Av: Min Doktor, 2021-01-28

5 hälsotips våren 2021

Många är tillbaka i vardagen efter jul- och nyårsledigheterna, med skola och arbete. Samtidigt är coronapandemin fortsatt ett påtagligt inslag i det vardagliga livet. De begränsningar av rutiner och rörelsemönster som de allra flesta behövt göra påverkar både vårt psykiska och fysiska välmående.

Tidigare i januari berättade Min Doktors psykolog Olof Johansson om hur förändrade tankesätt kan få oss att må bra under 2021. Nu kommer några råd om hur du kan ta hand om din fysiska hälsa under året.

  1. Rutiner för motion och träning: En av de största anpassningarna som vuxna, barn och inte minst äldre har gjort är att hålla sig hemma i högre grad. Med det följer dessvärre avkall på rutiner för motion och träning. Brist på motion och fysisk aktivitet samt stillasittande är några av de stora utmaningarna för folkhälsan idag. Det är mycket viktigt att du ser till att röra på dig och får frisk luft, även om mer tid tillbringas i hemmet. Här är några tips för hur du skapar rutiner för din motion:

    • Rör på dig utomhus gärna en timme varje dag. Hitta en tid varje dag som du gör detta, förslagsvis direkt efter arbete eller skola.

    • Avsätt tid för träningsövningar i hemmet varje dag. Ta korta träningspauser under arbetsdagen om du sitter mycket vid datorn.

    • Promenera eller ta cykeln till jobbet, skolan eller affären istället för att använda bil eller kollektivtrafik.

    • Använd kvällar och helger till att motionera i parker och grönområden.

  2. Äta rätt och regelbundet: Det är mycket vanligt att kostvanor påverkas när vi frångår andra rutiner och levnadssätt. Barn och ungdomar som har skola på distans kanske inte får samma kostvariation som skolorna vanligtvis erbjuder. Att arbeta hemifrån kan påverka vad, när och hur ofta vi äter. Här är några tips för hur du håller koll på kosten:

    • Ät varierad kost innehållande mycket grönsaker, frukt, nötter, frön och fullkornsprodukter. Variera mellan att äta vegetariska, kött- respektive fiskbaserade måltider.

    • Var noga att äta livsmedel som innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Undvik att ersätta kost som naturligt innehåller vitaminer och mineraler, med kosttillskott.

    • Undvik att äta mat med mycket socker, salt och mättade fetter.

    • Planera dina måltider och sätt upp ett matschema inför varje vecka.

    • Förbered inte bara matlådor utan också lite mer hållbara sallader som råkost, inför nästa dag eller hela veckan.

    • Drick vatten ofta under dagen!

  3. Var vaksam på hälsoskadliga vanor: Förändrade rutiner för hur vi arbetar och studerar samt ökad närvaro i hemmet kan lätt leda till ökad konsumtion av exempelvis alkohol och tobak. Det är viktigt att minimera intaget av hälsoskadliga produkter och hålla koll på varningstecken. Var noga med att inte överskrida det rekommenderade antalet enheter för alkoholintag. Dricker du alkohol oftare nu än före pandemin?

  4. Underskatta inte hälsoeffekter av digitala sociala kontakter: De sociala kontakterna med familj och vänner har fått begränsas under pandemin. Kontakter med nära och kära är inte enbart något som många av oss värderar högt, utan de leder även till att hormoner så som oxytocin och endorfiner släpps ut i kroppen. Dessa hormoner ger bland annat ökat välbefinnande och minskar stress. Se till att hålla regelbunden kontakt med de i din närhet som du inte kan träffa fysiskt, med hjälp av digitala verktyg.

  5. Sök vård om du behöver: Enligt Folkhälsomyndighetens Hälsorapport från maj 2020 är varannan person orolig över att inte kunna få vård när man behöver det under coronapandemin. Var femte uppgav att de ställt in redan bokad vård eller tandvård. Oron över att inte få den vård man behöver var särskilt hög hos äldre. Du ska alltid söka vård om du känner att du behöver och om du upplever oro för besvär eller symptom som kräver en medicinsk bedömning.

Sök hjälp hos Min Doktor

Om du behöver en medicinsk bedömning av besvär och symptom, är du välkommen att vända dig till Min Doktor genom mindoktor.se eller vår app.

Dela artikeln: