Av: Min Doktor, 2024-06-09

Barnmorskan: Därför luktar det illa i underlivet

Illaluktande underliv kan kännas både pinsamt och jobbigt – men är ett långt vanligare besvär än du kanske tror. Susann Friis-Lundevall är barnmorska hos Min Doktor och ger svar på vad det kan bero på och hur du får bukt med besväret.

Varför luktar det från underlivet?

I slidan finns en naturlig bakterieflora, men om bakteriefloran hamnar ur balans kan du få symptom som illaluktande flytningar. Flytningarna kan ha en fiskliknande doft och det kan till och med lukta illa genom byxorna. 

Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till illaluktande flytningar. Det innebär att bakteriefloran i underlivet av någon anledning har rubbats, säger Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor och fortsätter:

– Varför man drabbas av bakteriell vaginos är idag inte klarlagt, men att ha oskyddat sex och byta sexpartner ofta ökar risken. 

Flytningar - vanligaste symptomet

Hur märker du om det är just bakteriell vaginos som du har drabbats av? Tillståndet ger en rad symptom, varav de vanligaste är:

  • Illaluktande flytningar som är tunna, grågula, vita eller grönaktiga

  • Underlivet luktar illa, med en fiskaktig doft

  • Klåda, som kan bero på att du drabbats av svamp i underlivet samtidigt

  • Det svider när du kissar

  • Ungefär hälften av alla som får bakteriell vaginos får inga symptom alls

Så behandlas illaluktande doft i underlivet

Ibland går bakteriell vaginos över av sig själv utan behandling, men det går att behandla bakteriell vaginos med hjälp av tabletter, kräm eller vagitorier för att bli av med besvären.

– Behandlingen återställer bakteriebalansen i slidan, men det är inte ovanligt att symptomen återkommer efter några veckor. Då kan du behöva upprepa behandlingen, berättar Susann Friis-Lundevall och fortsätter:

– Värt att veta är att bakteriell vaginos inte klassas som en sexuellt överförbar könssjukdom och att besväret inte smittar.

Går det att förebygga illaluktande flytningar?

Eftersom det inte är klarlagt varför man drabbas av bakteriell vaginos är det svårt att förebygga besväret. Susann Friis-Lundevall tipsar dock om några saker du kan göra för att upprätthålla en god underlivshälsa. 

  • Undvik oskyddat sex, i synnerhet om du har många sexpartners.

  • Undvik att tvätta dig med tvål i underlivet, och tvätta max en gång per dag. Använd speciellt anpassad intimtvätt eller intimolja.

  • Byt binda eller tampong ofta när du har mens. Tamponger ska bytas ut var 4-6 timme och får sitta i max 8 timmar. 

Läs mer: Förbättra din intimhälsa med rätt pH-balans

Få hjälp hos Min Doktor

Om du har problem med illaluktande flytningar och misstänker att du har bakteriell vaginos, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi tar reda på om symptomen tyder på bakteriell vaginos eller annan bakomliggande orsak och hjälper dig med behandling. 

Om du är gravid och misstänker bakteriell vaginos ska du kontakta din barnmorska eller läkare. I ovanliga fall kan bakteriell vaginos orsaka för tidig födsel.

Faktagranskad av:

Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor

Dela artikeln: