Av: Min Doktor, 2021-01-01

Psykologen: “Ta lärdom av förra året för att må bättre i år”

“Nytt år, nya möjligheter” brukar det heta. Men 2020 kanske inte bäst beskrivs som möjligheternas år, och även 2021 ser ut att till stor del påverkas av coronaviruset. Även om pandemin har medfört många begränsningar, finns det enligt Min Doktors psykolog Olof Johansson fortfarande möjlighet att påverka sitt eget liv för att må bättre. Här kommer hans tips.

Säga vad man vill om 2020, men det gångna året har i alla fall gett oss möjlighet till att stanna upp och reflektera över livet. Olof Johansson, psykolog hos Min Doktor, tipsar om att försöka ta lärdom från det gångna året.

– Genom att se tillbaka på förra året och de förändringar som följde i pandemins spår kan du på ett relativt enkelt sätt få en uppfattning om vilka delar av livet som du trivs med och vilka delar som skaver. Testa att ställa sig själv några enkla frågor:

Vad fick mig att må bra?

Att fokusera på det du har, till skillnad från det du inte har, kan hjälpa dig att hitta de positiva aspekterna av ditt liv. Kanske gav 2020 dig mer tid med dina barn, och kanske kändes det rentav skönt att inte ha alla veckans dagar uppbokade? Försök fundera över vad det var som fick dig att känna dig glad förra året.

Vad fick mig att må mindre bra?

Andra saker kanske inte kändes lika bra. Kanske blev veckan ekande tom när de sociala sammankomsterna ställdes in och din fritidsaktivitet stängdes ner, eller kom du aldrig igång med hemmaträningen efter att gymmet slutade hålla öppet? Fundera över vad som skapade negativa känslor av till exempel ensamhet, nedstämdhet, stress eller oro.

Vad vill jag göra mer av?

Ta avstamp i ditt svar på vad som fick dig att må bra, och fråga dig själv vad du vill fortsätta prioritera och kanske till och med göra mer av? Det kan vara allt från att lära dig fler nya saker eller att ringa till din pappa och småprata oftare, till att spendera mer tid med dina barn eller att schemalägga kväll i veckan där du inte gör något särskilt.

Vad vill jag göra mindre av?

Tänk likadant med de saker som inte fick dig att må bra förra året. Kan du minska på dessa saker, eller faktiskt till och med utesluta något av det? Det kan handla om allt från att jobba mindre till att exempelvis spendera mindre tid med att jämföra dig med andra på sociala medier. Se om du kan hitta några konkreta förändringar du kan göra i ditt liv för att må bättre.

När du väl har bestämt dig för att göra en förändring för att må bättre, tipsar Olof om att konkretisera det hela genom att till exempel skriva ner vad det är du vill göra mer och mindre av.

– Om målet bara existerar i huvudet är det lätt att du glömmer bort det när vardagen och de vanliga rutinerna smyger sig på. Genom att skriva en lista, rita bilder eller att ta foton som du kan ha lättillgängliga i mobilen påminner du dig själv om de förändringar du vill göra.

Efter att du har konkretiserat din förändring är nästa steg att faktiskt genomföra den. Här har Olof fler bra tips på hur du bäst uppnår dina mål.

Dela artikeln: