Hem > Hälsa och sjukdomar > Ögonbesvär hos barn

Ögonbesvär hos barn

Varför har mitt barn röda ögon? Kan ögoninflammation smitta? När behöver jag söka hjälp för ögonbesvär hos mitt barn? Vad beror det på att mitt barn skelar och hur kan det behandlas?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test och hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av ögonbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vård för ögonbesvärÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om ögonbesvär, vanliga symptom och behandling

Ögonbesvär hos ett litet barn kan ha många olika orsaker. Ögat är ett känsligt organ. Små störningar kan ge stora symptom. Hos ett spädbarn eller en bebis är ögonen särskilt känsliga. De behöver därför nästan alltid undersökas direkt när besvär uppstår.

Att ögonen blir röda eller irriterade hos småbarn i 1- eller 2-årsåldern är relativt vanligt. En vanlig orsak är ögoninflammation, även kallat ögonfluss. Ögonen blir då irriterade och variga och kan vätska. Ögoninflammation är kroppens reaktion på virus eller bakterier som ger en ögoninfektion och uppstår ofta i samband med förkylningar.

Vissa ögoninfektioner kan vara mycket smittsamma. Aktiva barn i 3- till 6-årsåldern smittar lätt varandra. Barnet behöver därför normalt vara hemma tills dess det är helt friskt.

Behandling av ögoninflammation kan variera, beroende på hur besvärliga symptomen är och hur länge symptomen har förekommit. Ibland räcker det att behandla besvären genom att tvätta ögonen för att lindra besvären. Det kan också hjälpa att ge inflammationsdämpande medicin i form av ögondroppar eller salva. Om barnet får särskilt allvarliga symptom av ögoninflammation, kan det behövas behandling i form en viss typ av medicin som botar sjukdomen.

Om ögonen kliar och blir röda och rinniga, kan det vara tecken på en allergisk reaktion. Reaktionerna kommer ofta på våren när gräset blommar och träden slår ut. Det finns olika slags mediciner för att behandla besvären. Tänk på att barn under 2 år inte bör ges vissa typer av medicin innan en läkare har gjort en bedömning.

Sök vård för ögonbesvär

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ögonbesvär

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom på någon form av ögonbesvär, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-07-18

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor