Av: Min Doktor, 2023-09-14

Lär känna din menscykel

Hur lång är en menscykel, och vilka är dess olika faser? Kan man räkna ut sin cykel, och när är då chansen störst för att bli gravid? Frågorna kring menstruationscykeln är många. Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor, svarar och förklarar.

Så här fungerar menstruationscykeln

Mens är en blödning från livmodern som sker under kvinnans fertila liv, från puberteten fram till klimakteriet. En menscykel tar ungefär en månad och är indelad i olika faser, där själva mensblödningen är ett resultat av en ägglossning som inte blivit befruktad.

– Var du är i menscykeln kan påverka hur du mår i väldigt stor utsträckning – både på ett fysiskt och psykiskt plan. Genom att lära känna din menscykel ökar möjligheten till att ta bättre kontroll över din hälsa och på så sätt må bättre, säger Susann Friis-Lundevall, legitimerad barnmorska hos Min Doktor.

Läs mer: Det här betyder färgen på ditt mensblod

Hur lång är en menscykel?

En menscykel varar vanligtvis mellan 25 och 35 dagar. Begreppet menscykel indikerar tiden från mensens första dag till första dagen på nästa mens. 

– Vissa personer har väldigt regelbunden mens och vet exakt när den ska komma varje månad. Andra har mer eller mindre oregelbunden mens, berättar Susann och fortsätter:

– Att ha oregelbunden mens är i sig inte farligt, men om din mens tidigare alltid varit regelbunden och plötsligt blir oregelbunden kan det vara en signal från kroppen att något inte riktigt står rätt till. Menscykeln kan bland annat påverkas av stress, viktuppgång eller viktnedgång, endometrios eller hormonell obalans som exempelvis PCOS.

Menscykelns olika faser och hormoner

1. Follikulära fasen

På mensens första dag startar den follikulära fasen av menscykeln. Under denna fas producerar äggstockarna östrogen, vilket leder till att livmoderslemhinnan tjocknar så den kan ta emot ett befruktat ägg. Under den här fasen ökar också nivåerna av follikelstimulerande hormon (FSH). De ökande hormonnivåerna kan bland annat kan få dig att känna en boost i ditt självförtroende.

2. Ägglossning

Efter den follikulära fasen sker ägglossningen. I en menscykel som varar i 28 dagar sker ofta detta på dag 14. Ett (i sällsynta fall mer än ett) moget ägg lossas från äggstocken och färdas genom äggledaren. Ägget överlever här i cirka 12-24 timmar, och det är under den här perioden som ägget behöver befruktas för att en graviditet ska kunna ske. Eftersom spermier kan överleva i kvinnans kropp under flera dagar kan oskyddat sex före ägglossningen resultera i en graviditet. 

Under ägglossningen produceras luteiniserande hormon (LH) och kroppstemperaturen stiger med cirka en halv grad. Detta för att skapa en trivsam miljö för spermierna. Även testosteronnivåerna ökar vilket kan yttra sig i ökad sexlust.

3. Luteala fasen 

Dagen efter ägglossningen startar den luteala fasen. Nu produceras hormonet progesteron för att förbereda livmodern på en graviditet. Om du mot slutet av den luteala fasen inte har blivit gravid så börjar progesteronnivåerna sjunka igen.  

Under slutet av den luteala fasen drabbas många av både fysiska och emotionella besvär som cyklisk migrän, PMS/PMDS, ömmande bröst och hormonell akne till följd av den sjunkande progesteronnivån.

4. Menstruation 

Om ägget inte har befruktats stöts ägget och livmoderslemhinnan ut tillsammans med blod, vilket är starten på en ny menstruationscykel. Det blir dag 1 av din cykel och den follikulära fasens start i menscykeln. Mensen brukar vara mellan 4-7 dagar. 

Under mensens första dagar kan du känna dig tröttare än vanligt, men i takt med att östrogennivåerna höjs under den follikulära fasen återkommer ofta energin och många känner sig även extra inspirerande och drivna under perioden.

Hur räknar man ut sin menscykel?

Det kan vara svårt att veta exakt var i cykeln man befinner sig, men det finns vissa indikationer från kroppen att använda sig av som hjälp.

– Ibland går det att känna igen tillstånd som ömmande bröst, PMS och ökad sexlust och på så sätt beräkna var i cykeln du är. Du kan också observera förändringar i dina flytningar under menscykelns gång. Under ägglossningen är flytningen genomskinlig, trådaktig och liknar äggvita, detta för att underlätta för spermiernas väg, berättar Susann och fortsätter:

– Det finns också ägglossningstest att köpa på apotek att använda sig av för att ta reda på när du har ägglossning och är som mest fertil.

Faktagranskad av:

Susann Friis-Lundevall, legitimerad barnmorska

Dela artikeln: