Av: Min Doktor, 2022-06-15

Psykologen: “Därför är semester så viktigt”

Semestern är igång för många. Semester är inte bara härligt, det är även viktigt ur ett hälsoperspektiv. Min Doktors psykolog Olof Johansson berättar mer och ger tips på hur du kan prioritera återhämtning i sommar.

Att få en eller flera veckors långledigt, och tid för vila under semestern, är viktigt för din återhämtnings skull. Återhämtning är den viktigaste faktorn för att undvika att stress övergår i psykisk ohälsa som utmattning, sömnstörningar och depression. Återhämtning behöver ske både dagligen med god sömn, men också varje vecka med en vilsam helg och årligen med uppladdning under semestern. 

– Det är inte ovanligt att känna att man vill hinna med väldigt mycket på bara några få semesterveckor och proppa kalendern full med aktiviteter och projekt. Men att varva ner och ge sig själv tid för vila och återhämtning är viktigt för att orka även efter semestern och för att minska risken för att hamna i stressproblematik som i sin tur kan leda till psykisk ohälsa, säger Olof Johansson.

Planera in återhämtning i kalendern

Hur mycker återhämtning man behöver är individuellt och beror bland annat på hur stressad man är från början. Återhämtning kan vara både passiv, i form av vila och sömn, och aktiv, i form av fysisk träning eller socialt umgänge. Båda delarna behövs, berättar Olof.

– Exakt vad du gör när du återhämtar dig är mindre viktigt, så länge som fokus ligger just på återhämtning och inte på prestation eller måsten. Ofta vet du själv vad som får just dig att må bra. Det kan vara allt från att ta en kopp kaffe med en vän, till att ta en simtur eller spela TV-spel, säger Olof och fortsätter:

– Ett knep om kalendern redan börjar bli full under semesterveckorna är att faktiskt planera in återhämtning, det vill säga att göra rum för det i din semesterplanering. Avsätt helt enkelt ett par dagar där du fokuserar på olika former av passiv och aktiv återhämtning för att se till att du får tid att vila under semestern.  

Stress kan leda till psykisk ohälsa

Att känna sig stressad är vanligt och i de flesta fall är det ofarligt och övergående, men om du upplever att du inte kan hantera stressen på egen hand finns det hjälp att få. Kontakta en av våra psykologer för ett rådgivande samtal, där du tillsammans med psykologen kan diskutera lämplig väg framåt för dig, och huruvida du behöver professionell hjälp för att hantera din stress.

Kontakt med psykolog

Olofs 3 semestertips 

  1. De flesta av oss mår bättre efter en semester, vi blir gladare och mer utvilade. Men effekterna avtar efterhand när semestern är slut. Att ta långhelger och att planera semesteraktiviteter även på helgerna kan göra att semesterns positiva effekter kvarstår.

  2. Många mår bra av att ha färdiga planer för semestern och att innan semestern tillåta sig ha en period av längtan – att under några veckor före semestern verkligen få se fram emot vad som ska komma.

  3. En längre sammanhållen semester där arbetet verkligen står på paus (och inte småjobbas med då och då) ger bäst effekt för återhämtning och välbefinnande.

Faktagranskad av:

Olof Johansson, legitimerad psykolog

Dela artikeln: