Av: Min Doktor, 2020-09-11

Nacksmärta - ett vanligt besvär du kan förebygga

Coronapandemin har gjort att många av oss har jobbat hemma sedan i våras, och hösten ser ut att bli likadan. Nacksmärta är en vanlig konsekvens av hemmakontorets begränsade ergonomiska möjligheter, men besvären kan enkelt förebyggas. Min Doktors fysioterapeut Henrik Edfeldt berättar om hur du kan undvika och behandla nacksmärta.

– Nacksmärta är ett vanligt förekommande besvär. Nu när många av oss jobbar hemifrån tvingas kanske vissa att jobba sittandes i sängen, soffan eller vid matbordet. Det är alla dåliga platser ur en ergonomisk synpunkt, som ökar belastningen på nacken, berättar Henrik Edfeldt, fysioterapeut hos Min Doktor och fortsätter:

– Då är det desto viktigare att jobba proaktivt för att försöka undvika nacksmärta, och andra vanligt förekommande arbetsrelaterade besvär, redan innan de uppstår. Det är alltid lättare att förebygga besvär än att tvingas till rehabträning.

Våra muskler är gjorda för rörelse

För att skona nacken från belastning tipsar Henrik om att dela upp dagen i kortare etapper, till exempel genom att du ställer en timer på mobilen som ringer var 15:e eller 20:e minut. När den ringer ska du ställa bort laptopen och resa på dig, hämta en kopp kaffe eller bara allmänt röra på dig.

– Det viktiga här är att minska de statiska, stillastående, positionerna - våra muskler är utformade för att vara aktiva. Genom att bryta ner arbetsdagen och även genom att byta arbetsställning ofta så ges kroppen en möjlighet till återhämtning och nacken en chans till avlastning.

Slipp gamnacken

Ett annat tips för att undvika besvär med nacksmärta är att helt undvika att hamna i vissa positioner.

– Undvik helst att sitta med datorn i knät i soffan. Det är en position som med största sannolikhet leder till det vi brukar kalla för gamnacke, där huvudet skjuts fram framför axlarna, vilket ger en ökad belastning på nacken. Om du märker att du hamnat i en dålig position, bryt den och byt arbetsställning, säger Henrik.

Träning hjälper

För den som redan har besvär med värk i nacken finns det hjälp att få. Ett individanpassat träningsprogram med övningar utformade av en sjukgymnast, kombinerat med manuell behandling såsom till exempel mobilisering, töjning eller triggerpunktsbehandling är enligt Henrik den bästa vägen framåt för att försöka återfå en bättre hållning i nacken.

– Du måste aktivt jobba med övningarna för att lyckas stärka upp muskulaturen i och kring nacken. Ta hjälp av en sjukgymnast för att få ett träningsprogram som du kan göra hemma för att dels återfå normal funktion i nacken, men även för att säkerställa att besvären inte återkommer.

Få hjälp hos Min Doktor

Hos Min Doktor kan du enkelt träffa en fysioterapeut digitalt och få hjälp med dina nackbesvär. Besök mindoktor.se eller ladda ner vår app.

Dela artikeln: