Av: Min Doktor, 2023-11-24

Vad säger snoret om din hälsa?

Snor kan ha många olika färger, allt från gult, grönt, genomskinligt och rosa, till vitt och svart. Vad innebär egentligen de olika färgerna på snoret för din hälsa? Och vilka färger ska man vara extra vaksam på? Min Doktors läkare reder ut de olika snorfärgernas betydelse.

Varför blir vi snoriga?

Förkylningstider och näsduk efter näsduk fylls med snor. Känner du igen dig? Många är vi som någon gång undrat, kanske till och med ifrågasatt, varför kroppen producerar snor. 

Faktum är att vårt snor har många viktiga uppgifter: det är bland annat en viktig del av vårt immunförsvar.

– Snor håller näsans slemhinnor återfuktade, men fångar också upp virus, bakterier och andra främmande ämnen och hindrar dessa från att nå våra lungor och göra oss sjuka. Och när vi är förkylda och producerar mer snor än vanligt, behövs snoret för att transportera bort viruset från kroppen, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Det kan finnas många anledningar till varför du blir snorig med rinnsnuva eller nästäppa:

Det här betyder färgen på ditt snor

Genomskinligt snor

Klart och rinnigt snor triggas ofta av kyla och behöver inte vara ett tecken på någon typ av sjukdom. Men genomskinligt snor kan också förekomma vid förkylning eller allergi.

Gult eller orange snor

Om ditt snor börjar anta en gul- eller orangeaktig ton har den också ofta också en mer trögflytande konsistens. Gult, tjockt snor är vanligt vid infektion, till exempel en förkylning. Vid en infektion ökar antalet vita blodkroppar i kroppen, och det är de vita blodkropparna som färgar snoret gult.

Grönt snor

När snoret är grönt kan det vara en indikation på att ditt immunförsvar kämpar mot en kraftigare infektion. Det förekommer då fler vita blodkroppar i snoret, vilket gör att det antar en grönaktig nyans.

– Gulgrönt snor i kombination med långvarig feber eller kraftig sjukdomskänsla kan ibland indikera en infektion orsakad av bakterier. Då kan eventuellt en antibiotikabehandling krävas. Sök därför vård om du inte mår bättre efter 7 dagar, berättar Hans Lindholm.

Brunt snor

Brunt snor är ofta intorkat blod, till exempel rester från en näsblödning.

Svart snor

Svart snor förekommer vanligtvis om du har vistats i en luftförorenad miljö, orsakad av exempelvis avgaser eller cigarettrök. Svart snor kan i ovanliga fall även indikera svampinfektion hos personer med försvagat immunförsvar.

Vitt och grumligt snor

Om du har vitt, grumligt och tjockt snor har du troligtvis även nästäppa. Nästäppa är i sin tur ett tecken på antingen infektion eller allergi.

Rosa eller rött snor

När snoret är rött eller rosa är det ett tecken på blod i snoret. Blodigt snor behöver inte betyda allvarlig sjukdom, utan är vanligt när näsans slemhinnor blir torra, vilket ofta sker vid en förkylning. Blod i snoret kan också uppstå efter näsblod, vid nässpraysanvändning, eller om du snutit dig mycket. 

– Om du hostar upp blod, eller om du snyter ut blod och det inte finns någon uppenbar anledning till det, som att du är förkyld eller har haft näsblod, bör du ta kontakt med vården, säger Hans. 

Färg på ditt snor
Färg på ditt snor

Få hjälp hos Min Doktor

Om du är snorig på grund av en infektion, läker kroppen oftast ut infektionen på egen hand. Men om du får feber som inte går över, får fler symptom som rör öron, hals, lungor eller bihålor eller inte mår bättre efter 7 dagar kan du få hjälp av Min Doktor

Om din snuva beror på allergi, till exempel pollenallergi eller pälsdjursallergi, kan Min Doktors läkare hjälpa dig med bedömning och behandling av allergiska besvär.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: