Av: Min Doktor, 2022-07-11

Öronspolning hos Min Doktor – så går det till

På våra vaccinationsmottagningar kan du få hjälp med öronspolning för att behandla vaxpropp i örat. Min Doktors sjuksköterska Daniel Brenner berättar mer om hur det går till. 

Alla människor har öronvax, och det finns en bra anledning till det: vaxet finns till för att att rengöra örat. Vaxet transporteras långsamt ut genom hörselgången, och på vägen tar det med sig smuts och bakterier. Men ibland kan en vaxpropp uppstå.

– Vaxproppen täpper till hörselgången vilket gör att mindre ljud når fram till trumhinnan, och därför brukar man höra sämre om man drabbas av en vaxpropp. Det är också vanligt att uppleva en lockkänsla, eftersom vatten enkelt fastnar bakom vaxproppen när man duschar eller badar, säger Daniel Brenner, legitimerad sjuksköterska hos Min Doktor och fortsätter:

– Det finns olika anledningar till varför man drabbas av en vaxpropp. Det kan till exempel vara att man använder hörapparat, tar med bomullstopsen inne i örat, har hörlurar som stoppas in i öronen eller att man helt enkelt har lite segare vax och därför drabbas oftare än andra.

Spolning sköljer ut vaxproppen

Om du har en vaxpropp kan du få hjälp på Min Doktors vaccinationsmottagningar genom så kallad öronspolning. Då spolar en sjuksköterska örat med kroppstempererat vatten genom en slang med ett kontrollerat tryck tills vaxproppen kommer ut, antingen hel eller i mindre delar.

Ibland kan man känna sig lite yr efter spolningen, eftersom balansorganen sitter inne i örat. Därför tipsar Daniel om att avsätta en lugn stund efter besöket.

– En annan viktig sak att komma ihåg är att förbereda örat inför öronspolningen. För att spolningen ska ha störst chans att lyckas, behöver du behandla vaxproppen med vaxlösande medel i minst tre dagar innan öronspolningen äger rum. Det finns olika typer av vaxlösande medel att köpa receptfritt på apoteket, och du är varmt välkommen att fråga någon av oss på mottagningen om du behöver råd kring hur du ska förbereda örat inför en spolning, säger Daniel.

Öronspolning på Min Doktors mottagningar

Min Doktor utför öronspolning på flera av våra vaccinationsmottagningar. Möjligheten till att få öronen spolade kan variera beroende på bemanningen på mottagningen. För information om utbud, öppettider och möjligheter till drop-in och tidsbokning, se din närmaste mottagning.

Öronspolning kan inte utföras digitalt.

Faktagranskad av:

Daniel Brenner, legitimerad sjuksköterska

Dela artikeln: