Hem > Hälsa och sjukdomar > Ögonbesvär > Röda och irriterade ögon hos barn

Röda och irriterade ögon hos barn

Ögonen är känsliga hos små barn. Röda och irriterade ögon kan bero på flera olika saker. Spruckna blodkärl, ögoninflammation eller irritation (till följd av exempelvis rök eller en allergisk reaktion) kan göra ögonen röda och irriterade. Ibland återgår ögonen till det normala av sig själva. Ibland behövs behandling inom sjukvården.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid röda och irriterande ögon hos barn

Ögat är ett känsligt organ hos ett litet barn. Små störningar kan ge stora symptom. Hos ett spädbarn eller en liten bebis är ögonen särskilt känsliga. Därför behöver de nästan alltid undersökas direkt.

Att ögonen blir röda eller irriterade hos småbarn i 1- eller 2-årsåldern, men även hos lite äldre barn, kan ha många orsaker. Om ögonvitan blir röd, kan det bero på att ett litet blodkärl har gått sönder.

Ibland kan det uppstå en svullnad i ett ögonlock. Det beror på att en talgkörtel har blivit inflammerad. Vanliga symptom är då att ögat blir rött och kan kännas ömt.

Rök kan också orsaka att ögonen blir röda, liksom att föremål kommer in i ögat. Det kan fastna på själva hornhinnan eller under det övre eller undre ögonlocket.

En annan vanlig orsak är ögoninflammation. Det kallas också för ögonfluss. Ögonen blir då irriterade och variga och det kan komma vätska. Ögoninflammationer beror på virus eller bakterier och uppstår ofta i samband med förkylningar. Vissa infektioner kan vara mycket smittsamma.

Om ögonen kliar och blir röda och rinniga, kan det även vara tecken på en allergisk reaktion. Ofta kommer detta på våren, när lövträden slår ut eller när gräset börjar blomma. Om besvären är konstanta under året, finns orsaken ofta i hemmet, till exempel pälsdjur.

Hos nyfödda kan ögonen bli röda för att tårarna inte rinner av som de ska. Det kan också göra att ögonen lättare blir infekterade.

När ska jag söka vård?

Ett nyfött barn med svullna och röda ögon behöver i regel undersökas av en ögonläkare direkt. Det kan röra sig om gonkock- och klamydiabakterier som barnet har smittats med vid förlossningen.

Om orsaken är skräp som sitter fast och besvären är kvar efter ett dygn, behöver du söka vård. Detsamma gäller svåra allergiska besvär som inte går över.

Om du märker att barnet är mycket ljuskänsligt, behöver du också söka vård. Det kan vara ett tecken på att hornhinnan blivit skadad.

Behandling

Det finns olika sorters behandling som kan användas beroende på vad orsaken är. Ibland räcker det att en sjuksköterska eller läkare tvättar ögonen och försiktigt tar ut det som har fastnat.

En läkare kan behandla genom att skriva ut medicin i form av ögondroppar, om inte besvären har blivit bättre på några dagar. I andra fall kan inflammationsdämpande medicin eller salva ges.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Om du misstänker att orsaken är att ett föremål har kommit in i ögat, kan du kontrollera ögat försiktigt. Använd en fuktig bomullspinne för att ta bort skräpet. Skölj med ljummet vatten, en koksaltlösning eller särskilda ögondroppar.

Om de röda ögonen beror på inflammation eller ögoninfektion, kan du rengöra runt barnets öga. Det är också viktigt att barnet tvättar händerna noga och inte gnuggar sig i ögonen.

Ögoninflammationer kan vara mycket smittsamma. Barnet behöver därför stanna hemma från förskola eller skola tills dess att det är helt friskt. Aktiva barn i 3- till 6-årsåldern smittar lätt varandra.

Om orsaken är en vagel, kan den tvättas och värmas försiktigt. Det gör att talgkörteln öppnas och läkningen går snabbare.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har röda eller irriterade ögon, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-08-21

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor