Hem > Hälsa och sjukdomar > Njursten
Njursten är relativt ofarligt och vanligt och drabbar oftast män i yngre medelåldern. Ofta finns ett ärftligt samband vid njursten. Har man en gång haft ett njurstensanfall är det vanligt att få det igen.
Om stenarna är väldigt små följer de med urinen ut och ger inga besvär. Är stenarna tillräckligt stora kan de hindra urinflödet och orsaka smärta, ett så kallat njurstensanfall.
Sök vård akut om du har ett njurstensanfall för första gången. Om du får feber i samband med ett njurstensanfall ska du alltid uppsöka akut vård.
Vanliga symptom vid njurstensanfall:
För att undersöka hur stora njurstenarna är används röntgen eller ultraljud. Är de så stora att de inte kan spolas ut naturligt genom urinen behöver de minskas ner i storlek. Det kan göras genom en stötvågsbehandling. Efter det brukar man kunna kissa ut njurstensresterna.
Ibland ligger stenarna placerade i urinledarna så att de inte går att komma åt med stötvågsbehandling, då kan stenarna istället opereras bort med hjälp av titthålsteknik.
Smärta vid njurstensanfall behandlas i första hand med receptfria, smärtstillande läkemedel. Om inte det hjälper kan starkare, receptbelagda smärtstillande läkemedel behövas. Har njurstensanfallet lett till en infektion kan även antibiotika behövas.
Kostnadsfritt
95% patientnöjdhet
Kort väntetid
Öppet dygnet runt
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
Njursten kan bildas när urinen blir för koncentrerad, till exempel vid en mag-tarminfektion då man förlorar stora mängder vätska. Här är vätskeersättning viktigt för att balansera nivån av vätska, salter och mineraler.
Vid misstanke om njurstensanfall behöver du undersökas fysiskt av en läkare. Tyvärr kan inte MIn Doktor hjälpa dig med det.