Hem > Hälsa och sjukdomar > Kvinnors hälsa > Menstruation/mensskydd

Menstruation/mensskydd

Från puberteten till klimakteriet får de flesta kvinnor en blödning i månaden. Mens är en blödning från livmodern som uppkommer när ägget inte blivit befruktat, och alltså stöts ut tillsammans med livmoderslemhinnan.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Det här händer när du har mens

En menstruationscykel är vanligtvis mellan 21 och 35 dagar lång. Ibland påverkas den av faktorer som stress, mediciner eller bakomliggande sjukdomstillstånd. Vanligtvis blöder du inte mer än en deciliter under en vanlig menstruationscykel.

En till två veckor innan du får mens kan du få PMS – premenstruellt syndrom. Du kan då uppleva både psykiskt och fysiskt obehag, som nedstämdhet, svullnad och trötthet.

Det finns blödningar som inte räknas som mens, till exempel om du blöder efter ett missfall. I dessa situationer kan blödningen vara kraftig och pågå under en längre tid.

Ibland kan du få mens utan att ha haft ägglossning innan. Det är normalt och kan bero på att östrogennivån är lägre än vanligt. Detta kan framförallt hända omkring 40-årsåldern.

Du kan i vissa fall även få småblödningar om du är gravid. De kan uppkomma utan någon egentlig anledning. Kontakta dock vården om du får en oväntad blödning och är orolig.

Mensen kommer tillbaka olika fort efter en förlossning. Ofta beror det på hur länge du ammat. Ammar du inte brukar det ta sex till åtta veckor innan mensen är tillbaka igen.

Mensskydd

Du kan välja mellan olika typer av mensskydd. De vanligaste är binda, tampong, menskopp och trosskydd. Vissa passar bäst för mindre blödningar, medan andra är anpassade för dagar då du blöder lite mer. Tamponger finns i olika storlekar med olika uppsugningsförmåga. En menskopp kan du återanvända i flera år. I början och slutet av mensen kan du använda dig av ett trosskydd om du bara blöder lite.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Om du lider av menssmärtor kan motion ofta lindra. Har du väldigt ont kan du ta en värktablett.

Det kan vara en god idé att ha en menskalender så att du får överblick över din menstruationscykel. Du kan då lättare upptäcka om mensen kommer oregelbundet, och det blir tydligare hur du mår i olika stadier av cykeln.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har frågor om mens eller upplever problem som starka menssmärtor eller psykiska besvär i samband med mensen kan du höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med både råd och behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-24