Hur lång är en menscykel, och vilka är dess olika faser? Kan man räkna ut sin cykel, och när är då chansen störst för att bli gravid? Frågorna kring menstruationscykeln är många. Susann Friis-Lundevall, barnmorska hos Min Doktor, svarar och förklarar.
Är semestern redan slut? Känner du ångest över att börja jobba? Du är inte ensam. Min Doktors psykolog ger 5 handfasta tips på hur du kan minska jobbångesten och se återgången till arbetet som en chans till en nystart.
Klåda, sveda och dålig lukt i underlivet beror ofta på en störd bakterieflora. Tillståndet är inte farligt, men kan vara både irriterande och obehagligt. Här kan du läsa om pH-värdets betydelse för underlivshälsan och ta del av våra bästa tips för att hålla underlivet i balans.
Visste du att läsning kan ge positiva effekter på ditt psykiska välmående? Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor, berättar mer om hur läsning bland annat kan minska stress och öka din empatiska förmåga.
När det är varmt ute är det lätt hänt att drabbas av värmeslag. Då är det viktigt att agera snabbt, eftersom tillståndet kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Min Doktors läkare ger tips på vad du ska göra vid värmeslag, och hur du kan förebygga att drabbas.
Fobier finns i många olika varianter: allt från akrofobi (höjdskräck), till trypofobi (fobi mot små hål). Fobier kan kraftigt begränsa livet för den som är drabbad, men går att behandla. Min Doktors psykolog berättar mer om 10 vanliga fobier, vad de innebär och hur du kan besegra din fobi med hjälp av KBT.
Man kan väl inte bränna sig om det är molnigt ute – eller? Och blir man verkligen brun om man använder solkräm? Missuppfattningarna kring solskydd är många. Loreto Ferrada, specialistläkare inom dermatologi och venereologi, reder ut och slår hål på 5 vanliga myter om solskydd.
När ett par har försökt bli med barn i 12 månader men inte lyckats, räknas det som infertilitet. I uppemot hälften av fallen är nedsatt fruktsamhet hos mannen en bidragande faktor. Här berättar vi om några av orsakerna till infertilitet hos män och ger tips på hur man kan förbättra chanserna att få till en graviditet.
Tidig upptäckt är A och O vid behandlingen av många olika sjukdomar, däribland cancer. Gör det till en vana att känna igenom pungen regelbundet, så märker du snabbt om något är annorlunda. Hittar du något avvikande kan Min Doktor hjälpa dig med en första bedömning.
När vi går från vinter till vår, eller sommar till höst, är det lätt att bli trött och hängig. En del drabbas till och med av årstidsbunden depression: vårdepression, sommardepression, höstdepression eller vinterdepression. Min Doktors psykolog Ricardo Correa ger svar om de olika orsakerna till säsongsdepression.
Nu är det snart dags att ställa om klockan till sommartid igen. Men när ställer man om till sommartid? Ska klockan ställas fram eller bak? Min Doktor reder ut och ger samtidigt 7 tips på hur du kan klara tidsomställningen, utan att drabbas av sömnbesvär.
Att träning kan stärka immunförsvaret känner de flesta till. Men om man trots allt blir sjuk, bör man då undvika att träna? Kan det till och med vara farligt att träna med halsont eller feber? Min Doktors läkare berättar vad som gäller och vilka risker som finns med att träna när man är förkyld.
Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. En av de viktigaste händelserna i modern tid gällande kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter är när p-pillret blev tillåtet. Läs om p-pillrets historia, vilket år p-piller blev lagligt i Sverige och dess betydelse för kvinnors sexuella frihet.
Vabruari har anlänt med förkylning, RS-virus, influensa, vinterkräksjuka och covid-19 som härjar. Som vanligt drabbas små barn lättare, eftersom de har mycket kontakt med andra barn. Här kommer Min Doktors 6 bästa råd för att minska risken för en långdragen vabruari.
Nyårslöfte – lika lätt som det är att ange ett löfte vid tolvslaget, lika lätt är det att bryta löftet innan trettonhelgen är slut. Men misströsta inte, det finns konkreta tips som hjälper dig förvandla löftet till en faktisk förändring. Min Doktors psykolog Ida Holmberg ger dig 6 konkreta tips.
Har du ett födelsemärke som ändrat utseende, eller ett nytillkommet märke som inte ser ut som dina övriga? De flesta leverfläckar är ofarliga – men i ovanliga fall kan de utvecklas till malignt melanom, en form av hudcancer.
När magen känns svullen och uppblåst kallas det ibland för ballongmage. Min Doktors läkare svarar på varför magen blir uppblåst, ger 10 tips mot svullen mage och berättar när det är läge att söka vård för uppsvälld mage.
Har du börjat tappa håret? Min Doktor går igenom de vanligaste orsakerna vid håravfall. Läs mer för att ta reda på vad som orsakar ditt håravfall, vad du kan göra för att stoppa håravfall och när du ska kontakta vården.
Ju längre in i hösten vi kommer, desto mer verkar förkylningarna avlösa varandra. Men varför blir man egentligen förkyld? Och kan man verkligen bli förkyld av kyla? Faktum är att det varken är kyla eller väta som gör dig mer förkyld under de kallare årstiderna. Min Doktors läkare förklarar hur det ligger till.
På våra vård- och vaccinationsmottagningar kan du få hjälp med öronspolning för att behandla vaxpropp i örat. Min Doktors sjuksköterska Daniel Brenner berättar mer om hur det går till.
Under rötmånaden frodas bakterier som kan göra oss sjuka. Men genom enkla knep kan du dels undvika att slänga en massa mat i onödan, och dels minska risken att bli magsjuk. Paula Frösell, dietist hos ICA, delar med sig av sina bästa tips för att äta gott och säkert under rötmånaden.
Att vara anhörig till någon som kämpar med psykisk ohälsa kan vara svårt. Min Doktors psykolog Helena Blid ger råd och berättar om hur du som anhörig kan få hjälp och stöd.
Hos oss kan du förnya de flesta recept direkt i vår app utan tidsbokning – kostnadsfritt och oavsett var du är under semestern.
Semestern är igång för många. Semester är inte bara härligt, det är även viktigt ur ett hälsoperspektiv. Min Doktors psykolog Olof Johansson berättar mer och ger tips på hur du kan prioritera återhämtning i sommar.
Du kan vara drabbad av stressrelaterad ohälsa utan att veta om det. De första tecknen på ohälsosam stress är nämligen ofta symptom som många inte direkt kopplar till stress, som magproblem, hudbesvär och yrsel. Helena Blid, legitimerad psykolog hos Min Doktor, berättar mer.
Att träning och fysisk aktivitet är en god investering i din hälsa känner du nog till, men även maten spelar roll. Genom kunskap om kostens betydelse för såväl prestation som för återhämtning, kan du både få mer ork och bättre resultat av din träning. Paula Frösell, dietist hos ICA, berättar mer och tipsar om bra mat före och efter ett träningspass.
Ont i ryggen, spänd nacke eller värk i knät? Att ha besvär från muskler och leder är vanligt, men går ofta att göra någonting åt. Hos Min Doktor kan du få bedömning och behandling digitalt av en fysioterapeut. Min Doktors fysioterapeut Caroline Karlsson förklarar hur det går till.
En vanlig bild av studentlivet är att det är en period av mycket fest, umgänge, glada och bekymmerslösa dagar. Men många olika undersökningar visar tydligt att det faktiskt är tvärtom – studenter har klart sämre psykisk hälsa jämfört med övriga grupper i samhället.
Bett, eksem eller utslag – det kan vara svårt att veta vad som är vad. De allra flesta hudtillstånd är ofarliga och går att behandla, och genom att söka vård digitalt kan du få hjälp dygnet runt, utan att vare sig behöva boka tid eller sitta i fulla väntrum.
Nina Söderquist är sångerska, influencer och radioprogramledare – och astmatiker sedan barnsben. Men genom åren har Nina inte haft den bästa kontrollen över sin astma. Med hjälp av Min Doktor och AsthmaTuner får hon nu digital astmauppföljning och behandling. Läs om Ninas egna upplevelser kring sin astma, och hur hon mår idag.
Du vet väl att du kan förnya ditt recept med oss oavsett var du är – det enda som krävs är internetuppkoppling.
Julhelgerna innebär mycket att göra och höga förväntningar, men också möjligheten att varva ner och bara vara. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger dig sina fem bästa tips för att klara julstressen och råd om hur du går tillväga om stressen blir övermäktig.
Visste du att du kan få digital uppföljning och behandling av astma hos Min Doktor? Genom vårt samarbete med AsthmaTuner kan du följa din astma dag för dag, och du får individuella behandlingsrekommendationer baserat på din situation och hur du mår just idag.
Allhelgonahelgen är på ingång, en helg där många av oss minns och uppmärksammar de som inte längre finns med oss. Sorgen som kommer från att förlora en närstående är ofta svår att hantera, och kan finnas med oss genom hela livet. Min Doktors psykolog Olof Johansson berättar mer om sorg och ger några råd längs vägen.
Har sommarens ledighet fått dig att fundera över nya - och bättre - vanor? Då är du inte ensam. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, ger dig 10 konkreta tips som hjälper dig skapa nya vanor i höst.
Margareta Nyman är legitimerad astmasköterska hos Min Doktor. Vi ställde fem frågor till henne om astma, hur man upptäcker sjukdomen och hur man kan leva ett helt symptomfritt liv trots en astmadiagnos.
Svårt att sova? Du är inte ensam. En Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan var fjärde person sover dåligt. God sömn är viktigt för att må bra och för att hålla sig frisk, och idag finns det flera olika effektiva alternativ för att behandla dålig sömn. Ändå gör många ingenting för att förbättra sina sömnproblem.
Alla hjärtans dag är en högtid som förknippas med närhet och kärlek. I år blir dagen sannolikt annorlunda, då väldigt många i Sverige och världen hindras från fysisk närhet till sina nära och kära i syfte att minska smittspridningen av coronaviruset. Det är svårt att ersätta den fysiska närheten och intimiteten – och de glädjeämnen som det utsöndrar i kroppen – som Alla hjärtans dag innebär för många. Däremot finns det flera saker som du kan göra själv eller digitalt, som kan ge liknande glädjande effekter i kroppen.
Många är tillbaka i vardagen efter jul- och nyårsledigheterna, med skola och arbete. Samtidigt är coronapandemin fortsatt ett påtagligt inslag i det vardagliga livet. De begränsningar av rutiner och rörelsemönster som de allra flesta behövt göra påverkar både vårt psykiska och fysiska välmående.
Bo Niklasson är läkare och tidigare professor i virologi vid Karolinska Institutet. Vi ställde några frågor till honom kring vaccinen för covid-19, hur man ska tänka om man redan har haft covid-19 och om vaccinen fungerar på muterade virusstammar.
“Nytt år, nya möjligheter” brukar det heta. Men 2020 kanske inte bäst beskrivs som möjligheternas år, och även 2021 ser ut att till stor del påverkas av coronaviruset. Även om pandemin har medfört många begränsningar, finns det enligt Min Doktors psykolog Olof Johansson fortfarande möjlighet att påverka sitt eget liv för att må bättre. Här kommer hans tips.
I år kommer julen inte riktigt bli som vanligt. Coronapandemin hindrar oss från att träffa släkt och vänner, mycket av det som hör julen till är inställt och många av oss spenderar mer tid ensamma än vanligt. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger 5 tips för att må bra i jul, pandemi till trots.
Vaknar du om nätterna med domningar och stickningar i händerna? Karpaltunnelsyndrom är ett av flera olika besvär som kan uppstå om man har en felaktig arbetsbelastning - vilket är lätt hänt när man jobbar hemifrån. Min Doktors arbetsterapeut Linnéa Bock berättar om hur du kan få hjälp digitalt med karpaltunnelsyndrom, och ger tips på hur du kan lindra värken.
När vi får en infektion beror det på att smittämnen, som till exempel bakterier eller virus, invaderar kroppen. Men vad är egentligen skillnaden mellan bakterier och virus? Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor, förklarar och ger även svar på varför antibiotika inte biter på coronaviruset.
Att ibland känna sig stressad är vanligt och ofta ofarligt. Men är du stressad under en längre period kan stressen vara skadlig för dig. Ibland är det svårt att avgöra om du är stressad eller inte, här är 7 varningssignaler att hålla utkik efter.
Vi sover, förhoppningsvis, nästan en tredjedel av vårt liv. Sömnen är viktig för både den fysiska och psykiska hälsan, och om sömnen inte funkar så påverkas de resterande två tredjedelarna av livet. Björn Hedensjö är psykolog och har skrivit sömnboken “En perfekt natt”. Han ger dig sina 6 bästa tips för att sova bättre.
Coronapandemin har gjort att många av oss har jobbat hemma sedan i våras, och hösten ser ut att bli likadan. Nacksmärta är en vanlig konsekvens av hemmakontorets begränsade ergonomiska möjligheter, men besvären kan enkelt förebyggas. Min Doktors fysioterapeut Henrik Edfeldt berättar om hur du kan undvika och behandla nacksmärta.
Många jobbar just nu hemma för att minska smittspridningen av coronaviruset covid-19, men det är inte säkert att hemmet är helt anpassat för att du ska jobba hela arbetsdagar där. Ergonomi handlar om att anpassa t ex arbetsställning efter individens behov och förutsättningar för att på så sätt förebygga ohälsa - men hur skapar man förutsättningar för en god ergonomi i hemmet? Och hur undviker man arbetsmiljörelaterade skador som nackspärr eller musarm? Min Doktors fysioterapeut Zara Jäger ger fem tips på hur du får hemarbetet att fungera.
Dagligen får vi ny information om coronavirusets utbrott, som numera klassas som en pandemi av WHO. Att hålla sig välinformerad och ta till sig information är viktigt, men kan också skapa oroskänslor och i vissa fall till och med ångest. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger råd på hur du kan hantera oro och ångest kopplat till coronautbrottet.
Träna mer, äta nyttigare eller jobba mindre. På nyårsafton lovar vi gärna oss själva att skapa nya – och bättre – vanor. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, ger dig 10 tips som kan hjälpa dig att hålla ditt nyårslöfte.
Under helgerna vill vi absolut inte ligga hemma sjuka. Men julruschen utsätter oss för många virus. Här är läkarens tips på hur du håller dig frisk inför helgerna.
Många upplever någon gång problem med sömnen. Problemen går ofta över av sig själva utan större insatser. Vid återkommande problem kan man dock i vissa fall behöva söka hjälp – det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att må bra.
Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet publicerades nyligen. Där framgår att många av oss spenderar mycket tid med våra mobiltelefoner. Men vad är egentligen en rimlig skärmtid och hur vet du om du är beroende?
Vi klarar alla av att hantera olika mycket stress. Därför ska vi inte jämföra oss med varandra. Istället ska vi lyssna inåt på vår egen personliga stresstolerans.
Att behandla din astma rätt och regelbundet är a och o för att minimera dina besvär. Hos Min Doktor kan du mäta, analysera och behandla din astma när du vill, var du vill.
En trygg hand på din axel, en värmande strykning över din arm, en massage eller en kram som varar länge. Vi mår bra när andra tar på oss.
Skydda dig från solen, drick vätska och planera mindre …
Stressa inte för att hinna till träningen. 30 minuters promenad om dagen räcker för att minska dina stresshormoner och få din kropp i balans.
Även om det mesta som sommaren för med sig är härligheter, så finns det också sådant som kan få oss att längta till en kall – och tyst – höstdag. Sommardängor som spelas sönder på radion är en sådan sak.
Att vara stressad under en kort period är vanligt, men att vara stressad under en längre tid kan leda till långvariga problem. Det är viktigt att bryta ditt mönster tidigt. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger dig 5 konkreta råd på hur du kan hantera din stress.
Du behöver sova för att din kropp och din mentala hälsa ska återhämtas. Tyvärr är sömnen ofta bland det första som försämras när du är stressad. Här är Min Doktors tips för en god natts sömn.
Återhämtning är den viktigaste faktorn för att undvika att stress övergår i psykisk ohälsa som utmattning, sömnstörningar och depression. Återhämtning behöver ske både dagligen med god sömn, men också varje vecka med en vilsam helg samt årsvilan med uppladdning under semestern.
Det finns ett preventivmedel för alla, men ibland kan det krävas lite matchmaking för att hitta rätt sort för just dig. Här är Min Doktors tips när du ska börja använda, eller byta, preventivmedel.
Du ligger och vrider dig i sängen, minuterna går långsamt och ändå är klockan plötsligt halv fyra. Känns det igen? Att ha problem med sömnen drabbar många. Ett sätt att behandla sömnbesvär är genom KBT, kognitiv beteendeterapi.
Vill du ha våra utskick?