Hem > Hälsa och sjukdomar > Vaxpropp

Vaxpropp

I örat sitter körtlar som tillverkar vax. Vaxet är till för att rengöra örat och transporteras långsamt ut. På vägen tar det med sig smuts och bakterier. Ibland kan vaxet bli segare än normalt, och då kan en vaxpropp uppstå. Vissa har segare vax än andra, och drabbas därför oftare av vaxproppar.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

Symptom vid vaxpropp

När du fått en vaxpropp hör du ofta sämre än vanligt. Det är också vanligt att det slår lock för örat när duschar eller badar till följd av att vattnet fångas upp bakom vaxproppen. Ibland kan det även klia och göra ont.

Behandling

Genom att mjuka upp vaxet kan du få vaxproppen att lösas upp. På apoteket finns receptfria preparat som örondroppar och öronspray. Ibland kan du behöva spola örat själv med en gummiballong. Rådgör med ditt apotek för att hitta en behandling som passar dig.

Träffa läkare online

  • Kostnadsfritt

  • 95% patientnöjdhet

  • Kort väntetid

  • Öppet dygnet runt

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Undvik att peta dig i örat. Du bör aldrig använda bomullspinnar då de kan flytta vaxet ännu längre in i hörselgången, vilket leder till en ännu kraftigare blockering.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor har tyvärr inte möjlighet att behandla vaxproppar. Om du utan resultat försökt behandla vaxproppen själv med vaxlösande medel bör du istället kontakta din närmaste vårdcentral.

Ibland kan du behöva spola rent öronen. Har du återkommande problem med vaxproppar bör du rådfråga din vårdcentral hur du kan undvika problemen i framtiden. Du bör även kontakta vården om du får klåda eller smärta i hörselgången i samband med vaxproppen.