Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Hörselgångseksem hos barn

Hörselgångseksem hos barn

Hörselgångseksem är generellt sett mycket vanligt och kan förekomma hos barn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom är att hörselgångarna i örat kliar, fjällar och svullnar upp. Hörselgångseksem går oftast över av sig själv. Ibland kan det behövas behandling med vissa mediciner.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid hörselgångseksem hos barn

​Hörselgångseksem är generellt sett mycket vanligt och kan förekomma hos barn i 1- till 6-årsåldern. Vanliga symptom är att huden i örats hörselgångar kliar, fjällar och svullnar upp.

I vissa fall kan det bildas en inflammation i örat, som en följd av hörselgångseksemen. Det kan då göra mycket ont och ibland rinna en tjock vätska ur örat. Öronont som orsakas av en sådan inflammation kan vara mycket besvärlig för småbarn och spädbarn.

Hörselgångseksem kan i mer ovanliga fall leda till en infektion som kan sprida sig till ytterörat. Vanliga symptom är att örat gör mycket ont och ibland även feber.

Hörselgångseksem orsakas vanligtvis av att något irriterar huden i hörselgångarna, till exempel användning av tops eller öronproppar. Eksemen kan även uppstå om barnet badar, simmar eller rengör öronen för ofta.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn har besvär med hörselgångseksem och problemen inte går över, om en inflammation har uppstått eller om ytterörat svullnar upp och blir ömt, ska du söka vård.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare. ​

Behandling

​Besvär med hörselgångseksem kan behandlas på lite olika sätt. Hos de flesta går besvären över av sig själva efter ett tag. I vissa fall kan det behövas en medicin i form av örondroppar för att lindra besvären och minska svullnaden. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få. ​

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av hörselgångseksem, är det bra om du ser till att hen håller örat torrt och att hen undviker att peta eller klia i örat. Om barnet kliar för mycket på de utslag som uppstår, kan det leda till att besvären förvärras.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för hörselgångseksem, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor