Av: Min Doktor, 2023-05-09

Så undersöker du testiklarna själv

Tidig upptäckt är A och O vid behandlingen av många olika sjukdomar, däribland cancer. Gör det till en vana att känna igenom pungen regelbundet, så märker du snabbt om något är annorlunda. Hittar du något avvikande kan Min Doktor hjälpa dig med en första bedömning.

Varför ska jag undersöka mina testiklar?

Rådet är att alla män över 15 år ska känna igenom sina testiklar en gång i månaden, framför allt för att kunna hitta tidiga tecken på testikeltumör. Andra tillstånd som är viktiga att fånga upp är bitestikelinflammation och testikelinflammation

Hur undersöker jag testiklarna?

Gör gärna undersökningen i duschen eller badet, eftersom det är enklast att känna mindre detaljer när pungen är varm.

  1. Gör undersökningen när du står upp. Smörj in pungen med lite flytande tvål eller barnolja för att du ännu lättare ska kunna känna små strukturer.

  2. Håll pungen i ena handen och använd andra handens tumme, pekfinger och långfinger för att undersöka testiklarna. Du kan även använda båda händernas tummar och pekfingrar för att känna på testikeln från två håll.

  3. Börja med att känna igenom ena testikeln. Var uppmärksam på eventuella ojämnheter under fingertopparna, och kläm på testikeln med lite ökat tryck för att känna efter förhårdnader eller knölar inuti. Upprepa med den andra testikeln.

Avsluta med att känna igenom hela pungen.

Kolla dina testiklar i 3 steg
Kolla dina testiklar i 3 steg

Hur ska testiklarna kännas?

Testikelns yta ska vara jämn och glatt, och testikeln ska kännas förhållandevis mjuk när du klämmer på den. Bitestikeln känns som en förtjockning, eller utbuktning, längs testikelns baksida och ovansida. 

Testiklarna kan vara olika stora, och då är det ofta den vänstra som är lite större. Den kan också sitta lite högre upp. Detta är helt normalt. 

Vilka förändringar bör jag se upp med?

Det du ska hålla utkik efter är:

  • Om ena testikeln är hårdare än den andra.

  • Om du hittar en knöl på eller i testikeln.

  • Ömhet eller smärta i en testikel eller bitestikel. 

  • Om ena testikeln har blivit stor och svullen

  • Ojämnheter (gropar, indragningar) i en testikel.

De flesta förändringar är ofarliga. De kan till exempel vara cystor, vattenbråck eller pungåderbråck. Om du hittar någon knöl eller svullnad behöver det alltså inte vara en tumör, men det är bäst att du får pungen undersökt så snart du har möjlighet. 

När ska jag söka hjälp?

Om du hittar en ny förändring i en testikel bör du boka tid på vårdcentralen för en undersökning. Vill du ha hjälp med en första bedömning är du välkommen att vända dig till Min Doktor - vi finns här dygnet runt, alla veckans dagar. 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: