Av: Min Doktor, 2024-02-05

Vilka vitaminer hjälper mot trötthet?

Trötthet kan ha många olika orsaker, en av dem är vitaminbrist. Vilka vitaminer och mineraler är viktiga för att bekämpa trötthet och hur motverkar man vitaminbrist? Min Doktors läkare ger svar.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är livsviktiga näringsämnen som våra kroppar behöver för att fungera normalt, men som vi inte kan producera själva. Därför behöver vi få i oss vitaminer och mineraler genom maten vi äter.

– Genom att äta en varierad och hälsosam kost som innehåller mycket frukt och grönt får vi i oss de vitaminer och mineraler vi behöver. Den som äter varierat behöver sällan oroa sig för vitaminbrist, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Om du äter en kost som utesluter vissa livsmedel, är det viktigt att vara extra noga med att äta tillräckligt med andra livsmedel som innehåller samma näringsämnen för att undvika brist. I vissa fall kan även kosttillskott vara lämpligt.

Så vet du om du har vitaminbrist

Beroende på vilket näringsämne som man har brist på, varierar symptomen på vitaminbrist. Några symptom är:

  • Trötthet 

  • Huvudvärk

  • Yrsel 

  • Blek hud

  • Svaghet i musklerna

  • Nedsatt immunförsvar 

  • Torr hud och utslag

  • Problem med synen

– Vissa grupper löper större risk att utveckla vitaminbrist. Exempelvis personer med mag- eller tarmsjukdomar, menstruerande kvinnor, gravida, nyfödda och små barn. Även personer som äter uteslutande vegetarisk eller vegansk kost kan behöva vara särskilt uppmärksamma på att få i sig nödvändiga vitaminer och mineraler, berättar Hans Lindholm.

Vitaminer och mineraler som ökar din energi

B12

Vitamin B12 behövs bland annat för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar, som har i uppgift att transportera runt syre och koldioxid i kroppen. Brist på B12 kan leda till anemi, vilket bland annat orsakar trötthet. B12 finns bland annat i mejeriprodukter, ägg, kött och fisk.

Magnesium

Magnesium är en mineral som bland annat reglerar vår nervfunktion, hjärtrytm och muskelfunktion. Brist på magnesium kan leda till muskelsvaghet och trötthet. Livsmedel som är rika på magnesium är bland annat bladgrönsaker, frön, nötter och fullkornsprodukter.

D-vitamin

D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, som behövs för vår skelett- och muskelfunktion. D-vitaminbrist kan orsaka muskelsvaghet och värk, trötthet och i extrema fall rakit (tidigare engelska sjukan) hos barn. Vi får i oss D-vitamin genom solljus, men också genom livsmedel som ägg och fet fisk. 

Järn

Järn behövs för att kroppen ska producera hemoglobin, vilket är viktigt för att transportera runt syre och koldioxid i kroppen. Järnbrist kan orsaka anemi och trötthet, och är vanligare hos gravida och hos personer med riklig menstruation. Järnrika livsmedel är bland annat inälvsmat, rött kött, baljväxter, spenat och torkad frukt. 

Vitamin C

C-vitamin hjälper kroppen att absorbera järn, men behövs också för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. C-vitaminbrist kan leda till trötthet och svaghet, och allvarlig brist kan orsaka skörbjugg. C-vitamin finns främst i citrusfrukter och bär, men även i grönsaker som paprika och broccoli. 

Få koll på dina värden

Om du vill kolla upp om du har vitaminbrist kan du göra en hälsokontroll där bland annat blodprover tas. Hälsokontroller är något du själv får bekosta. Om du däremot har symptom och misstänker vitaminbrist kan du vända dig till Min Doktor för att utreda orsaken till dina besvär. Då är det alltid läkaren som beslutar kring vilka prover som ska tas baserat på dina symptom.

Trötthet kan ha fler orsaker än vitaminbrist. Om din vardag inte fungerar för att du alltid är trött eller om tröttheten inte har gått över på några veckor, kan du vända dig till Min Doktor.

Dela artikeln: