Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Öroninflammation

Öroninflammation

Öroninflammation är en inflammation i mellanörat. Det kan drabba både vuxna och barn, men är vanligast hos barn. Tillståndet gör ofta mycket ont. Du kan bära på bakterien även när du är frisk, men den orsakar problem först i kombination med virus.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om öroninflammation

Öroninflammation är den näst vanligaste inflammationen hos barn. Den är som vanligast i åldern ett till två år. Smärtan kommer ofta plötsligt och är i de flesta fall snabbt övergående.

Symptom vid öroninflammation

Det här är vanliga symptom:

  • Stark smärta i örat, som blir värre när du ligger ner

  • Lock i örat eller försämrad hörsel

  • Feber

Behandling

Öroninflammationer kan i vissa fall läka ut av sig själva. Ofta krävs dock behandling. Kontakta din vårdcentral för undersökning och behandling.

Sök vård för öroninflammation

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för öroninflammation

Vad kan jag göra själv?

Minska svullnaden genom att hålla huvudet högt. Du kan till exempel ha en extra kudde när du sover. Om ditt barn har öroninflammation kan du försöka låta hen sitta upprätt för att minska svullnaden, exempelvis i en babysitter eller i knät.

När du har öroninflammation ska du inte bada. Ibland går det hål på trumhinnan. Det brukar göra ont och efteråt kan det rinna var ur örat i några dagar. Då är det extra viktigt att inte få vatten i örat. Var försiktig med dusch och bad i en och en halv vecka efter att örat slutat rinna. Under tiden kan du skydda örat med exempelvis fetvadd eller öronproppar.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor har tyvärr inte möjlighet att utreda öroninflammation. Vi rekommenderar att du vänder dig till närmaste vårdcentral. De kan undersöka dig och ge råd om preparat och behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03