Av: Min Doktor, 2018-10-22

Årstiderna kan påverka dig mer än du tror

När vi går från sommar till höst, eller vinter till vår, är det lätt att bli hängig. En del drabbas till och med av Årstidsbunden depression, SAD.

Årstidsbunden depression, SAD, är vanligare i länder med årstider. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstidernas skiftningar. Det är vanligast när vi går från ljusare till mörkare årstider, men drabbar även vissa när vi går från vinter till vår eller sommar.

– Årstidsbunden depression är faktiskt ganska vanligt, och det intressanta är att en del patienter nästan vet på dagen när de får det. I oktober är det som allra vanligast att drabbas. Man kanske inte förstår vad som händer första eller andra hösten, men tredje gången ser man ett mönster, säger Lykke Munk, psykiatriker och fortsätter:

– För att få diagnosen SAD bör man ha haft det två säsonger på rad.

När det är mörkt går vi ofta omkring och har mysljus dygnet runt, men vi behöver markera att nu börjar morgonen och det kan man göra med en ljusterapilampa

Ljus hjälper

Forskare tror att årstidsbunden depression har med ljuset och dess våglängder att göra. Lykke berättar att för vissa kan en ljuslampa vara en bra investeringar.

– Även om ljusterapi inte är bevisat fullt ut så blir många hjälpta av en ljuslampa. När det är mörkt går vi ofta omkring och har mysljus dygnet runt, men vi behöver markera att nu börjar morgonen och det kan man göra med en ljusterapilampa, förklarar Lykke.

Använd lampan en timme på morgonen. Då aktiveras din hjärna och de nödvändiga stresshormonerna för att kroppen ska komma igång på morgonen produceras. Samtidigt släcker ljuset sömnhormonet, melatonin.

Flera orsaker

Blir du nedstämd vid årstidsskiftningar kan du också fundera på om du har slarvat med maten eller rentav kan ha brist på järn eller D-vitamin. Man kan även kolla upp blodtrycket eller om sköldkörteln har en underfunktion. Lykke rekommenderar att du ska söka vård när nedstämdheten påverkar ens funktionsnivå, att du inte klarar av att sköta ditt arbete eller din familj, eller om du har mörka tankar. Efter två veckors nedstämdhet anser hon att det kan vara lämpligt att söka vård, men det är givetvis individuellt.

– Årstidsbunden depression är ganska enkel att att behandla, men det är lättare om man kommer igång snabbt. Man kan behandlas med antidepressiv medicin eventuellt i kombination med KBT eller bli hjälpt av att åka utomlands till solen om man har möjlighet till det.

Fakta:

Årstidsbunden depression

Forskning har visat på att uppemot 90–95 procent av alla svenskar känner av en viss nedstämdhet under årets kallare månader. Runt 10 procent utvecklar så pass starka symptom att de kan bli diagnostiserade med årstidsbunden depression, SAD, Seasonal Affective Disorder.

Dela artikeln: