Av: Min Doktor, 2024-05-31

Så lindrar du smärtorna från hallux valgus

Hallux valgus, snedställd stortå, är ett vanligt besvär hos framför allt kvinnor som kan orsaka mycket smärta. Min Doktors fysioterapeut berättar om hur hallux valgus uppstår och hur du kan lindra besvären med hjälp av träning och övningar.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är en vanlig felställning i foten hos vuxna som innebär att storån har blivit snedställd och pekar inåt mot de andra tårna. Det kan bildas en knöl på sidan av foten om tåleden trycks ut, vilket kan orsaka problem med att ha på sig skor utan smärta. När stortån trycker på de andra tårna kan även skav och sår förekomma. 

Varför får man hallux valgus?

– Det finns inte en specifik utlösande orsak till hallux valgus, berättar Caroline Karlsson, fysioterapeut hos Min Doktor och fortsätter:

– Ärftlighet har en stor påverkan, men även nedsjunket fotvalv kan påverka och leda till en bredare framfot vilket ökar felställningen av stortån som följd. Att använda trånga skor kan också ha en viss påverkan.

Lindra hallux valgus med övningar

Caroline Karlsson framhäver att rehabövningar är en viktig del av behandlingen av hallux valgus, framför allt i början, men att det är svårt att få en utvecklad hallux valgus att minska endast med hjälp av övningar. 

– Övningarna kan hjälpa till att minska smärta och förhindra att tån viker sig ytterligare inåt. Vid svår hallux valgus krävs dock ofta operation för att få bukt med snedställningen.

Här är några exempel på övningar att prova om du har hallux valgus. Gör varje övning 10 gånger, vila och upprepa 3 gånger. Försök göra övningarna några gånger om dagen, och undvik övningar som gör ont.

  • Spreta med tårna

  • Knip ihop tårna, till exempel genom att skrynkla ihop en handduk eller ett papper med hjälp av tårna

  • Gör tåhävningar: ställ dig på tå och sänk långsamt ned foten och upprepa

  • Sträck ut benet och peka med tårna, flexa sedan tårna uppåt och upprepa

När ska man söka vård för hallux valgus?

Om du besväras av smärta och känner dig hindrad i vardagen av hallux valgus är du välkommen att kontakta Min Doktor. Våra fysioterapeuter kan hjälpa dig sätta ihop ett personligt utformat rehabprogram, ge råd och vid behov även hjälpa dig med smärtlindring.

Faktagranskad av:

Caroline Karlsson, fysioterapeut

Dela artikeln: