Kvalsterallergi hos barn

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Om ditt barn är kvalsterallergiker innebär det att kroppens immunförsvar reagerar mot kvalsterdjurs avföring. Besvär i luftvägarna, rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar och nästäppa är vanliga symptom på kvalsterallergi. Symptomen lindras bland annat genom god luftkonditionering i bostaden, särskilda kuddar, vädrade och tvättade sängkläder eller med hjälp av vissa mediciner.Orsak och vanliga symptom

Om ditt barn är kvalsterallergiker innebär det att kroppens immunförsvar reagerar mot de små spindeldjuren kvalsters avföring. Den vanligaste orsaken till kvalsterallergi (dammallergi) är husdammskvalster som finns i damm. Kvalsterallergi kan utvecklas närsomhelst under livet. Kvalsterdjuren behöver värme, fukt, otvättade sängkläder och mörker för att trivas. Den vanligaste orsaken till kvalsterallergi är kvalster i sängkläderna.

Om din bebis eller ditt barn är allergiskt mot kvalster är symptomen oftast värst på morgonen. Det beror på att kvalster trivs i värmen och fukten i sängen under natten. Besvär i luftvägarna, rinnande näsa, kliande och röda ögon, nysningar och nästäppa är vanliga symptom på kvalsterallergi. Vid svårare reaktion kan ditt barn även drabbas av astma. Kvalsterallergi kan även förvärra utslag av eksem.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera åtgärder för att minska mängden kvalster i din bostad. Kvalster trivs särskilt bra i sängen och i sängkläderna. Därför bör du undvika att bädda på morgonen och du bör tvätta sängkläder i 60 grader. Tvätta textilier regelbundet och skaffa kvalsterskydd för madrass och kuddar. Tänk på att många barnförsäkringar ersätter sängskydd.

Dålig ventilation i bostaden ger hög luftfuktighet och skapar en gynnsam miljö för kvalster. Vädra därför din bostad för att sänka luftfuktigheten och se till att bostadsventilationen fungerar för att minska mängden kvalster.

När ska jag söka vård?

Boka en tid med en läkare hos Min Doktor online eller på en av våra kliniker om du misstänker att ditt barn har kvalsterallergi. Allergiska reaktioner kan orsakas av många saker. Rätt diagnos genom en utredning innebär att ditt barn får rätt behandling.

Behandling

Om ditt barn har symtom som du misstänker beror på kvalsterallergi ska du ta kontakt med en läkare. RAST-test, pricktest, lungfunktionstest och dammanalys är några tester som kan bli aktuella för att utreda om ditt barn har kvalsterallergi. Ditt barn kan få stora besvär av sin allergi, därför kan det bli aktuellt att behandla besvären med medicin.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för kvalsterallergi är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Faktagranskad av:
Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190311

Trygg vård när du behöver det

0 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det