Hem > Hälsa och sjukdomar > Huvudrelaterade besvär > Huvudlöss hos barn

Huvudlöss hos barn

Huvudlöss hos barn är mycket vanligt. Det vanligaste symptomet av huvudlöss är att det kliar, men ibland förekommer inga symptom alls. Huvudlöss brukar kunna kammas bort från håret och hårbotten. Ibland behövs vissa typer av medicin för att lössen ska försvinna.

Sök vård för huvudlössÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid huvudlöss hos barn

Huvudlöss hos barn är mycket vanligt och drabbar de flesta barn någon gång. Det vanligaste symptomet av huvudlöss är att det kliar, men ibland ger lössen inte upphov till några symptom alls. Det kan dessutom dröja flera veckor innan klådan uppstår efter det att barnet fått huvudlöss.

Huvudlöss är ganska lätta att känna igen. De är 1 till 3 millimeter långa och färgen kan variera mellan svart, grå, brun och röd. Förekomsten av löss kan också kännas igen på att ägg från lössen syns i hårbotten. Lusäggen är millimeterstora och kan variera från mörk till ljus färg.

Lössen brukar ofta smitta genom kontakt mellan två personers hår, det vill säga att en persons hår kommer i kontakt med en annan person hår, som har löss i sig. Det är vanligast att drabbas av huvudlöss under sommaren.

En vanligt förekommande myt är att löss drabbar personer som har dålig hygien, men det stämmer inte. Huvudlöss kan drabba alla och sprids mycket lätt hos barn och småbarn, eftersom barnen kommer i nära kontakt med varandra i skolan eller förskolan.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis har drabbats av huvudlöss och behandlingen inte fungerar, eller om ditt barn av olika anledningar inte kan få en viss behandling, ska du söka vård. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Behandling

​Det viktigaste som du kan göra för att få bort lössen är att regelbundet och noggrant kamma håret på ditt barn. Ibland behövs det också olika typer av medicin i kombination med kamningen för att bli av med lössen. Det är också viktigt att du ser till att hela familjen får behandling samtidigt, eftersom lössen annars riskerar att bli återkommande.

Tänk på att mindre barn och spädbarn inte bör få vissa typer av medicin som används för att få bort löss från håret. Prata med en läkare, om du undrar om vilken behandling som kan lindra och bota ditt barns besvär. ​

Sök vård för huvudlöss

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för huvudlöss

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis har drabbats av huvudlöss, är det viktigt att du återkommande kammar ditt barns hår med en särskild kam för att få bort lössen. Det är viktigt att vara noggrann med kamningen och säkerställa att samtliga löss har försvunnit. Se till att kamma ditt barns hår över ett vitt papper eller ett föremål där lössen kan falla ner. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har huvudlöss, räcker det oftast med att behandla med receptfria preparat. Om du ändå behöver konsultera vården, är du välkommen till Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-03-11

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor