Hem > Vaccination > Vanliga biverkningar efter vaccination

Vanliga biverkningar efter vaccination

När du har vaccinerat dig kan det hända att ditt immunförsvar reagerar på ett ämne – ett så kallat antigen – i vaccinet, vilket kan orsaka biverkningar av olika slag. I de flesta fall är biverkningarna ofarliga.

Hitta mottagning

Vanliga biverkningar av vaccin

Efter en vaccination är det mycket vanligt att uppleva biverkningar i form av ömhet, rodnad och svullnad på stället där du blev stucken med sprutan.

Det är också vanligt att uppleva mer allmänna symptom såsom:

Hur länge varar vanliga biverkningar?

Vanliga biverkningar såsom ömhet, huvudvärk, feber och trötthet uppstår oftast inom 3 dygn efter vaccinationen och varar ungefär lika länge innan de försvinner.

Sällsynta biverkningar av vaccin

Förutom de vanliga biverkningarna som beskrivs ovan finns det också några mer sällsynta, som kan vara bra att känna till.

Kraftig svullnad, smärta och klåda på stickstället

Vaccin mot bältros kan i sällsynta fall orsaka utbredd svullnad, kraftig smärta och svår klåda på stället där du blev stucken med sprutan.

Mildare variant av sjukdomen

Vissa vacciner, framförallt så kallade levande försvagade vacciner, kan ge symptom som påminner om en mildare variant av sjukdomen som vaccinet ifråga skyddar mot, ibland med tillägg av små utslag. Det tar oftast ett par dagar upp till en vecka innan symptomen märks av.

Exempel på vacciner där sådana biverkningar kan förekomma är vaccin mot vattkoppor, gula febern, mässling och denguefeber.

Hur lång tid efter en vaccination kan man förvänta sig biverkningar?

Eventuella biverkningar kan uppstå redan under det första dygnet efter en vaccination, medan det i andra fall tar upp till en vecka innan de märks av.

Vad ska jag göra om jag misstänker en biverkning efter vaccination?

Biverkningar är i de flesta fall naturliga och ofarliga reaktioner, som du kan behandla med läkemedel som innehåller paracetamol.

Om du får svåra eller långvariga besvär, bör du söka vård för att kontrollera om det är något annat som orsakar besvären.

Hur rapporterar man biverkningar av vaccin?

Det är viktigt att rapportera biverkningar av vaccin, i synnerhet för vacciner som är nya på marknaden.

Du kan rapportera biverkningar som du eller någon närstående har upplevt på Läkemedelsverkets webbplats.

Hur vet jag att vaccinerna är säkra?

Innan ett vaccin får användas testas det noga för att säkerställa att nyttan med vaccinet överstiger risken för skador och oacceptabla biverkningar. Vaccinet måste dessutom godkännas av Läkemedelsverket innan det kan släppas på marknaden.

För att ett vaccin ska fungera som förväntat måste det också hanteras, förvaras och transporteras på rätt sätt. Läs mer om hur Min Doktor hanterar vaccin.

Publicerad:

2024-06-27

Senast uppdaterad:

2024-06-27

Författare:

Carl Cervin, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Harald Zetterquist, Medicinskt ansvarig läkare, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos