Kontaktallergi

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Kontaktallergi, även kallat hudallergi, är ett allt vanligare problem. Allergin brukar delas in i snabb och fördröjd allergisk reaktion. Den snabba ger hastigt uppkomna allergiska besvär medan den fördröjda kan leda till exempelvis eksem.

Vanliga symptom

När du får en snabb allergisk reaktion drabbas du ofta av klåda, hudrodnad och ibland även nässelutslag. Utöver att huden drabbas kan du även få problem med astma och snuva.

Den fördröjda allergiska reaktionen brukar komma i form av eksem eller i svårare fall svullnad.

Behandling

Hudallergi kan behandlas med kortisonkräm. Den finns både receptfritt och i starkare varianter som du kan få utskrivet av en läkare.

Ibland kan du behöva göra en allergiutredning för att ta reda på vad för slags allergi du lider av. Då görs vanligtvis ett pricktest där man exponerar huden för små mängder av det ämne man misstänker att man är överkänslig emot.

Vid kraftigare allergisk reaktion, om du till exempel svullnar upp kraftigt i ansiktet eller halsen, ska du alltid söka vård akut. Om du har svårt att andas, ring 112.

Vad kan jag göra själv?

Undvik kontakt med ämnen du reagerar på. Var även försiktig med det drabbade hudområdet. Undvik att tvätta dig med vatten då det torkar ut och kan irritera. Använd om möjligt gärna handsprit istället för tvål och vatten. Om du får eksem kan mjukgörande kräm lindra besvären och återställa hudens smidighet.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med kliande utslag eller reagerar på vissa ämnen kan du höra av dig till Min Doktor. Vi gör en bedömning av dina problem och hjälper dig med behandling. Du bör alltid söka vård om du har ett eksem som blivit sårigt eller vätskar, eller om du behandlat dig med kortisonkräm utan att bli bättre.

Trygg vård när du behöver det

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det