Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär > Slemhosta hos barn

Slemhosta hos barn

Slemhosta hos barn kan ha flera orsaker. Lättare besvär kan avhjälpas hemma, men kraftigare besvär kan kräva läkarvård. Ju yngre barnet är, desto viktigare är det att få slemhostan undersökt av en läkare, eftersom slemmet sätter igen andningsvägarna.

Sök vård för hostaÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid slemhosta hos barn

När en bebis, ett litet barn i 1- till 3-årsåldern eller ett äldre barn i 4- till 6-årsåldern får slemhosta kan det ha olika orsaker. Exempel på sjukdomar där slemhosta är vanligt förekommande symptom är förkylning, luftrörskatarr, lunginflammation, halsfluss och då ett barn är smittat av RS-virus.

Ju yngre barnet är, desto besvärligare kan slemhostan bli. Barnet kan bli oroligt när slemmet sätter igen näsa och luftvägar. Det kan göra att barnet får svårt att sova, inte vill äta och blir trött.

Exempel på andra symptom som ofta uppträder tillsammans med slemhosta hos barn är feber, ont i halsen, stötande hosta och kräkningar.

När ska jag söka vård?

Slemhosta kan vara symptom på en allvarligare sjukdom som lunginflammation eller att ditt barn är smittat med RS-virus. I vissa fall kan du behöva söka vård. Skriv därför gärna ned hur många dagar ditt barn haft besvären.

Om inte slemhostan går över efter några dagar och ditt barn blir sämre, får andningssvårigheter, hög feber eller är orkeslöst, bör du låta ditt barn genomgå en fysisk undersökning på en akutmottagning eller på en vårdcentral.

Om barnet har satt något i halsen som det inte direkt kan hosta upp, behöver du omedelbart ringa 112.

Behandling

En läkare kan skriva ut febernedsättande eller slemlösande medicin som kan lindra slemhostan. Om orsaken är en lunginflammation, kan en läkare behöva behandla detta.

Sök vård för hosta

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hosta

Vad kan jag göra själv?

God handhygien är viktig i förebyggande syfte, eftersom orsaken till slemhosta ofta är virus eller bakterier som lätt smittar. Tänk på att tvätta händerna och torka av sådant som en smittad person kan ha rört vid.

Du kan göra flera saker för att lindra ditt barns slemhosta. Varm dryck kan hjälpa, liksom nässprej som du själv kan köpa på apoteket. Du kan även ge hostmedicin, men inte om barnet är 2 år eller yngre såvida inte en läkare har föreskrivit det.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har slemhosta, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Vill du veta mer om hosta, vad som orsakar den och när du bör söka hjälp? Gå i så fall in på Hostkollen.se.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor