Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Pollenallergi hos barn

Pollenallergi hos barn

Pollenallergi hos barn är vanligt förekommande och kännetecknas av röda och kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och nysningar. Symptomen behandlas vanligtvis med nässprej, ögondroppar och tabletter.

Sök vård för pollenallergiÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid pollenallergi hos barn

Pollenallergi innebär att barnet är överkänsligt mot en eller flera typer av pollen som finns i luften. Pollenallergi beror delvis på genetiska anlag. Risken för ditt barn att drabbas av pollenallergi ökar om en eller båda föräldrarna har eller har haft allergi.

Pollensäsongen börjar när värmen kommer under våren och varar fram till hösten. Det är också då som symptomen börjar visa sig. Björkpollen är vanligast under våren, gräspollen är vanligast under sommaren och gråbopollen är vanligast under sensommaren.

Vanliga symptom är röda och kliande ögon, klar rinnande snuva, nästäppa, nysningar, trötthet och i vissa fall andningssvårigheter och rethosta. Pollenallergier kan även orsaka koncentrationssvårigheter.

Om ditt barn har pollenallergi ökar även risken för korsallergi, vilket innebär en allergisk reaktion mot vissa födoämnen. Ofta gäller det olika typer av nötter eller stenfrukter. Symptomen visar sig oftast genom klåda i mun och svalg vid förtäring och ibland även genom utslag på huden, så kallade nässelutslag. Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner. Se relaterade besvär nedan.

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att undvika att ditt barn kommer i kontakt med pollen. Däremot kan du undvika att torka lakan och kläder utomhus under pollensäsongen, se till att ditt barn byter kläder efter att ha varit utomhus samt att barnet undviker kontakt med husdjur som har varit utomhus. Eftersom pollenhalterna är som högst under dagtid kan du se till att ha fönstren stängda under dagen och vädra på natten eller tidigt på morgonen. Du kan också använda en luftrenare för att minska mängden pollen inomhus.

Besvär av pollenallergi kan även lindras genom att du sköljer barnets näsa med en saltvattenlösning för att minska mängden pollen i luftvägarna.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård om din bebis eller ditt barn uppvisar symptom, exempelvis kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva under pollensäsongen. Vid lite större barn kan du testa medicinering som du köper själv på apoteket först. Du ska söka hjälp för ditt barn om du testat medicin och det inte hjälper. Om barnet har svårt att andas i vilotillstånd bör ni åka till en akutmottagning.

Behandling

Symptomen av pollenallergi hos barn är ofta lätta att känna igen och det behövs inte alltid en utredning för att en diagnos ska kunna fastställas. Vanligast är att man genomför ett test, ett så kallat pricktest på huden. Om du vill veta exakt vilken typ av pollenallergi ditt barn har finns möjligheten att genomgå en allergiutredning via vårdcentralen.

Det finns flera olika typer av behandlingar och medicin för pollenallergi, som du kan köpa själv på apoteket eller få förskrivet av läkare. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra de olika symptomen. Upplever ditt barn andningssvårigheter eller hostar kan astmabehandling behövas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för pollenallergi är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för pollenallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för pollenallergi

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-27

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor