Av: Min Doktor, 2024-07-04

Vad säger naglarna om din hälsa?

Visste du att förändringar i dina naglars färg, form eller yta kan säga en hel del om din hälsa? Min Doktors läkare går igenom några vanliga nagelförändringar och vad de kan betyda för din hälsostatus.

Så ser friska naglar ut

En frisk nagel har i regel en jämn och glansig yta och har en klar, svagt rosafärgad nyans. Med åldern kan naglarna få ändrad struktur, bli mindre klara i färgen och bli skörare. 

– De flesta nagelförändringarna har helt ofarliga bakomliggande orsaker och är inget att oroa sig över. Men vissa förändringar kan, ofta i kombination med andra symptom, indikera underliggande sjukdom, säger Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor. 

Vanliga nagelförändringar och vad de kan vara tecken på:

Gula naglar

Gula naglar kan ha flera olika orsaker, såsom nagelsvamp eller att du har använt nagellack. Naglarna kan också få gula fläckar av rökning.

– Nagelsvamp är vanligast på tånaglarna men kan även drabba fingernaglarna. Utöver en gul nyans kan man märka att nageln tjocknar och blir skör. Om du misstänker nagelsvamp finns receptfri behandling tillgänglig på apotek, säger Hans Lindholm. 

Blåa eller lila naglar

En blålila nyans på naglarna kan tyda på syrebrist och dålig blodcirkulation. Färgen kan också uppkomma vid kyla, och brukar försvinna av sig själv när du rör på dig och får upp värmen. Ihop med andra symptom, kan dock blåa naglar indikera sjukdom i lungor eller hjärta.

– Om du har blå naglar som inte går över när du rör på dig, och samtidigt upplever långvariga symptom som hosta eller andfåddhet, ska du kontakta vården. 

Vita prickar på naglarna

Vita prickar på naglarna är vanligt och beror oftast på småskador i nageln. Nagelbitning, att nageln blivit klämd eller manikyr/pedikyr är vanliga orsaker till de vita prickarna som försvinner när nageln växer ut. Prickarna kan också orsakas av vissa läkemedel eller cytostatikabehandling. 

Gropar i naglarna

Om dina naglar har gropar kan det bero på hudsjukdomen psoriasis. Psoriasis ger flera andra symptom, framförallt röda, fjällande och ofta kliande utslag i ansiktet och på kroppen.

Räfflade naglar

Vertikala ränder i naglarnas struktur kopplas ofta till åldrande och är inte farligt. Om ränderna istället är horisontella kallas det för Beaus linjer, som ofta beror på långsamtväxande naglar. Orsaken kan vara en skada mot nageln, eller underliggande sjukdomar som diabetes eller njursvikt. 

Svart under nageln

Om du får en svart eller mörkbrun fläck eller rand under nageln utan att veta varför ska du kontakta vården, eftersom det kan vara ett tecken på hudcancer. 

– Du kan också få en blåsvart nagel av ett slag mot nageln som orsakat en blödning. Då försvinner missfärgningen i takt med att nageln växer ut, berättar Hans Lindholm.

Torra, sköra och spruckna naglar

Mjuka, sköra, tunna naglar som lätt delar sig är vanligt, speciellt bland äldre personer. Andra orsaker kan vara användandet av nagellack, anemi, vitaminbrist eller sköldkörtelbesvär. 

Läs mer: Så vet du om du har vitaminbrist

När ska jag söka hjälp?

Nagelförändringar är vanligt och oftast helt ofarliga, och inget som du behöver söka vård för. Men om du märker förändringar i dina naglar, och samtidigt har andra symptom som påverkar din hälsa är det bra att kontakta vården. 

Om du misstänker nagelsvamp finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Vid mer uttalade besvär kan du kontakta Min Doktor.

Om du får en svart fläck under nageln som inte beror på ett slag mot nageln är det viktigt att få detta undersökt av en läkare.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, specialistläkare

Dela artikeln: