen.

När barnet sedan börjar dricka och äta igen är det lämpligt med kall dryck och soppa den första tiden. Därefter kan barnet få lättsmält mat som pasta och pannkakor. Eftersom det bildas sårytor i halsen är det viktigt att hjälpa barnet att inte peta i dessa då de kan bli infekterade och läka sämre.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att ditt barn har förstorade halsmandlar och symptom av dem är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för förstorade halsmandlar hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för förstorade halsmandlar hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-07-04

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor