Hem > Vaccination > Hepatit A
Ska du ut och resa? Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta gällande vaccination mot hepatit A, en virussjukdom som orsakar inflammation i levern. Sjukdomen förekommer i Sverige även om den är ovanlig. I stora delar av världen är hepatit A däremot vanligt förekommande, vilket gör att du bör vaccinera dig innan resa till bland annat Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydamerika eller Östra Europa. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar får du hjälp av erfarna sjuksköterskor med vaccination mot hepatit A och andra sjukdomar inför din resa. Vi har drop-in och du kan komma när det passar dig bäst, även på kvällar och helger.
Hepatit A är en virussjukdom som ger upphov till en inflammation i levern. Skulle du smittas av hepatit A dröjer det generellt 10 till 40 dagar innan sjukdomen bryter ut. Det vanligaste förloppet är att du inledningsvis får influensaliknande symptom som feber, huvudvärk, trötthet och muskel- och ledsmärtor. Vanliga symptom är illamående, aptitlöshet och kräkningar. Därefter blir huden, slemhinnorna och ögonvitorna gulaktiga. Din avföring blir ljus och din urin blir mörkfärgad. Eftersom levern svullnar upp kan du även bli öm under revbenen på höger sida av magen. När den gula färgen uppträtt brukar de inledande symptomen förbättras.
I Sverige är det ovanligt att drabbas av hepatit A. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen och varje år insjuknar ungefär 100 personer i Sverige. Av dem som fått sjukdomen har cirka hälften drabbats utomlands vilket beror på att sjukdomen är vanligt förekommande i stora delar av Östra Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Sydamerika. Det finns också andra hepatitsjukdomar orsakade av virus, till exempel hepatit B.
Efter två till tre veckor brukar sjukdomen vara över men ofta känner du en kvardröjande trötthet och det kan ta några månader innan du är helt återställd. I sällsynta fall kan personer som insjuknat i hepatit A utveckla leversvikt, ett allvarligt tillstånd som kräver intensivvård.
Hepatit A-virus finns i smittade personers avföring vilket gör att nära kroppskontakt med en person som har hepatit A kan göra dig sjuk. Sjukdomen kan också föras vidare till mat eller vatten genom bristande handhygien eller spridas från avloppsvatten till andra typer av vatten. Skaldjur eller frukt, bär och grönsaker som lever i eller vattnas med förorenat vatten är också en källa till smitta.
Det finns vaccinering mot hepatit A. Har du haft hepatit A blir du immun mot sjukdomen.
Genom att vaccinera dig mot hepatit A får du ett skydd mot sjukdomen, men det är viktigt att notera att vaccination inte ger ett 100-procentingt skydd.
Nästan oavsett var i världen du ska resa är det bra att vaccinera dig mot hepatit A. Ska du resa till Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydamerika, Centralamerika, Karibien, delar av Oceanien eller Östra Europa rekommenderas du vaccination mot sjukdomen. Sjukdomen kan till exempel förekomma vid populära resmål så som Turkiet, Thailand, Kroatien, delar av Portugal (Azorerna) samt Mexiko. Du rekommenderas även vaccination om du ska stanna en längre tid i vissa länder, till exempel USA. Du rekommenderas även att vaccinera dig om du är närstående till eller haft nära kontakt med någon som är smittad samt om du har en kronisk leversjukdom. Rekommendationen gäller vuxna och barn som fyllt ett år. I vissa fall kan även yngre barn vaccineras. Kom till Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar om du har frågor kring vaccination av dig eller ditt barn.
Vi har öppet även kvällar och helger.
Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.
Vaccin mot hepatit A ska tas med minst sex månader mellan doserna. En dos räcker för att skydda dig mot sjukdomen. Eftersom skyddet avtar efter cirka ett år rekommenderas du ta en andra dos för att skydda dig för en betydligt längre tid, generellt flera decennier.
Det finns också ett kombinerat vaccin som skyddar mot både hepatit A och hepatit B. Vaccinet ska tas i två doser innan resan, med minst fyra veckors mellanrum. En tredje dos tas sedan efter mellan sex månader och ett år för långvarigt skydd mot hepatit A och livslångt skydd mot hepatit B.
Antal vaccineringstillfällen
2
Intervall
6 mån
Verksamt skydd
Minst 30 år
Kom in till oss på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar, så vaccinerar vi dig mot hepatit A och hjälper dig med övriga vaccinationer inför din resa.
På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar hjälper vi dig att få ett bra skydd mot de vanligast förekommande sjukdomarna på resan. Våra mottagningar hittar du här, och du kan komma in när det passar dig – ingen tidsbokning behövs. Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar erbjuder vaccination mot hepatit A och B, kolera, tyfoidfeber, gula febern, japansk hjärninflammation, TBE samt vissa grundvaccinationer.
Det viktigaste du själv kan göra utöver att vaccinera dig för att undvika att drabbas är god hygien. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök och skölj grönsaker och frukt med rent vatten eller skala dem. Vissa typer av livsmedel ska alltid undvikas, till exempel mat som inte kokats eller stekts ordentligt och glass. Drick inte kranvatten och välj bort isbitar.
Behöver du komma i kontakt med en läkare under resan? Ladda ner Min Doktor-appen. Via appen kan du snabbt komma i kontakt med en svensk läkare i det fall du skulle bli sjuk.
Publicerad:
2022-02-09
Senast uppdaterad:
2023-05-17
Faktagranskad av:
Lina Jägfalk, Legitimerad vaccinationssjuksköterska, Min Doktor
Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online
Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor