Vattkoppor

Kom förbi på drop-in! Öppet även kvällar och helger.
Hitta närmaste mottagning
Vaccin mot vattkoppor ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige. Om du vill vaccinera dig själv eller ditt barn kan du göra det hos oss utan att boka tid – kom förbi när det passar dig.
Kom förbi på drop-in! Öppet även kvällar och helger.

Symptom och smittspridning

Vattkoppor orsakas av ett virus som sprids genom utandningsluft och direktkontakt. Det tar ca 10–20 dagar från det att du smittats tills sjukdomen bryter ut. Eftersom viruset är mycket smittsamt och dessutom smittar innan symptomen ger sig tillkänna, är det svårt att undvika smittan.

Symptomen är till en början feber, trötthet och värk i kroppen. Efter ett par dagar uppstår utslag på överkroppen, som sedan sprider sig över resten av kroppen, även till slemhinnor som munnen, inuti halsen och på könsorganen. Utslagen blir sedan till kliande, vätskefyllda blåsor.

Vissa får bara några få blåsor, andra får massor av blåsor över hela kroppen. När blåsorna spricker bildas sårskorpor som ibland orsakar ärr.

Bör mitt barn vaccineras mot vattkoppor?

Vaccin mot vattkoppor ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Du som förälder får själv ta ställning till eventuell vaccination.

De flesta blir smittade som barn. Symptomen blir ofta mer besvärliga ju äldre man är när man drabbas av sjukdomen. Ungdomar och vuxna som får vattkoppor riskerar dessutom i större utsträckning att drabbas av följdsjukdomar såsom lunginflammation och hjärninflammation. Även bakterieinfektioner i huden kan uppstå.

Man kan bara få vattkoppor en gång.

När ska mitt barn vaccineras?

Vi erbjuder vaccin till alla från 9 månaders ålder.

Om man redan blivit utsatt för smitta och vill minska risken att bli sjuk kan man vaccinera sig upp till 72 timmar efter det att man blivit exponerad för viruset.

Att tänka på

Det är en vanlig missuppfattning att man kan få bältros av en person med vattkoppor, vilket inte stämmer. Dock kan en person med bältros orsaka vattkoppor hos en person som inte haft vattkoppor tidigare, även om detta är mindre vanligt eftersom bältros inte är lika smittsamt.

Faktagranskad av:
Lina Jägfalk, vaccinationssjuksköterska, 18 dec 2019