Kolla upp ditt födelsemärke

Har du ett födelsemärke som ändrat utseende, eller ett nytillkommet märke som inte ser ut som dina övriga? De flesta födelsemärken är ofarliga – men i ovanliga fall kan de utvecklas till malignt melanom, en form av hudcancer. Nu kan du få hjälp med födelsemärkesbedömning på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar genom teledermatoskopi.

10 tips för att skapa nya vanor i höst

Har sommarens ledighet fått dig att fundera över nya - och bättre - vanor? Då är du inte ensam. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, ger dig 10 konkreta tips som hjälper dig skapa nya vanor i höst.

4 myter om solskydd

Tar solen genom molnen? Ger solkräm tillräckligt skydd mot UV-strålning? Och blir man verkligen brun om man använder solkräm? Missuppfattningarna kring solskydd är många. Min Doktors Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi, reder ut och slår hål på 4 vanliga myter om solskydd.

Astmasköterskan: “Du kan leva ett helt symptomfritt liv med rätt behandling”

Margareta Nyman är legitimerad astmasköterska hos Min Doktor. Vi ställde fem frågor till henne om astma, hur man upptäcker sjukdomen och hur man kan leva ett helt symptomfritt liv trots en astmadiagnos.

Planera in återhämtning under semestern

Sommaren närmar sig och semesterplaneringen ska fyllas i på jobbet. Att få en eller flera veckors långledigt är viktigt för din återhämtnings skull. Min Doktors psykolog Olof Johansson berättar mer och ger tips på hur du kan prioritera återhämtning i sommar.

Öronspolning hos Min Doktor - så går det till

På våra vård- och vaccinationsmottagningar kan du få hjälp med öronspolning för att behandla vaxpropp i örat. Min Doktors sjuksköterska Daniel Brenner berättar mer om hur det går till.

Var fjärde sover dåligt – men effektiv behandling finns

Svårt att sova? Du är inte ensam. En Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan var fjärde person sover dåligt. God sömn är viktigt för att må bra och för att hålla sig frisk, och idag finns det flera olika effektiva alternativ för att behandla dålig sömn. Ändå gör många ingenting för att förbättra sina sömnproblem.

Få effekterna av alla hjärtans dag – utan fysisk närhet

Alla hjärtans dag är en högtid som förknippas med närhet och kärlek. I år blir dagen sannolikt annorlunda, då väldigt många i Sverige och världen hindras från fysisk närhet till sina nära och kära i syfte att minska smittspridningen av coronaviruset. Det är svårt att ersätta den fysiska närheten och intimiteten – och de glädjeämnen som det utsöndrar i kroppen – som Alla hjärtans dag innebär för många. Däremot finns det flera saker som du kan göra själv eller digitalt, som kan ge liknande glädjande effekter i kroppen.

5 hälsotips våren 2021

Många är tillbaka i vardagen efter jul- och nyårsledigheterna, med skola och arbete. Samtidigt är coronapandemin fortsatt ett påtagligt inslag i det vardagliga livet. De begränsningar av rutiner och rörelsemönster som de allra flesta behövt göra påverkar både vårt psykiska och fysiska välmående.

5 snabba med virolog Bo Niklasson om coronavaccinen

Bo Niklasson är läkare och tidigare professor i virologi vid Karolinska Institutet. Vi ställde några frågor till honom kring vaccinen för covid-19, hur man ska tänka om man redan har haft covid-19 och om vaccinen fungerar på muterade virusstammar.

Psykologen: “Ta lärdom av förra året för att må bättre i år”

“Nytt år, nya möjligheter” brukar det heta. Men 2020 kanske inte bäst beskrivs som möjligheternas år, och även 2021 ser ut att till stor del påverkas av coronaviruset. Även om pandemin har medfört många begränsningar, finns det enligt Min Doktors psykolog Olof Johansson fortfarande möjlighet att påverka sitt eget liv för att må bättre. Här kommer hans tips.

Psykologens tips för att må bra i jul - trots pandemi

I år kommer julen inte riktigt bli som vanligt. Coronapandemin hindrar oss från att träffa släkt och vänner, mycket av det som hör julen till är inställt och många av oss spenderar mer tid ensamma än vanligt. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger 5 tips för att må bra i jul, pandemi till trots.

Vet du skillnaden mellan bakterier och virus?

När vi får en infektion beror det på att smittämnen, som till exempel bakterier eller virus, invaderar kroppen. Men vad är egentligen skillnaden mellan bakterier och virus? Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor, förklarar och ger även svar på varför antibiotika inte biter på coronaviruset.

Slipp jobba hemma-värken med arbetsterapeutens tips

Vaknar du om nätterna med domningar och stickningar i händerna? Karpaltunnelsyndrom är ett av flera olika besvär som kan uppstå om man har en felaktig arbetsbelastning - vilket är lätt hänt när man jobbar hemifrån. Min Doktors arbetsterapeut Linnéa Bock berättar om hur du kan få hjälp digitalt med karpaltunnelsyndrom, och ger tips på hur du kan lindra värken.

7 varningssignaler för stressade personer

Att ibland känna sig stressad är vanligt och ofta ofarligt. Men är du stressad under en längre period kan stressen vara skadlig för dig. Ibland är det svårt att avgöra om du är stressad eller inte, här är 7 varningssignaler att hålla utkik efter.

6 tips för bättre sömn

Vi sover, förhoppningsvis, nästan en tredjedel av vårt liv. Sömnen är viktig för både den fysiska och psykiska hälsan, och om sömnen inte funkar så påverkas de resterande två tredjedelarna av livet. Björn Hedensjö är psykolog och har skrivit sömnboken “En perfekt natt”. Han ger dig sina 6 bästa tips för att sova bättre.

Nacksmärta - ett vanligt besvär du kan förebygga

Coronapandemin har gjort att många av oss har jobbat hemma sedan i våras, och hösten ser ut att bli likadan. Nacksmärta är en vanlig konsekvens av hemmakontorets begränsade ergonomiska möjligheter, men besvären kan enkelt förebyggas. Min Doktors fysioterapeut Henrik Edfeldt berättar om hur du kan undvika och behandla nacksmärta.

Årstiderna kan påverka dig mer än du tror

När vi går från sommar till höst, eller vinter till vår, är det lätt att bli hängig. En del drabbas till och med av årstidsbunden depression, SAD. Min Doktors psykolog Olof Johansson förklarar mer.

10 tips för att varva ner under semestern

Dags att börja planera sommarens ledighet? Coronapandemin innebär att årets semester kanske blir annorlunda än du först tänkt dig, utan utlandsresor, stora sommarfester eller besök hos släktingar. Vi ger 10 tips på hur du kan ta tillfället att använda årets ledighet till att verkligen varva ner och ge dig själv tid för vila och återhämtning.

Fysioterapeutens fem bästa tips för hemmajobbare

Många jobbar just nu hemma för att minska smittspridningen av coronaviruset covid-19, men det är inte säkert att hemmet är helt anpassat för att du ska jobba hela arbetsdagar där. Ergonomi handlar om att anpassa t ex arbetsställning efter individens behov och förutsättningar för att på så sätt förebygga ohälsa - men hur skapar man förutsättningar för en god ergonomi i hemmet? Och hur undviker man arbetsmiljörelaterade skador som nackspärr eller musarm? Min Doktors fysioterapeut Zara Jäger ger fem tips på hur du får hemarbetet att fungera.

Bedömning och hjälp av fysioterapeut - så går det till

Stel rygg, spänd nacke eller ont i knät? Att ha besvär från muskler och leder är vanligt, men går ofta att göra någonting åt. Hos Min Doktor kan du få hjälp och bedömning digitalt av en fysioterapeut, enkelt och snabbt – och du slipper dessutom lämna hemmet. Min Doktors fysioterapeut Zara Jäger förklarar hur det går till.

Psykologen: så minskar du din oro för corona

Dagligen får vi ny information om coronavirusets utbrott, som numera klassas som en pandemi av WHO. Att hålla sig välinformerad och ta till sig information är viktigt, men kan också skapa oroskänslor och i vissa fall till och med ångest. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger råd på hur du kan hantera oro och ångest kopplat till coronautbrottet.

Så håller du ditt nyårslöfte

Träna mer, äta nyttigare eller jobba mindre. På nyårsafton lovar vi gärna oss själva att skapa nya – och bättre – vanor. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, ger dig 10 tips som kan hjälpa dig att hålla ditt nyårslöfte.

5 tips för att återhämta dig under julen

Julhelgerna innebär mycket att göra och höga förväntningar, men också möjligheten att varva ner och bara vara. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger dig sina fem bästa tips för att klara julstressen och råd om hur du går tillväga om stressen blir övermäktig.

6 tips som håller dig frisk inför julen

Under helgerna vill vi absolut inte ligga hemma sjuka. Men julruschen utsätter oss för många virus. Här är läkarens tips på hur du håller dig frisk inför helgerna.

Smidigaste sätten att förnya och hämta ut ditt recept

Du vet väl att du kan förnya ditt recept med oss oavsett var du är under helgerna – det enda som krävs är internetuppkoppling.

Sex tecken på att du sover dåligt – och lösningen

Många upplever någon gång problem med sömnen. Problemen går ofta över av sig själva utan större insatser. Vid återkommande problem kan man dock i vissa fall behöva söka hjälp – det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att må bra.

Är du mobilberoende?

Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet publicerades nyligen. Där framgår att många av oss spenderar mycket tid med våra mobiltelefoner. Men vad är egentligen en rimlig skärmtid och hur vet du om du är beroende?

Behandla din astma på rätt sätt

Att behandla din astma rätt och regelbundet är a och o för att minimera dina besvär. Hos Min Doktor kan du mäta, analysera och behandla din astma när du vill, var du vill.

Psykiatrikern: “Jämför dig inte med andra”

Vi klarar alla av att hantera olika mycket stress. Därför ska vi inte jämföra oss med varandra. Istället ska vi lyssna inåt på vår egen personliga stresstolerans.

Massage och beröring kan hjälpa oss att må bra

En trygg hand på din axel, en värmande strykning över din arm, en massage eller en kram som varar länge. Vi mår bra när andra tar på oss.

5 tips inför semestern

Skydda dig från solen, drick vätska och planera mindre …

En kort promenad om dagen räcker

Stressa inte för att hinna till träningen. 30 minuters promenad om dagen räcker för att minska dina stresshormoner och få din kropp i balans.

Därför påverkar sommarplågor och störande ljud dig

Även om det mesta som sommaren för med sig är härligheter, så finns det också sådant som kan få oss att längta till en kall – och tyst – höstdag. Sommardängor som spelas sönder på radion är en sådan sak.

5 tips för att hantera din stress

Att vara stressad under en kort period är vanligt, men att vara stressad under en längre tid kan leda till långvariga problem. Det är viktigt att bryta ditt mönster tidigt. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger dig 5 konkreta råd på hur du kan hantera din stress.

9 råd för att sova bättre

Du behöver sova för att din kropp och din mentala hälsa ska återhämtas. Tyvärr är sömnen ofta bland det första som försämras när du är stressad. Här är Min Doktors tips för en god natts sömn.

Psykiatrikern om stress: Glöm inte att pausa

Återhämtning är den viktigaste faktorn för att undvika att stress övergår i psykisk ohälsa som utmattning, sömnstörningar och depression. Återhämtning behöver ske både dagligen med god sömn, men också varje vecka med en vilsam helg samt årsvilan med uppladdning under semestern.

Så hittar du rätt preventivmedel

Det finns ett preventivmedel för alla, men ibland kan det krävas lite matchmaking för att hitta rätt sort för just dig. Här är Min Doktors tips när du ska börja använda, eller byta, preventivmedel.

Därför blir du förkyld

Det är varken kyla eller väta som gör dig mer förkyld under de kallare årstiderna. Boven är att vi är mer inomhus.

KBT kan hjälpa dig sova bättre

Du ligger och vrider dig i sängen, minuterna går långsamt och ändå är klockan plötsligt halv fyra. Känns det igen? Att ha problem med sömnen drabbar många. Ett sätt att behandla sömnbesvär är genom KBT, kognitiv beteendeterapi.

ic_newsletter

Vill du ha våra utskick?

Tillåt oss att berätta för dig om vi t.ex. utökar vårt utbud samt att skicka nyhetsbrev och tips som vi tror kan vara relevanta för dig.

Vi lämnar inte ut din adress till någon annan.