Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Kontaktallergi

Kontaktallergi

Kontaktallergi, även kallat hudallergi, är ett allt vanligare problem. Allergin brukar delas in i snabb och fördröjd allergisk reaktion. Den snabba ger hastigt uppkomna allergiska besvär medan den fördröjda kan leda till exempelvis eksem.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid kontaktallergi

När du får en snabb allergisk reaktion drabbas du ofta av klåda, hudrodnad och ibland även nässelutslag. Utöver att huden drabbas kan du även få problem med astma och snuva.

Den fördröjda allergiska reaktionen brukar komma i form av eksem eller i svårare fall svullnad.

Behandling

Hudallergi kan behandlas med kortisonkräm. Den finns både receptfritt och i starkare varianter som du kan få utskrivet av en läkare.

Ibland kan du behöva göra en allergiutredning för att ta reda på vad för slags allergi du lider av. Då görs vanligtvis ett pricktest där man exponerar huden för små mängder av det ämne man misstänker att man är överkänslig emot.

Vid kraftigare allergisk reaktion, om du till exempel svullnar upp kraftigt i ansiktet eller halsen, ska du alltid söka vård akut. Om du har svårt att andas, ring 112.

Sök vård för kontaktallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för kontaktallergi

Vad kan jag göra själv?

Undvik kontakt med ämnen du reagerar på. Var även försiktig med det drabbade hudområdet. Undvik att tvätta dig med vatten då det torkar ut och kan irritera. Använd om möjligt gärna handsprit istället för tvål och vatten. Om du får eksem kan mjukgörande kräm lindra besvären och återställa hudens smidighet.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med kliande utslag eller reagerar på vissa ämnen kan du höra av dig till Min Doktor. Vi gör en bedömning av dina problem och hjälper dig med behandling. Du bör alltid söka vård om du har ett eksem som blivit sårigt eller vätskar, eller om du behandlat dig med kortisonkräm utan att bli bättre.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03