Ögoninflammation

Få hjälp med ögoninflammation

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Ögoninflammation visar sig ofta genom röda, svidande eller kliande ögon. Var i ögat är också vanligt. Ögoninflammation är en vanlig och ofarlig sjukdom som kan orsakas av bakterier, virus eller allergi.

I ovanliga fall kan föremål som fastnat i ögat eller kemiska ämnen ge upphov till ögoninflammation. Ögoninflammation orsakad av bakterier är vanligast och kan i många fall läka ut av sig själv.

Det är vanligt att barn får ögoninflammation, ofta i samband med en förkylning. Inflammationen brukar gå över av sig själv efter fem till sju dygn. Om barnet mår bra i övrigt och bara har lite röda ögon kan barnet i regel gå till förskolan.

Vanliga symptom

Symptom på ögoninflammation är röda, svidande, kliande ögon och varbildning.

Vid ögoninflammation orsakad av bakterier eller virus drabbas ofta först det ena ögat och kort därefter det andra. Samtidigt bildas var som kan klistra igen ögonlocken. Både klåda och en svidande känsla i ögonen brukar förekomma.

Vid allergi drabbas båda ögonen samtidigt, de blir röda och det bildas en klar tunn vätska. Vid allergisk ögoninflammation är det vanligt att ögonen kliar mycket.

Behandling

Är ögoninflammationen orsakad av virus hjälper inte medicin. Symptomen  lindras genom att badda ögonen med koksaltlösning och eventuellt ta ett receptfritt inflammationsdämpande läkemedel. Om bakterier är orsaken kan det ibland behövas lokal antibiotikabehandling.

Om det är allergi som ligger bakom din ögoninflammation är det viktigt att reda ut vad din allergi beror på och hur du bör behandla den.

Sök vård akut om du får svår värk i ögonen i kombination med ljuskänslighet, om du upplever sämre eller förändrad syn eller om du får blåsor på huden i kombination med ögoninflammation.

Vad kan jag göra själv?

Ögoninflammation är mycket smittsamt. Du kan undvika smittspridning genom att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Det är också bra att torka händer och ansikte med separat handduk eller med pappershanddukar. Byt också till ett rent örngott i sängen varje dag.

Lindra symptomen genom att badda ögonen med en bomullstuss och ljummet vatten, eller koksaltlösning om vanligt vatten svider.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har symptom på ögoninflammation, som röda ögon och varbildning, och dessa inte går över efter fem dagar är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får den hjälp som du behöver.

Få hjälp med ögoninflammation

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för ögoninflammation

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det