Av: Min Doktor, 2020-10-07

6 tips för bättre sömn

Vi sover, förhoppningsvis, nästan en tredjedel av vårt liv. Sömnen är viktig för både den fysiska och psykiska hälsan, och om sömnen inte funkar så påverkas de resterande två tredjedelarna av livet. Björn Hedensjö är psykolog och har skrivit sömnboken “En perfekt natt”. Han ger dig sina 6 bästa tips för att sova bättre.

 1. Träna regelbundet

  Sömnstörningar är mycket ovanliga bland dem som är fysiskt aktiva. Flera studier har visat att de som tränar regelbundet sover bättre. Men direkt efter att du rört på dig ökas aktiviteten i kroppen. Träna alltså helst på dagen eller tidig kväll, så att din kropp åtminstone har tre timmar på sig att varva ned.

 2. Släpp jobbiga tankar

  Om du har en tendens att grubbla eller oroa dig i sängen, kan det vara bra att skriva ned dina grubblerier innan läggdags eller när du ligger i sängen. Om du har dem nedskrivna kan du skjuta på problemen till morgondagen.

 3. Undvik klockan

  Vänd bort klockan så att du inte ser den från sängen och avstå från att titta på den nattetid. Vi fastnar lätt i tankar som ”jag måste somna nu” eller ”om jag somnar nu får jag sova X timmar”, vilket inte underlättar insomningen.

 4. Tydlig dygnsrytm

  Gör en tydlig avgränsning mellan arbete och fritid i både tid och rum. Om du arbetar hemifrån så är det viktigt att avsluta i god tid så att du hinner varva ned.

 5. Gå i dagsljus

  Försök att tillbringa minst en timme ute i dagsljus varje dag, det hjälper kroppens biologiska klocka att ställa in sin dygnsrytm efter soldygnet.

 6. Varva ner

  Försök varva ner med pulssänkande aktiviteter och vila en stund innan du går och lägger dig. Då får du förhoppningsvis inte bara lättare att somna, utan sover dessutom lugnare. Om du har svårt att slappna av i kroppen kan regelbundna avslappningsövningar vara extra hjälpsamt.

Få hjälp med sömnproblem hos Min Doktor

Om dina sömnproblem påverkar dig så att du inte kan sköta din vardag, ditt arbete eller dina relationer kan du behöva hjälp av läkare eller psykolog för att komma till bukt med dina sömnproblem. Sök vård enkelt och snabbt genom Min Doktors app eller på mindoktor.se.

Dela artikeln: