Faktagranskad av:
Therese Sok, legitimerad barnmorska, Min Doktor
Klåda, sveda och dålig lukt i underlivet beror ofta på en störd bakterieflora. Tillståndet är inte farligt, men kan vara både irriterande och obehagligt. Här kan du läsa om pH-värdets betydelse för underlivshälsan och ta del av våra bästa tips för att hålla underlivet i balans.
Miljön i vagina ska vara sur, det vill säga pH-värdet ska vara lågt. Det låga pH-värdet utgör en del av det lokala immunförsvaret i underlivet. Många skadliga bakterier och svampar har nämligen svårt att föröka sig i en sur miljö.
När kvinnor är i fertil ålder är pH-värdet som lägst. Det ligger vanligtvis mellan 3,8 och 4,5, men varierar lite grann under menscykeln. Vid mens sker en naturlig höjning av vaginas pH eftersom mensblod är svagt basiskt (har ett pH-värde över 7). Före puberteten och efter klimakteriet är det också normalt att pH-värdet ligger högre.
Det låga pH-värdet i underlivet åstadkoms av könshormonet östrogen och den lokala bakteriefloran.
Östrogen påverkar cellerna i slidans slemhinna så att de skapar en sur miljö i slidan, och ger näring åt de goda bakterierna i underlivsfloran. I en frisk vagina utgörs bakteriefloran till största delen av laktobaciller (mjölksyrabakterier). De bildar mjölksyra som hjälper till att hålla nere pH-värdet. Laktobaciller trivs i den sura miljön medan andra, oönskade bakterier har svårt att klara sig.
Om andelen laktobaciller sjunker minskar också produktionen av mjölksyra. Det gör att pH-värdet höjs och att oönskade bakterier gynnas. Det leder i sin tur till att bakteriefloran och pH-värdet förskjuts ytterligare.
Sådant som kan ge ett högre vaginalt pH är:
Låga nivåer av östrogen, som exempelvis efter klimakteriet eller före puberteten.
Mensvätska. Blod har pH 7,4 och det gör att mensblod är lite basiskt.
Oskyddat sex. Sperma är basiskt och höjer pH-värdet i vagina.
Antibiotikabehandling. Antibiotika påverkar både sjukdomsframkallande bakterier och goda bakterier. Det är lätt hänt att man får en obalans i den vaginala bakteriefloran i samband med antibiotikabehandling, så att andelen mjölksyrabakterier minskar.
Bakteriell vaginos, en form av störning i bakteriefloran.
Ett högt vaginalt pH-värde kan både vara orsak till en störd bakterieflora och en konsekvens av det. Om du enbart har ett högt pH-värde märker du troligtvis ingenting. Om du däremot har fått en störning i vaginas bakterieflora kan du ha de här symptomen:
Det luktar illa i underlivet (lukten kan påminna om skämd fisk)
Avvikande grå, vit eller grön flytning
Sveda eller en brännande känsla när du kissar
Riklig flytning
Det är inte alltid som pH-värdet förändras i samband med störningar i bakteriefloran. Till exempel kan du ha en svampinfektion i underlivet utan att pH-värdet stiger.
Undvik oskyddat sex, i synnerhet om du har många sexpartners. Kolla också att glidmedlet har ett lågt pH-värde.
Byt binda/tampong regelbundet när du har mens. Tamponger ska bytas minst var åttonde timme, helst oftare.
Använd luftiga kläder och underkläder. Laktobaciller behöver syre för att överleva.
Låt bli “douching”, det vill säga att skölja med vatten och olika medel upp i slidan. Vagina är självrengörande, och vid douching är risken stor att du rubbar det naturliga skyddet och får obalans i bakteriefloran.
Undvik att tvätta dig för intensivt i underlivet. En gång per dag räcker mer än väl. Använd ljummet vatten och eventuellt intimtvätt eller en mild tvål med lågt pH.
Om du har frågor om kvinnlig hälsa, såsom mensvärk eller hormonella humörsvängningar, är du välkommen att kontakta oss. Vi tittar på dina symptom och hjälper dig med både diagnos och eventuell behandling.