Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförd könssjukdom som är vanligare bland unga. Om du fått kondylom, kan du få vårtor i underlivet eller ändtarmsöppningen som kliar och svider. 

Vårtorna kan sitta en och en eller i grupp och orsakas av ett virus som kallas HPV. De flesta får inga större besvär av vårtorna, som oftast försvinner av sig själva. Om du har vårtor som inte försvinner, finns det hjälp att få. 

Det bästa sättet att skydda sig mot kondylom är genom att vaccinera sig mot HPV.

Vad är kondylom?

Kondylom är ett virus som tillhör samma virusgrupp som HPV, humant papillomvirus. Viruset orsakar vårtor på och runt könsorganen. Kondylom är mer vanligt förekommande hos unga.

Kondylom är en sexuellt överförd infektion som ibland inte uppvisar symptom förrän 2 till 3 månader senare. I vissa fall kan det ta flera år tills vårtor utvecklas. Utseendet på vårtorna kan variera och i vissa fall är de platta, vilket gör dem svåra att upptäcka. 

Vissa typer av HPV kan efter en tid utvecklas till livmoderhalscancer. Det virus som brukar orsaka kondylom utvecklas däremot inte till livmoderhalscancer.

Symptom vid kondylom

Det är inte alla som får symptom när de är smittade med kondylom. Det allra vanligaste symptomet är vårtor, som kan sitta på olika ställen i underlivet och på kroppen.

Vårtor kan se olika ut, men de är oftast rosa, lila eller hudfärgade. Formen kan vara rund eller lite ojämn och de är oftast lite upphöjda. Vid kondylom kan vårtorna sitta: 

 • På eller runt könsorganen, till exempel i slidöppningen, på blygdläpparna, på ollonet, insidan av förhuden och runt ändtarmsöppningen

 • I munnen – om du haft munsex med en smittad, kan du även få blåsor i munnen

Förutom vårtor kan du även få ett eller flera av följande symptom: 

 • Små blödningar från vårtorna

 • Obehag vid samlag

 • Klåda

 • Sveda

Hur smittar kondylom?

Kondylom smittar via kontakt, oftast i samband med samlag, smeksex eller munsex. Det händer även att viruset överförs till barn vid förlossning. Du kan smittas med kondylom även om din sexpartner inte har några synliga symptom. 

Vissa personer har lättare för att smittas. Om du har ett nedsatt immunförsvar, är risken för att smittas större. Du kan ha nedsatt immunförsvar om du är sjuk, gravid eller tar vissa läkemedel. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns vissa saker du kan göra själv för att minska risken för att smittas av kondylom. Du kan: 

 • Vaccinera dig mot HPV. HPV-vaccin är det bästa skyddet mot kondylom och andra typer av HPV. Vaccinet ingår i barnvaccinationsprogrammet sedan år 2010 för flickor och sedan år 2020 för pojkar. För bästa effekt bör vaccinet tas innan du har sex för första gången. 

 • Använd kondom. Kondom ger ett grundläggande skydd mot kondylom, men eftersom kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade ger den inte ett hundraprocentigt skydd.

 • Gå på cellprovtagningar. Du som har en livmoder och som haft kondylom bör vara extra noggrann med att ta cellprover regelbundet. Om du har ett kvinnligt personnummer, kommer du kallas till cellprovtagning från det att du fyllt 23 år. Om du har ett manligt personnummer och en livmodertapp, till exempel om du är transman, måste du själv boka in tid för cellprovtagning. 

När ska jag söka vård?

Besvären vid kondylom försvinner ofta av sig själv, men om du upplever att du besväras av dina vårtor ska du söka hjälp. Du får då hjälp med att behandla vårtorna och lindra besvären. 

Behandling

Behandling av kondylom fokuserar på att ta bort vårtorna, inte den underliggande infektionen, och det kan skilja sig hur lång tid behandlingen tar. 

Besvär som kan göra behandling av kondylom nödvändig är: 

 • Klåda

 • Sveda

 • Blödningar

 • Skavkänsla

 • Svårigheter att kissa

 • Psykologiska besvär till följd av vårtorna

Eftersom behandlingen bara tar bort vårtorna och inte själva virusinfektionen, riskerar du att få nya vårtor igen. Du kan också fortfarande smitta andra även om du får behandling. 

Behandling av kondylomvårtor kan göras på olika sätt. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

 • Behandling med läkemedel innehållande podofyllotoxin (läkemedlet består av en lösning eller kräm som stryks på vårtorna)

 • Frysning av vårtorna, även kallat kryobehandling

 • Elektrisk upphettning av vårtorna, kallas även diatermi

 • Borttagning med hjälp av sax eller kniv

 • Laserborttagning

De olika behandlingsmetoderna är olika bra för olika personer. Prata med din läkare om vilken metod som passar dig bäst. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du tror att du har kondylom, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi ser till att du får rätt vård.

Vi kan också hjälpa dig med vaccination mot HPV på Min Doktors fysiska mottagningar. 

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för kondylom
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab