Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi gör att du reagerar på ämnen från djurens saliv, urin, talgkörtel och päls. Det är vanligast med allergi mot katt, hund och häst. Men även smådjur som marsvin, mus, råtta, kanin, hamster kan ge allergi.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om pälsdjursallergi

Drygt var tionde svensk är allergisk mot katter. Det är den vanligaste orsaken till allergi näst efter björkpollen. De flesta får sina besvär i barn- och ungdoms­åren, men allergi kan i princip utvecklas när som helst. Ofta minskar besvären med åren.

Det är inte helt klarlagt  vad som utlöser pälsdjursallergi, men det kan vara ärftligt och även miljön kan ha betydelse. Om du har blivit allergisk mot ett pälsdjur, ökar risken att du ska utveckla allergi även mot andra pälsdjur.

Symptom vid pälsdjursallergi

Om du är allergisk mot pälsdjur reagerar du när du träffar pälsdjur inomhus. Men reaktionen kan även komma utomhus. Du kan få nässelutslag vid direkt kontakt, till exempel om du klappar djuret eller blir slickad. Utslagen kliar och liknar myggbett.

Det här är vanliga symptom:

  • Rinnande näsa

  • Kliande och röda ögon

  • Nysningar

  • Nästäppa

Kraftig pälsdjursallergi kan även orsaka svår astma och återkommande nästäppa.

Behandling

Vid lindriga besvär med ögonen eller näsan kan du köpa receptfria antihistamin­tabletter på apoteket. Vid behov kan du komplettera med receptfria ögondroppar.

Om du framför allt är täppt i näsan kan det vara bra att använda nässprej med kortison. Tänk på att det tar några dagar innan kortisonsprej ger full effekt.

Förkylningssprejer fungerar tillfälligt mot allergiska näsbesvär men kan förvärra symptomen om de används längre tid än vad som rekommenderas.

Sök vård för pälsdjursallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för pälsdjursallergi

Vad kan jag göra själv?

Vid pälsdjursallergi är det viktigast att undvika de djur som du är allergisk mot. Se till att inte ha pälsdjur hemma, varken egna eller tillfälliga på besök.

Om du måste vara i miljöer där det finns pälsdjur, kan du pröva att ta antihistamin några timmar innan. Om du har astma på grund av pälsdjursallergi kan du behöva andas in extra kortison både före du träffar pälsdjur och några dagar efter.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om inte receptfria alternativ hjälper kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt och fungerande behandling.

Du kan också kontakta Min Doktor om du är osäker på vad som utlöser besvären.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-11-14