Hem > Vaccination > Allmänt om resevaccin

Allmänt om resevaccin

Ska du ut och resa? Vid resor till andra länder finns risk att drabbas av sjukdomar som vanligtvis inte förekommer i Sverige. Många av sjukdomarna kan leda till mycket besvärliga symptom och kan i vissa fall vara livshotande. Du kan skydda dig mot flera av dessa sjukdomar genom att vaccinera dig på Min Doktors vaccinationsmottagningar.

Hitta mottagning

Vaccinera dig inför din resa

Exakt vilka vaccinationer du rekommenderas ta inför din resa beror på vilka kontinenter och länder du planerar att besöka, hur lång din vistelse är och var i de olika länderna du planerar att resa. Det finns till exempel vissa vaccinationer som rekommenderas om du planerar att resa på landsbygden eller vistas utanför de vanligaste turistområdena. Vid resor till vissa länder kan det dessutom finnas krav på att du är vaccinerad mot en viss sjukdom.

Om du vill läsa mer om resevaccination för just din resa, klicka på länkarna längst ner på sidan. Vi har samlat allt som du behöver veta om resevaccination för olika kontinenter och länder, och tipsar också om hur du undviker att bli sjuk på din resa.

Vem ska vaccinera sig?

Våra rekommendationer kring vaccination inför resa gäller alla, barn som vuxna. Det finns däremot särskilda rekommendationer gällande vaccination för vissa grupper, exempelvis små barn, gravida och individer med nedsatt immunförsvar. Kom till Min Doktors vaccinationsmottagningar, så går vi igenom vad som gäller för just dig.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

Hur långt innan ska man vaccinera sig?

Hur långt innan du bör vaccinera dig mot sjukdomar som är vanligt förekommande på olika platser i världen beror bland annat på var du ska resa, hur lång din vistelse kommer att vara, hur gammal du är, om du har vaccinerat dig mot en viss sjukdom tidigare och om du planerar att få flera vaccinationer innan din avresa.

Vissa vaccin ges i flera doser. Det är därför bra att vara ute i god tid inför en planerad resa. 1 till 2 månader räcker för de allra flesta. Tänk på att många vaccin kan ge ett visst skydd även om du får dem med kort varsel inför din resa.

Var kan man vaccinera sig?

Kom till någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar, så hjälper vi dig.

Vill du läsa mer om vilka vaccinationer du kan behöva inför din resa? Klicka på länkarna nedan för att få råd om resevaccination för olika kontinenter, länder och sjukdomar, hur lång tid innan din resa du behöver få vaccinationerna samt tips på vad du bör tänka på för att hålla dig frisk under din vistelse.

Publicerad:

2022-02-09

Senast uppdaterad:

2023-06-21

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, Legitimerad vaccinationssjuksköterska, Min Doktor

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos