Tarmflorans viktiga roll

Intresset för tarmfloran har ökat kraftigt på senare år och idag erbjuder ett flertal laboratorier analyser av tarmbakteriernas sammansättning. Vad är det som gör tarmfloran så viktig? Vad har sammansättningen för betydelse och vad kan man göra för att påverka den? Här kan du läsa om nya forskningsrön och få tips på hur du bäst tar hand om din tarmflora - så att den kan ta hand om dig.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Idag översköljs vi av artiklar om hur viktigt det är att dricka mycket vatten, och det finns både appar och specialgjorda flaskor som ska hjälpa oss att dricka tillräckligt. Trots det får sjukvården varje sommar in ett antal personer som drabbats av uttorkning. Här berättar Hans Lindholm, specialistläkare på Min Doktor, hur mycket vatten vi behöver dricka och vad som händer om vi får i oss för lite eller för mycket vätska.

Misofoni – när vissa ljud orsakar starkt obehag

Kollegan bredvid sörplar i sig kaffet, biter av ett äpple och knappar på tangentbordet – du är inte ensam om att vara känslig för ljud. Men ibland innebär ljudöverkänslighet att du känner ett så starkt obehag att du inte kan hantera det. Då kan du vara drabbad av misofoni. Min Doktors psykolog förklarar vad misofoni är, dess symptom och ger några råd åt dig som är överkänslig mot ljud.

5 tips för att undvika badöron

Sol och bad hör sommaren till, men alltför mycket badande kan dessvärre orsaka klåda och värk i öronen och andra besvär som drar ner på det roliga. Gerda Nilsson, specialistläkare i allmänmedicin hos Min Doktor, tipsar dig om hur du aktar dig för externt otit (hörselgångsinflammation), vad du själv kan göra för att sköta om dina badöron och när det är dags att söka vård.

3 sätt att hantera migrän

Migrän är så vanligt förekommande att det kan betraktas som en folksjukdom. Besvären drabbar cirka 15 procent av befolkningen någon gång i livet. Kvinnor drabbas oftare än män. Symptomen av migrän skiljer sig ofta från person till person, och det kan vara svårt att avgöra om de besvär som man upplever orsakas av migrän eller om det rör sig om något annat. Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor, berättar om vad migrän innebär, hur du identifierar migrän och ger dig några råd om hur besvären kan hanteras.

Halkskador vanligt på vintern

Under vinterhalvåret ökar antalet halk- och fallskador väsentligt. Kallare väder, halt väglag och en mer svårframkomlig miljö gör att risken att drabbas av besvärliga och i många fall även allvarliga skador blir högre. Min Doktors läkare tipsar om vad du själv kan göra för att undvika en olycka samt hur du avgör om du ska söka vård eller om du kan behandla skadan själv.

Kvinnohälsa hos Min Doktor – detta kan du få hjälp med

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Hos Min Doktor har kvinnohälsa varit i fokus ända sedan företagets grundare fick idén till digitala vårdmöten just för att kvinnor med urinvägsinfektioner inte skulle behöva komma till vårdcentralen för att få vård. Idag snart 7 år senare kan Min Doktor hjälpa till med allt från PMS och klimakteriebesvär till preventivmedelsförskrivning och graviditetsbesvär, dygnet runt i din telefon eller dator.

ic_newsletter

Vill du ha våra utskick?

Nyhetsbrevet innehåller information och erbjudanden om produkter inom hälsa- och sjukvård, och riktar sig därför till dig som är över 18 år. 16- och 17-åringar är välkomna att söka vård hos oss.

Vi behandlar dina uppgifter i enhet med vår integritetspolicy.