Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Könssjukdomar

På följande sidor har vi samlat information om könssjukdomar – vilka symptom de orsakar, hur de behandlas, vad du kan göra för att skydda dig och när du bör söka vård.

Vad är könssjukdomar?

Könssjukdomar – även kallade sexuellt överförbara sjukdomar eller veneriska sjukdomar (efter den romerska kärleksgudinnan Venus) – är infektioner som smittar vid sexuellt umgänge. Vissa av sjukdomarna kan också överföras via blod eller bröstmjölk.

Könssjukdomar kan orsaka en mängd olika besvär och i vissa fall allvarliga komplikationer. Du kan också ha en könssjukdom utan att uppleva några symptom. Du ska därför alltid testa dig, om det finns risk för att du kan ha blivit smittad – både för att du kan behöva behandling och för att inte sprida en eventuell sjukdom vidare till andra.

Vissa könssjukdomar omfattas av smittskyddslagen. Det innebär att du måste testa dig, om du vet eller misstänker att du har någon av de sjukdomarna.

Vanliga könssjukdomar

Några av de vanligaste könssjukdomarna är:

Flatlöss, mollusker och skabb bör också nämnas i det här sammanhanget. De räknas visserligen inte som könssjukdomar, men kan smitta i samband med sex och nära fysisk kontakt med andra personer.

Könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen

Smittskyddslagen syftar till att hindra allvarliga sjukdomar från att spridas och säkerställa att personer som har sådana sjukdomar får behandling. Smittskyddslagen omfattar ungefär sextio sjukdomar, varav följande är könssjukdomar:  

  • Hepatit B

  • Hiv

  • Gonorré

  • Klamydia

  • Syfilis

Det är viktigt att de här könssjukdomarna inte sprids vidare. Enligt smittskyddslagen måste du därför testa dig, om du vet eller misstänker att du har någon av dem. Testningen, liksom eventuell behandling, är kostnadsfri.

Om du har drabbats av någon av könssjukdomarna som omfattas av smittskyddslagen, görs det en så kallad smittspårning. Den innebär att du måste berätta vem du haft sex med under de senaste 12 månaderna. Detta gäller även om ni har använt skydd av något slag.

Vårdpersonalen kontaktar därefter de personer som du har uppgett, så att de också kan testa sig och få behandling. Du är alltid anonym i samband med smittspårningen – personerna som du berättar om får inte veta vem du är, utan bara att de måste testa sig.

Läs mer om smittskyddslagen på 1177.

Orsaker till könssjukdomar

De vanligaste orsakerna till könssjukdomar är:

  • Bakterier, som bland annat kan ge upphov till gonorré, klamydia, mykoplasma och syfilis

  • Virus, som exempelvis kan orsaka hepatit B, herpes, hiv, kondylom och mollusker

  • Parasiter, som bland annat kan ge upphov till trikomonas, flatlöss och skabb

Smittvägar

De vanligaste smittvägarna för könssjukdomar är vaginala, orala och anala samlag, där slemhinnorna i underlivet, munnen eller ändtarmen kommer i kontakt med varandra. 

Vissa könssjukdomar kan också överföras via: 

  • Sperma

  • Slidsekret

  • Blod, till exempel vid delning av sprutor eller från mor till barn under graviditet och födsel

  • Bröstmjölk, till exempel vid amning

Flatlöss, mollusker och skabb överförs främst vid fysisk kontakt hud mot hud, men kan också smitta vid delning av exempelvis sängkläder eller handdukar.

Symptom vid könssjukdom

Olika könssjukdomar ger olika symptom. Några av de vanligaste är:

  • Sveda när du kissar eller har sex

  • Flytningar från underlivet eller analöppningen

  • Ömmande, svidande eller stickande hud i underlivet

  • Vätskefyllda blåsor i underlivet eller runt analöppningen

  • Vårtor – i vissa fall kliande, svidande eller blödande – i underlivet eller runt analöppningen

  • Sår i underlivet

  • Värk i pungen

  • Mellanblödningar

  • Svullna lymfkörtlar

Det vanligaste symptomet vid flatlöss och skabb är klåda, till exempel i könshåret eller på andra ställen på kroppen, medan mollusker ger små, upphöjda utslag med en liten grop i mitten. Hos vuxna förekommer mollusker framförallt i underlivet samt på korsryggen, magen och insidan av låren.

En del könssjukdomar kan också leda till allvarliga komplikationer, om de inte behandlas:

  • Hiv: Obehandlad hiv kan utvecklas till aids, som innebär att immunförsvaret är så pass försvagat att det inte klarar av att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar.

  • Klamydia, gonorré och mykoplasma: Om sjukdomarna inte behandlas, kan de leda till svårigheter att få barn.

  • Syfilis: Det tredje stadiet av obehandlad syfilis – så kallad tertiär syfilis – kan orsaka skador på nervsystemet och kroppens inre organ.

Du kan också ha en könssjukdom utan att uppleva några symptom. Du ska därför alltid testa dig, om du misstänker att du kan ha blivit smittad.

Hur går undersökningen till?

Vid undersökningen används ofta tester av olika slag för att fastställa om du har blivit smittad med en könssjukdom. De vanligaste testmetoderna är: 

  • Urinprov: Provet innebär att du får kissa i en liten behållare.

  • Topsprov: Provet tas med en liten bomullspinne på olika ställen på kroppen – vanligtvis i slidan, halsen eller analöppningen – beroende på vilka symptom du har.

  • Blodprov: I vissa fall kan du behöva lämna ett blodprov. Detta görs vanligtvis genom att vårdpersonalen sticker dig i armen eller fingret med en nål.

Det kan också hända att vårdpersonalen behöver undersöka ditt underliv eller andra ställen på kroppen för att se om du har utslag, sår eller liknande som kan vara symptom på en könssjukdom.

Behandling av könssjukdomar

Det finns effektiv behandling för de flesta könssjukdomar.

Behandlingen varierar beroende på vilken sjukdom det rör sig om. I många fall får du ta antibiotika, men det är också vanligt med virusdämpande läkemedel. 

Om du har fått utslag, som till exempel könsvårtor till följd av kondylom, eller har drabbats av flatlöss eller skabb, kan det hända att du behandlas med läkemedel som smörjs eller penslas på de drabbade hudområdena. Könsvårtor kan också avlägsnas på kirurgisk väg genom att frysas, brännas eller skäras bort.

Några könssjukdomar, till exempel hiv och herpes, kan inte botas helt, utan är kroniska. Hepatit B kan i vissa fall också vara livslång. Det finns dock effektiv behandling för besvären som sjukdomarna kan orsaka.

Du får inte ha sex innan du är färdigbehandlad, eftersom du annars riskerar att föra smittan vidare till andra personer. Du kan dessutom behöva ta ett nytt test efter behandlingens slut för att säkerställa att du är fri från sjukdomen.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

När bör jag söka vård?

Om du vet eller misstänker att du har fått en könssjukdom som omfattas av smittskyddslagen, måste du testa dig. Dessutom kan smittspårning krävas, så att sjukdomen inte sprids vidare.

Du bör också testa dig, om du har haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner, även om du inte har några symptom på sjukdom.

Om du har ett aktivt sexliv med flera olika partners, kan det dessutom vara bra med  regelbunden testning för att upptäcka och behandla eventuella könssjukdomar i ett tidigt skede.

Vad kan jag göra själv?

Det finns ett par saker som du kan göra för att skydda dig själv och andra från att drabbas av könssjukdomar.

Vaccinera dig

Ett av de bästa skydden mot könssjukdomar är vaccination. Det finns dock inte vacciner mot alla könssjukdomar.

Min Doktors vaccinationsmottagningar kan du vaccinera dig mot hepatit B och HPV (humant papillomvirus), som bland annat kan orsaka kondylom och livmoderhalscancer.

Skydda dig

Om du har sex med en ny eller tillfällig partner, bör ni använda skydd. Några av de vanligaste skydden är:

  • Kondom: En kondom är ett skydd av gummi eller plast som träs på penisen eller ett sexhjälpmedel, som exempelvis en dildo eller vibrator. Kondomer kan användas som skydd vid vaginala och anala samlag, munsex och delning av sexhjälpmedel med andra personer.

  • Femidom: En femidom är en invändig kondom som placeras i slidan eller ändtarmsöppningen och skyddar vid vaginala och anala samlag. 

  • Slicklapp: En slicklapp är en duk av latex eller plast, som kan användas som skydd vid munsex och delning av sexhjälpmedel.

Testa dig

Du ska alltid testa dig, om du misstänker att du kan ha smittats med en könssjukdom.

Min Doktor erbjuder ett självtest för klamydia och gonorré, som skickas hem till dig och kan tas när det passar. Både självtestet och eventuell efterföljande behandling är kostnadsfria.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Välkommen att kontakta Min Doktor, om du misstänker att du har smittats med en könssjukdom. Vi hjälper dig med testning, bedömning och behandling. Om det visar sig att du har fått en könssjukdom som omfattas av smittskyddslagen, tar vi hand om smittspårningen.

Du kan också vaccinera dig mot hepatit B och HPV på Min Doktors vaccinationsmottagningar.

Om du behöver rådgivning kring sexuell hälsa eller relationer, erbjuder Min Doktor även samtal med sexolog.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab