Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Allergiska utslag hos barn

Allergiska utslag hos barn

Allergiska utslag hos barn är vanliga och kan bero på en eller flera allergier. Det är viktigt att hitta orsaken bakom utslagen. Utslag som orsakas av allergiska reaktioner kan ofta behandlas effektivt.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid allergiska utslag hos barn

Allergiska utslag hos barn kan ha flera orsaker, eftersom olika former av utslag är vanliga symptom av flera olika allergier. Mat- och födoämnesallergier, pälsallergier, insektsallergier och olika former av kontaktallergier är vanliga orsaker till allergiska utslag. Mat- och födoämnesallergier är vanligt särskilt hos små barn. Exempelvis är det vanligt med äggallergi hos små barn, vilket ofta försvinner när barnet blir större.

Utslagen kan se olika ut beroende på vilken typ av allergi som orsakat reaktionen. Ofta handlar det om eksem, rodnande utslag eller så kallade nässelutslag. Utslagen kan även förekomma i samband med andra symptom, såsom svullnad vid läppar och i svalget samt andningssvårigheter.

Det är viktigt att komma ihåg att ditt barn också kan få utslag och röda prickar utan att vara allergisk mot något. Brännässlor, vissa sorters bär, kyla, värme, tryck eller olika typer av medicin kan orsaka utslag utan att det rör sig om en allergisk reaktion.

När ska jag söka vård?

Du ska omedelbart söka vård akut om ditt barn får utslag i samband med andra symptom såsom svullnad vid läppar och svalg, eller får svårigheter att andas. Detta kan vara tecken på en anafylaktisk chock, vilket är ett livshotande tillstånd.

Behandling

Om ditt barn återkommande får utslag i samband med att ha ätit något särskilt, varit i kontakt med ett visst djur eller föremål eller har blivit stucken av en insekt, bör ditt barn genomgå en utredning som klarlägger orsaken till den allergiska reaktionen. Utredningen görs ofta med en genomgång av hur tillståndet yttrar sig samt blodprov eller ett så kallat pricktest. Min Doktor kan hjälpa dig med att genomföra ett sådant test.

Vilken behandling ditt barn behöver beror på vilken typ av allergi som ger upphov till utslagen. Nässprejer, ögondroppar, tabletter och olika salvor kan lindra symptomen vid många olika allergier.

Vid mat- och födoämnesallergier kan det vara aktuellt att ditt barn kommer i kontakt med en dietist och vid exempelvis kraftiga reaktioner av insektsallergier måste ditt barn bära med sig en adrenalinpenna. Tala med din läkare om adrenalinpenna.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn återkommande får utslag, är det viktigt att finna orsaken. Eftersom många olika allergier kan orsaka en reaktion i form av utslag, bör du ha noga koll på vad ditt barn eller din bebis äter, i vilka miljöer barnet rör sig och vad barnet kommer i kontakt med. Skriv gärna ned dina observationer.

Om du vet om att ditt barn eller din bebis har en viss typ av allergi, måste du säkerställa att barnet inte kommer i kontakt med det allergiframkallande djuret, maten eller föremålet. Det är också viktigt att du informerar förskola, skola och fritids om ditt barns situation och eventuella behandling.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar allergiska utslag, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor