Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka, även kallad maginfluensa, är den vanligaste sortens magsjuka i Sverige. Sjukdomen sprids under hela året, men har en topp under vinterhalvåret. Det är oftast calicivirus som orsakar större magsjukeutbrott, men även sapovirus och norovirus kan ge vinterkräksjuka.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka börjar ofta med ett par timmar av illamående och magont, som följs av flera kraftiga kräkningar i 1-2 dygn, ibland längre. Många blir lösa i magen och få diarré som också pågår i 1-2 dygn. Diarrén kan sitta i längre, särskilt hos barn.

Behandling

I de allra flesta fall behöver du inte söka vård akut på grund av vinterkräksjuka. Sjukdomen är ofarlig, går över av sig själv och kan lätt behandlas genom egenvård. Eftersom smittorisken är så hög, bör du endast i undantagsfall söka vård akut.

Sök hjälp i följande fall:

 • Om ditt barn inte får behålla vätska, ska du söka hjälp – detta gäller särskilt om du har småbarn eller spädbarn under 6 månader. Barnet riskerar uttorkning, vilket märks på att barnet blir slött och får försämrat allmäntillstånd. Om det är svårt att få kontakt med ditt barn, sök vård akut.

 • Om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar och inte får behålla vätska och upplever kraftigt försämrat allmäntillstånd, bör du söka vård akut. Tecken på uttorkning är bland annat svårigheter att kissa samt torra ögon.

Sök vård för vinterkräksjuka

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för vinterkräksjuka

Vad kan jag göra själv?

 • När de värsta kräkningarna är över behöver du fylla på med vätska. Vätskeersättning i brus- eller pulverform som blandas i vatten är bäst, eftersom de innehåller de elektrolyter, salter och mineraler som kroppen förlorar när du kräks. Följ anvisningarna på förpackningen.

 • Du kan stegvis gå över till att dricka buljong eller te och äta till exempel rostat vitt bröd med lite smör, eftersom det är skonsamt för magen. Vanligt kokt ris med lite smör och salt kan också gå bra.

 • För barn som riskerar uttorkning är det viktigt att prova med all vätska som går ner. Prova först med vätskeersättning. Saft och isglass kan också vara bra alternativ som är lätta för barnet att få i sig och som ger lite energi.

 • Eftersom vinterkräksjuka är så smittsamt, är det viktigt att respektera 48-timmarsregeln och stanna hemma från jobb, skola och förskola tills dess att du inte längre smittar.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du är orolig över uttorkning till följd av vinterkräksjuka, till exempel när det gäller ditt barn, går det bra att vända sig till Min Doktor.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-11-14