Av: Min Doktor, 2022-04-14

Årstiderna kan påverka dig mer än du tror

När vi går från vinter till vår, eller sommar till höst, är det lätt att bli hängig. En del drabbas till och med av årstidsbunden depression, SAD. Min Doktors psykolog Olof Johansson förklarar mer. 

SAD står för Seasonal Affective Disorder och kallas ofta årstidsbunden depression på svenska. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstidernas skiftningar. 

Årstidsbunden depression drabbar precis som vanlig depression kvinnor i betydligt större utsträckning än män och besvären är vanligast i länder där tillgången till dagsljus varierar kraftigt under året – ju större variation mellan sommar och vinter, desto vanligare är besvären. 

– Årstidsbunden depression är ingen egen diagnos utan en variant av vanlig depression där depressions-episoderna kommer regelbundet och kopplat till årstiden, säger Olof Johansson, psykolog hos Min Doktor.

Även om det är vanligast att drabbas av årstidsbunden depression under vintern då det är som mörkast och då dagarna är som kortast, kan man även drabbas under sommarhalvåret. De långa ljusa dagarna ger då istället en negativ inverkan på måendet.

– Symptomen för årstidsbunden depression liknar de som för en depression med bland annat nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och känslan av att sådant du tidigare tyckte var kul inte längre känns roligt. Skillnaden ligger i regelbundenheten, att det återkommer vart år men försvinner däremellan, säger Olof Johansson.

Ljus och fysisk aktivitet hjälper 

Forskare tror att årstidsbunden depression har med ljuset och dess våglängder att göra. Det finns olika typer av ljusbehandlingar där artificiellt ljus används för att behandla årstidsbunden depression, men effekten av behandlingen saknar än så länge vetenskapligt stöd. Likaså forskas det på sambandet mellan D-vitaminbrist och årstidsbunden depression. 

– Naturligt dagsljus och fysisk aktivitet är två mer belagda metoder för att behandla årstidsbunden depression. En promenad på morgonen eller mitt på dagen, även om det är mulet, ger dig både dagsljus och rörelse, vilket kan förebygga problemen, berättar Olof.

Då ska du söka vård

Om nedstämdheten begränsar dig i ditt vardagsliv, exempelvis om du isolerar dig och ständigt tackar nej till sådan du tidigare hade tackat ja till, bör du söka vård. Hos Min Doktor får du alltid snabb kontakt med erfarna, legitimerade psykologer.

– Ingen ska behöva må dåligt i onödan. Årstidsbunden depression är ganska enkelt att behandla, och ju tidigare man kommer igång med behandling desto snabbare kan man må bättre. Man kan till exempel behandlas med antidepressiv medicin, eventuellt i kombination med KBT.

Faktagranskad av:

Olof Johansson, legitimerad psykolog

Dela artikeln: