Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Ont i öronen

Ont i öronen

Att ha ont i öronen är vanligt och beror ofta på en infektion i kroppen. En förkylning eller en öroninflammation är vanliga orsaker till att du får ont. Även halsfluss, eksem, hudinfektioner i örat, tandvärk och spända käkmuskler kan ge öronvärk.

Sök vård för ont i öronenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i öronen

Öroninflammation är vanligare hos barn än hos vuxna och börjar ofta med ett förkylningsvirus som går över i en inflammation i mellanörat.

Symptom vid ont i öronen

Om orsaken till att du har ont i örat är en öroninflammation är det också vanligt att du får feber, nästäppa och sämre hörsel. Vid öroninflammation kan trumhinnan spricka, då rinner det vätska ur öronen.

Det kan vara svårt att upptäcka att ett litet barn har öroninflammation. Det kan visa sig genom att de skriker mycket och gnäller på grund av öronvärken, speciellt i liggande läge. Små barn kan också ta sig för örat för att visa att de har ont.

Behandling

Många öroninflammationer läker ut av sig själva men ibland behövs behandling med läkemedel.

Barn som får många öroninflammationer kan bli hjälpta av att få rör inopererade i öronen. Rören kan förebygga återkommande öroninflammationer.

I ovanliga fall kan en obehandlad öroninflammation ge en komplikation som heter mastoidit. Det innebär att inflammationen sprider sig till skallbenet, vilket är allvarligt. Symptomen är hög feber, smärta bakom örat och utstående öra. Om du misstänker att du eller ditt barn har mastoidit ska du söka vård akut.

Sök vård för ont i öronen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i öronen

Vad kan jag göra själv?

Många öroninflammationer läker ut av sig själva. Under tiden kan du lindra symptomen genom:

  • Receptfria, smärtstillande läkemedel.

  • Nässpray eller näsdroppar kan både minska nästäppa och svullnad i örat vid öroninflammation.

  • Sov med höjd huvudända eller i sittande ställning. Då minskar svullnaden i örats slemhinna vilket gör att smärtan avtar.

  • Även för barn brukar det kännas bättre i upprätt läge, prova att höja huvudänden på spjälsängen eller att låta barnet sova kortare stunder i bärsele eller bilbarnstol.

  • Undvika rökiga miljöer.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor har tyvärr inte möjlighet att utreda öronbesvär. Vi rekommenderar att du vänder dig till närmaste vårdcentral för en undersökning.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22