Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Pälsallergi hos barn

Pälsallergi hos barn är vanligt förekommande och innebär allergi mot ett visst protein som finns hos pälsdjur. Symptom brukar visa sig i form av röda och kliande ögon, rinnande näsa, nysningar, nästäppa och ibland nässelutslag. Symptomen lindras genom att undvika kontakt med pälsdjur eller med hjälp av vissa mediciner.

Orsak och symptom vid pälsallergi hos barn

Pälsallergi hos barn, även kallat pälsdjursallergi, är vanligt förekommande och innebär allergi mot proteiner som finns i bland annat hudflagor, saliv och urin från olika pälsdjur. Allergin orsakas alltså inte av djurets päls, även om proteinet ofta fastnar där.

Allergi mot hund, katt, häst eller något annat djur? Det är vanligast med katt-, hund- och hästallergi. Om ditt barn är allergiskt, visar allergin sig oftast i tidig ålder mot ett eller flera typer av pälsdjur.

Vanliga symptom är röda och kliande ögon, rinnande näsa, nysningar, nästäppa och ibland även nässelutslag på huden vid direktkontakt med djuret. Barn med pälsallergi löper också större risk att drabbas av astma eller astmaliknande symptom.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård om ditt barn får andningssvårigheter eller liknande astmarelaterade symptom som kan vara en följd av pälsallergi. Du kan också söka vård om du misstänker att ditt barn har allergi mot något pälsdjur eller om ditt barn uppvisar allergisymptom.

Behandling

Eftersom symptomen är snarlika många andra allergier, exempelvis pollenallergi, är det bra att utreda vilken typ av allergi det kan vara. Utredning görs ofta genom blodprov, lungfunktionstest eller ett så kallat pricktest på huden. Min Doktor kan hjälpa dig med att genomföra ett sådant test.

Symptomen av pälsallergi behandlas ofta med nässprej, ögondroppar eller tabletter. Vid en kraftig pälsallergi kan det vara aktuellt att ditt barn får en allergivaccination.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om du misstänker att ditt barn eller din bebis är allergiskt mot pälsdjur, är det bästa du kan göra att se till att barnet undviker kontakt med pälsdjur. Det innebär att du inte kan ha pälsdjur i hemmet.

Eftersom det allergiframkallande proteinet sprids mycket lätt och fastnar på olika ytor, är det också viktigt att du städar noggrant efter att ett pälsdjur varit i ditt hem. Om ditt barn besväras av en kraftig allergi mot pälsdjur, kan du se till att ditt barn inte kommer i återkommande kontakt med djurägare, då proteinet ofta sätter sig i kläderna.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för pälsallergi, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för pälsallergi hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab