Hem > Vaccination > Allmänt om resevaccin

Allmänt om resevaccin

Ska du ut och resa? Vid resor till andra länder finns risk att drabbas av sjukdomar som vanligtvis inte förekommer i Sverige. Många av sjukdomarna kan leda till mycket besvärliga symptom och kan i vissa fall vara livshotande. Du kan skydda dig mot flera av dessa sjukdomar genom att vaccinera dig. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar hjälper vi dig att få rätt vaccin för just din resa, så att du håller dig frisk. Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar ger dig rådgivning kring vilka vaccin du behöver, svarar på dina frågor om vaccination och vaccinerar dig. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar får du alltid hjälp av erfarna sjuksköterskor. Vi erbjuder drop in och du kan komma när det passar dig bäst, även på kvällar och helger.

Hitta mottagning

Vad ska man vaccinera sig mot?

Vi på Min Doktor har samlat det viktigaste du behöver veta gällande resevaccinationer. Exakt vilka vaccinationer du rekommenderas ta inför din resa beror på vilka kontinenter och länder du planerar att besöka, hur lång din vistelse är och var i de olika länderna du planerar att resa. Det finns till exempel vissa vaccinationer som rekommenderas när du planerar att resa på landsbygd eller vistas utanför de vanligaste turistområdena. Vid resor till vissa länder kan det dessutom finnas krav på att du är vaccinerad mot en viss sjukdom.

Vill du läsa mer om resevaccinering för just din resa, klicka på länkarna längst ner på sidan. Vi har samlat allt du behöver veta om resevaccinering för olika kontinenter och länder, och vi ger dig även tips och råd om hur du undviker att bli sjuk där du ska resa.

Vem ska vaccinera sig?

Våra rekommendationer kring vaccination inför resa gäller alla, barn som vuxna. Däremot finns det särskilda rekommendationer gällande vaccination för vissa grupper, exempelvis små barn, gravida och individer med nedsatt immunförsvar. Kom in till oss på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar så går vi igenom vad som gäller för just dig.

Hitta din närmaste mottagning

Vi har öppet även kvällar och helger.

Dela din position så visar vi vilken mottagning som ligger närmast dig.

Hur långt innan ska man vaccinera sig?

Hur långt innan du bör vaccinera dig mot sjukdomar som är vanligt förekommande på olika platser i världen beror bland annat på var du ska resa, hur lång din vistelse kommer att vara, hur gammal du är, om du har vaccinerat dig mot en viss sjukdom tidigare och eventuellt även om du planerar att få flera vaccinationer innan din avresa.

Vissa vaccin ges i flera doser. Därför är det bra att vara ute i god tid inför planerad resa, 1 till 2 månader räcker för de allra flesta. Tänk på att många vaccin kan ge ett visst skydd även om du får dem med kort varsel inför din resa.

Var kan man vaccinera sig?

Kom in till oss på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar, så ger vi råd och hjälper vi dig få de vaccin som rekommenderas för just din resa. Våra mottagningar hittar du här, och du kan komma in när det passar dig – ingen tidsbokning behövs. Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar erbjuder vaccination mot hepatit A och B, kolera, japansk hjärninflammation, TBE, tyfoidfeber, gula febern samt vissa grundvaccinationer.

Vill du läsa mer om vilka vaccinationer du kan behöva inför din resa? Klicka på länkarna nedan för att få råd om resevaccinering för olika kontinenter, länder och sjukdomar, hur lång tid innan din resa du behöver få vaccinationerna samt tips om vad du bör tänka på för att hålla dig frisk under din vistelse.

Har du bokat resa genom Sydafrikaresor eller Söderhavsresor så erbjuds du rabatterade priser på resevaccin och PCR-test med reseintyg.

Publicerad:

2022-02-09

Senast uppdaterad:

2022-06-07

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, legitimerad vaccinationssjuksköterska, Min Doktor

Har du fler frågor?

Vaccinationsråd online

0 kr

  • Förbered och förenkla ditt besök genom att först få rådgivning online

  • Kostnadsfri rådgivning av erfarna vaccinationssjuksköterskor

Starta rådgivning

Håll koll på dina vaccinationer i mobilen

  • Samla alla vaccinationer på ett ställe

  • Slipp alla papperskort

  • Bli påmind när det är dags att ta en ny dos