Hem > Hälsa och sjukdomar > Övrigt > Klamydia

Klamydia

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom. Den orsakas av en bakterie och sprids bl.a. via samlag, oralsex och petting. Obehandlad kan den bl.a. leda till infertilitet, varför det är viktigt att testa sig så fort man misstänker att man blivit smittad. Det är du även skyldig att göra, då klamydia ingår i smittskyddslagen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Vanliga symptom vid klamydia

Klamydia ger oftast inga symptom alls. De symptom som ibland kan uppkomma är:

Om man inte uppvisar några symptom, hur vet man då om man har blivit smittad av klamydia? Eftersom klamydia oftast inte ger några symptom är det svårt att veta om man är smittad. Detta är en bidragande faktor till att spridningen av sjukdomen är så pass stor. Det är därför rekommenderat att alltid göra ett klamydiatest när man har haft oskyddat sex med en ny partner. Om man har ett aktivt sexliv och uppvisar ovan nämnda symptom, är det alltid rekommenderat att testa sig.

Hur överförs klamydia?

Klamydia orsakas av att bakterien “Chlamydia trachomatis” sätter sig på slemhinnorna. Bakterien sprids sedan vidare vid samlag när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Infekterade områden kan vara urinrör, ändtarm, svalg, livmoderhals och slida. Det är fortfarande oklart om klamydia kan överföras från mun till könsorgan, men det är rekommenderat att även undvika munsex under pågående infektion. Eftersom bakterien inte överlever luft, så kan klamydia inte smitta genom kläder, handdukar eller toaletter. Om du har blivit smittad, är tiden mellan överföring och uppvisade symptom (inkubationstid) vanligtvis 2-7 dagar.

Hur behandlar man klamydia?

Klamydia behandlas med antibiotika. Det är viktigt att låta bli att ha sex under behandlingstiden, alternativt använda kondom. Om du har sex under tiden du har klamydia, är du skyldig att informera din sexpartner om detta.

Klamydia ingår i smittskyddslagen. Om du blir smittad, ska du uppge dina senaste sexpartners så att man kan göra en smittspårning. Smittspårningen ingår i behandlingen och är obligatorisk. Allt som framkommer under smittspårningen omfattas av sekretess. De personer som anges vid smittspårningen får inte reda på vem som uppgett deras namn, bara att de måste testa sig.

All behandling för klamydia är gratis. Du kan beställa hem ett gratis klamydiatest via internet eller besöka en mottagning. Det går även att köpa ett test på apoteket.

Om du går obehandlad, kan det uppstå komplikationer. Kvinnor kan få en inflammation i äggledarna som i värsta fall kan leda till att de får svårt att få barn. Även män riskerar infertilitet vid obehandlad klamydiainfektion.

Klamydiatest – Om du misstänker att du smittats

Om du misstänker att du har smittats av klamydia, behöver du testa dig. Klamydiatest kan beställas hem, köpas på Apotek Hjärtat eller utföras på vårdcentral eller ungdomsmottagning. Det är alltid rekommenderat att ta kontakt med en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få prata med sjukvårdspersonal och säkerställa att klamydiatestet genomförs på korrekt sätt.

Klamydiatest på mottagning

En del mottagningar kräver tidsboking för klamydiatest, medan andra har drop-in. Ta reda på vad som gäller för den mottagning eller vårdcentral som du ska besöka. Beroende på hur du misstänker att du har blivit smittad, så görs klamydiatestet med en bomullspinne i slida, ändtarm eller mun.

Utför klamydiatest hemifrån

Beroende på vilken region du bor i kan du beställa hem ett klamydiatest via internet. Det medföljer alltid tydliga instruktioner och det är viktigt att du följer dem noggrant så att provresultatet blir korrekt. Män får lämna urinprov och kvinnor får en så kallad vaginalprovpinne. Testet skickas sedan till ett laboratorium för analys. Spara den analyskod som du får, så att du kan se ditt provresultat. Vanligtvis får du svar inom 24 timmar efter att provet har kommit in till laboratoriet.

Vad händer om jag inte upptäcker att jag är smittad?

Även om det är ovanligt, så kan klamydia ha långvariga effekter om könssjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid. För kvinnor kan klamydia leda till äggledarinflammation, som i sin tur ökar risken för infertilitet. Även män kan drabbas av infertilitet, om smittan inte upptäcks och leder till bitestikelinflammation. Det bästa sättet att skydda sig är att testa sig med jämna mellanrum för att då kunna få behandling så fort som möjligt.

Sök vård för klamydia

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för klamydia

Vad kan jag göra själv?

Använd alltid kondom vid nya eller tillfälliga sexuella kontakter. Om du eller en partner har testat positivt för klamydia, bör ni undvika att ha oskyddat sex tills båda parter har behandlats och testat negativt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har testat positivt för klamydia, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-11-30

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor