Hem > Vaccination > Hepatit A

Hepatit A

Ska du ut och resa? Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta gällande vaccination mot hepatit A, en virussjukdom som orsakar inflammation i levern. Sjukdomen förekommer i Sverige även om den är ovanlig. I stora delar av världen är hepatit A däremot vanligt förekommande, vilket gör att du bör vaccinera dig innan resa till bland annat Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydamerika eller Östra Europa. På Min Doktors vaccinationsmottagningar får du hjälp av erfarna sjuksköterskor med vaccination mot hepatit A och andra sjukdomar inför din resa.

Hitta mottagning

Vad är hepatit A?

Hepatit A är en virussjukdom som ger upphov till en inflammation i levern. Skulle du smittas av hepatit A dröjer det generellt 10 till 40 dagar innan sjukdomen bryter ut. Det vanligaste förloppet är att du inledningsvis får influensaliknande symptom som feber, huvudvärk, trötthet och muskel- och ledsmärtor. Vanliga symptom är illamående, aptitlöshet och kräkningar. Därefter blir huden, slemhinnorna och ögonvitorna gulaktiga. Din avföring blir ljus och din urin blir mörkfärgad. Eftersom levern svullnar upp kan du även bli öm under revbenen på höger sida av magen. När den gula färgen uppträtt brukar de inledande symptomen förbättras.

I Sverige är det ovanligt att drabbas av hepatit A. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen och varje år insjuknar ungefär 100 personer i Sverige. Av dem som fått sjukdomen har cirka hälften drabbats utomlands vilket beror på att sjukdomen är vanligt förekommande i stora delar av Östra Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Sydamerika. Det finns också andra hepatitsjukdomar orsakade av virus, till exempel hepatit B.

Efter 2 till 3 veckor brukar sjukdomen vara över, men ofta känner du en kvardröjande trötthet och det kan ta några månader innan du är helt återställd. I sällsynta fall kan personer som insjuknat i hepatit A utveckla leversvikt, ett allvarligt tillstånd som kräver intensivvård.

Hepatit A-virus finns i smittade personers avföring, vilket gör att nära kroppskontakt med en person som har hepatit A kan göra dig sjuk. Sjukdomen kan också föras vidare till mat eller vatten genom bristande handhygien eller spridas från avloppsvatten till andra typer av vatten. Skaldjur eller frukt, bär och grönsaker som lever i eller vattnas med förorenat vatten är också en källa till smitta.

Det finns vaccinering mot hepatit A. Om du har haft hepatit A, blir du immun mot sjukdomen.

Vem bör vaccinera sig?

Genom att vaccinera dig mot hepatit A får du ett skydd mot sjukdomen, men det är viktigt att notera att vaccination inte ger ett 100-procentigt skydd.

Nästan oavsett var i världen du ska resa är det bra att vaccinera dig mot hepatit A. Om du ska resa till Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydamerika, Centralamerika, Karibien, delar av Oceanien eller Östra Europa, rekommenderas du vaccination mot sjukdomen. Sjukdomen kan till exempel förekomma vid populära resmål så som Turkiet, Thailand, Kroatien, delar av Portugal (Azorerna) samt Mexiko.

Du rekommenderas också vaccination om du ska stanna en längre tid i vissa länder, till exempel USA. Du rekommenderas även att vaccinera dig om du är närstående till eller haft nära kontakt med någon som är smittad samt om du har en kronisk leversjukdom. Rekommendationen gäller vuxna och barn som fyllt 1 år. I vissa fall kan även yngre barn vaccineras.

Kom till Min Doktors vaccinationsmottagningar om du har frågor kring vaccination av dig eller ditt barn.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

När ska man vaccinera sig?

Vaccin mot hepatit A ska tas med minst 6 månader mellan doserna. En dos räcker för att skydda dig mot sjukdomen. Eftersom skyddet avtar efter cirka 1 år rekommenderas du ta en andra dos för att skydda dig för en betydligt längre tid, generellt flera decennier.

Det finns också ett kombinerat vaccin som skyddar mot både hepatit A och hepatit B. Vaccinet ska tas i två doser innan resan, med minst 4 veckors mellanrum. En tredje dos tas sedan efter mellan 6 månader och 1 år för långvarigt skydd mot hepatit A och livslångt skydd mot hepatit B.

Antal vaccineringstillfällen

2

Intervall

6 mån

Verksamt skydd

Minst 30 år

Var kan man vaccinera sig?

Kom till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så vaccinerar vi dig mot hepatit A och hjälper dig med övriga vaccinationer inför din resa.

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste du själv kan göra utöver att vaccinera dig för att undvika att drabbas är god hygien. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök och skölj grönsaker och frukt med rent vatten eller skala dem. Vissa typer av livsmedel ska alltid undvikas, till exempel mat som inte kokats eller stekts ordentligt och glass. Drick inte kranvatten och välj bort isbitar.

Behöver du komma i kontakt med en läkare under resan? Ladda i så fall ner Min Doktors app. Via appen kan du snabbt komma i kontakt med en svensk läkare, om du blir sjuk.

Publicerad:

2022-02-09

Senast uppdaterad:

2023-11-24

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, Legitimerad vaccinationssjuksköterska, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos