Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Gräsallergi hos barn

Gräsallergi hos barn

Gräsallergi innebär att ditt barn reagerar mot gräspollen. Pollenallergi hos barn är vanligt förekommande och kännetecknas av röda och kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och nysningar. Symptomen behandlas vanligtvis med nässprej, ögondroppar och tabletter.

Sök vård för gräsallergiÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid gräsallergi hos barn

Ungefär var femte svensk har någon form av pollenallergi. De flesta pollenallergiker är allergiska mot björk eller gräspollen. Om ditt barn har gräsallergi, så orsakas det av gräspollen, vilket är vanligast under sommaren. I Sverige finns drygt 150 gräsarter. Några exempel på gräs är hundäxing, råg, vete, timotej och havre. Olika gräsarter blommar vid olika tidpunkter under perioden maj till augusti.

Symptomen för gräsallergi börjar visa sig under sommarmånaderna och påminner om symptomen för andra pollenallergier. Vanliga symptom är röda och kliande ögon, klar rinnande snuva, nästäppa, nysningar, trötthet och i vissa fall andningssvårigheter och rethosta. Allergi mot gräspollen kan även orsaka koncentrationssvårigheter. En del pollenallergiker kan utveckla astma under pollensäsongen. Besvären kan förvärras under perioder då det är mycket pollen i luften.

Om ditt barn har pollenallergi, ökar även risken för korsallergi, vilket innebär en allergisk reaktion mot vissa födoämnen. Ofta gäller det olika typer av nötter eller stenfrukter. Symptomen visar sig oftast genom klåda i mun och svalg vid förtäring och ibland även genom utslag på huden, så kallade nässelutslag. Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner. Se relaterade besvär nedan.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård om din bebis eller ditt lilla barn uppvisar symptom, exempelvis kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva, under pollensäsongen. Du ska också söka hjälp för ditt barn om du testat medicin och den inte hjälper. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare för behandling av symptom för gräsallergi.

Om barnet har svårt att andas i vilotillstånd, bör ni åka till en akutmottagning.

Behandling

Symptomen av gräsallergi hos barn är ofta lätta att känna igen och det behövs inte alltid en utredning för att en diagnos ska kunna fastställas. Om du vill veta exakt vilken typ av pollenallergi ditt barn har, finns möjligheten att genomgå en allergiutredning. Vanligast är att man genomför ett så kallat pricktest på huden. Min Doktor kan hjälpa dig med att genomföra ett sådant test.

Det finns flera olika typer av behandlingar och medicin för gräsallergi, som du kan köpa själv på apoteket eller få förskrivet av läkare. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra de olika symptomen. Om ditt barn upplever andningssvårigheter eller hostar, kan astmabehandling behövas.

Sök vård för gräsallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för gräsallergi

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att undvika att ditt barn kommer i kontakt med gräspollen. Du kan däremot undvika att torka lakan och kläder utomhus under pollensäsongen. Se också till att ditt barn byter kläder efter att ha varit utomhus samt att barnet undviker kontakt med husdjur som varit utomhus. Eftersom pollenhalterna är som högst under dagtid, kan du se till att ha fönstren stängda under dagen och vädra på natten eller tidigt på morgonen. Du kan också använda en luftrenare för att minska mängden pollen inomhus.

Besvär av gräsallergi kan även lindras genom att du sköljer barnets näsa med en saltvattenlösning för att minska mängden pollen i luftvägarna.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för gräsallergi, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor