Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Vaxpropp

Vaxpropp

I örat sitter körtlar som tillverkar vax. Vaxet är till för att rengöra örat och transporteras långsamt ut. På vägen tar det med sig smuts och bakterier. Ibland kan vaxet bli segare än normalt, och då kan en vaxpropp uppstå. Vissa har segare vax än andra, och drabbas därför oftare av vaxproppar.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid vaxpropp

När du fått en vaxpropp hör du ofta sämre än vanligt. Det är också vanligt att det slår lock för örat när duschar eller badar till följd av att vattnet fångas upp bakom vaxproppen. Ibland kan det även klia och göra ont.

Behandling

Genom att mjuka upp vaxet kan du få vaxproppen att lösas upp. På apoteket finns receptfria preparat som örondroppar och öronspray som du använder i örat för att mjuka upp vaxet, och därefter sköljer du örat själv med en gummiballong.

Ibland kan du behöva så kallad öronspolning för att bli av med vaxproppen. Då spolar en sjuksköterska örat med kroppstempererat vatten genom en slang med ett kontrollerat tryck tills vaxproppen kommer ut, antingen hel eller i mindre delar.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Det finns olika anledningar till varför man drabbas av en vaxpropp. Det kan till exempel vara att man använder hörapparat, petar med bomullstops inne i örat, har hörlurar som stoppas in i öronen eller att man helt enkelt har lite segare vax och därför drabbas oftare än andra. Undvik att peta dig i örat. Du bör aldrig använda bomullspinnar då de kan flytta vaxet ännu längre in i hörselgången, vilket leder till en ännu kraftigare blockering.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har en vaxpropp kan du få hjälp på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar med öronspolning. För att spolningen ska ha störst chans att lyckas behöver du behandla vaxproppen med vaxlösande medel i minst tre dagar innan öronspolningen äger rum. Det finns olika typer av vaxlösande medel att köpa receptfritt på apoteket.

Min Doktor utför öronspolning på alla våra vård- och vaccinationsmottagningar. Möjligheten till att få öronen spolade kan variera beroende på bemanning.

Hitta din närmaste mottagning

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03