Hem > Hälsa och sjukdomar > Klamydia

Klamydia

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom. Den orsakas av en bakterie och sprids via bland annat samlag, oralsex och petting. Obehandlad kan den leda till bl.a. infertilitet, varför det är viktigt att testa sig så fort man misstänker att man blivit smittad. Det är du även skyldig att göra, då klamydia ingår i smittskyddslagen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Vanliga symptom vid klamydia

Ofta ger klamydia inga symptom alls. De symptom som ibland kan uppkomma är:

  • Sveda när du kissar
  • Flytningar från underliv eller urinrör
  • Mellanblödningar
  • Magont
  • Smärta i pungen

Om man inte uppvisar några symptom, hur vet man då om man har blivit smittad av klamydia? Eftersom klamydia oftast inte ger några symptom är det svårt att veta om man är smittad. Det är även en bidragande faktor till att spridningen är så pass stor. Det är alltid rekommenderat att göra ett klamydiatest när man har haft oskyddat sex med en ny partner. Om man har ett aktivt sexliv och påvisar ovan nämnda symptom är det alltid rekommenderat att testa sig.

Hur överförs klamydia?

Klamydia orsakas när bakterien “Chlamydia trachomatis” sätter sig på slemhinnorna. Bakterien sprids vidare vid samlag när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Infekterade områden kan vara urinrör, ändtarm, svalg, livmoderhals och slida. Det är fortfarande oklart om klamydia kan överföras från mun till könsorgan men det är rekommenderat att även undvika munsex under pågående infektion. Eftersom bakterien inte överlever luft så kan klamydia inte smittas genom kläder, handdukar eller toaletter. Har du blivit smittad är tiden mellan överföring och uppvisade symptom (inkubationstid) vanligtvis 2-7 dagar.

Hur behandlar du klamydia?

Klamydia behandlas med antibiotika. Det är viktigt att låta bli att ha sex under behandlingstiden, alternativt använda kondom. Har du sex under tiden du har klamydia är du skyldig att informera din sexpartner om detta.

Klamydia ingår i smittskyddslagen. Blir du smittad ska du uppge dina senaste sexpartners så att man kan göra en smittspårning. Smittspårningen ingår i behandlingen och är obligatorisk.  Allt som framkommer under smittspårningen omfattas av sekretess. De personer som anges i smittspårningen får inte reda på vem som uppgett deras namn, bara att de måste testa sig.

All behandling för klamydia är gratis. Du kan beställa hem ett gratis klamydiatest på internet eller besöka en mottagning. Det går även att köpa ett test på apoteket.

Om du går obehandlad kan det uppstå komplikationer. Kvinnor kan få en inflammation i äggledarna som i värsta fall kan leda till att du får svårt att få barn. Även män riskerar infertilitet vid obehandlad klamydiainfektion.

Klamydiatest - Om du misstänker att du smittats

Om du misstänker att du har smittats av klamydia behöver du testa dig. Klamydiatest kan beställas hem, köpas på Apotek Hjärtat, utföras på vårdcentral eller ungdomsmottagning. Det är alltid rekommenderat att ta kontakt med en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få prata med sjukvårdspersonal och säkerställa att klamydiatestet genomförs på korrekt sätt.

Klamydiatest på mottagning

En del mottagningar erbjuder drop in-tider för klamydiatest och en del behöver du kontakta och boka tid hos. Ta reda på vad som gäller för den mottagningen eller vårdcentralen som är nära dig. Beroende på hur du misstänker att du blivit smittad så görs klamydiatestet med en bomullspinne i antingen slida, ändtarm eller mun.

Utför klamydiatest hemifrån

Beroende på vilken region du bor i kan du beställa hem ett klamydiatest från internet. Det medföljer alltid tydliga instruktioner och det är viktigt att du följer dessa noggrant så provresultatet blir korrekt. Män får lämna urinprov och kvinnor får en så kallad vaginalprovpinne. Testet skickas sedan till ett laboratorium för analys och du får en analyskod som du sparar för att kunna se ditt provresultat. Vanligtvis får du svar inom 24 timmar efter att provet har kommit in till laboratoriet.

Vad händer om jag inte upptäcker att jag är smittad?

Även om det är ovanligt så kan klamydia ha långvariga effekter om könssjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid. För kvinnor kan det leda till äggledarinflammation som i sin tur ökar risken för infertilitet. Även män kan drabbas av infertilitet om smittan går oupptäckt och leder till bitestikelinflammation. Det bästa sättet för att skydda sig är att testa sig med jämna mellanrum för att då kunna få behandling så fort som möjligt.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Använd alltid kondom vid nya eller tillfälliga sexuella kontakter. Om du eller en partner testat positivt för klamydia bör ni undvika att ha oskyddat sex tills båda parter behandlats och testat negativt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har testat positivt för klamydia kan du höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med behandling.

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 2021-06-19