Vinterkräksjuka, även kallad maginfluensa, är den vanligaste sortens magsjuka i Sverige. Sjukdomen sprids hela året men har en topp under vinterhalvåret. Calicivirus är den virustyp som oftast orsakar större magsjukeutbrott. Men även sapovirus och norovirus kan ge vinterkräksjuka.
Vinterkräksjukan börjar ofta med ett par timmar av illamående och magont som följs av flera kraftiga kräkningar i ett till två dygn, ibland längre. Många brukar bli lösa i magen och få diarré som också pågår i ett till två dygn. Diarrén kan sitta i längre, särskilt hos barn.
I de allra flesta fall behöver du inte söka vård akut av vinterkräksjuka. Sjukdomen är ofarlig, går över av sig själv och lätt kan behandlas genom egenvård. Eftersom smittorisken är så hög bör du bara i undantagsfall söka vård akut.
I vissa fall bör du dock söka hjälp:
Om du är orolig över uttorkning till följd av vinterkräksjuka, till exempel när det gäller ditt barn, går det bra att vända sig till Min Doktor.
Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.
Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.
Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.