Allt du behöver veta om huvudvärk

Det spänner och gör ont, alla har vi haft huvudvärk någon gång. Oftast är huvudvärken ofarlig och går över av sig själv på några dagar, men i vissa fall kan du behöva söka vård. Min Doktor reder ut de vanligaste funderingarna om huvudvärk.

Undvik matförgiftning under rötmånaden

Rötmånaden har anlänt och många livsmedel håller sig sämre än vanligt i sommarvärmen. Min Doktors läkare berättar om hur du undviker att drabbas av matförgiftning, och ger några goda råd om du trots allt drabbas.

Sommarens faror – och så hanterar du dem

Sommaren är härlig, men med den följer också vissa otrevligheter. Här är Min Doktors kompletta guide till hur du hanterar allt från nässlor till huggormsbett.

Så ska du agera vid värmeslag

När det är varmt ute är det lätt hänt att drabbas av värmeslag. Då är det viktigt att agera snabbt, eftersom tillståndet kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Min Doktors läkare ger tips på vad du ska göra vid värmeslag, och hur du kan förebygga att drabbas.

Sjuksköterskan listar: det här ska finnas i sommarens husapotek

Oavsett om det blir semester i stan, i sommarstugan, till sjöss eller i husvagnen är det bra att fylla på i husapoteket inför sommaren. Min Doktors sjuksköterska Maria Grimfelt listar vad du ska packa för att känna dig trygg och säker i sommar.

Ta hand om öronen i sommar

Under sommaren kan öronen bli extra utsatta, speciellt för dig som älskar att bada. Gerda Nilsson, specialistläkare inom allmänmedicin, berättar om hur du kan ta hand om dina öron i sommar för att slippa besvär av hörselgångsinflammation eller vaxpropp.

Tips och råd mot getingar och bin

Få personer får allergiska reaktioner av geting- och bistick, men det kan vara nog så besvärligt ändå. Min Doktor ger dig tips för att undvika att bli stucken, och råd om vad du ska göra när gadden varit framme.

5 tips på hur du skyddar dig mot borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids genom fästingar och som drabbar cirka 10 000 svenskar om året. Både vuxna och barn kan drabbas av borrelia, och du kan bli smittad flera gånger under livet. Men det finns knep att ta till för att undvika fästingbett. Min Doktors läkare ger tips på hur du kan skydda dig och vilka symptom du ska hålla utkik efter.

Läkarens tips för att lindra pollenbesvär

Röda, kliande ögon, nysattacker och rinnande näsa - känns symptomen igen? Nästan var tredje svensk lider av pollenallergi, men hur vet man egentligen när man bör söka läkarvård för sina besvär? Och hur skiljer man på en pollenreaktion och coronasymptom? Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef hos Min Doktor, har svaren och ger sina bästa tips för att lindra pollenbesvär.

Hudläkarens knep för att undvika solskador i vårsolen

Vårsolen är äntligen här, och många av oss har längtat efter att få känna solens värme mot ansiktet. Men även de tidiga solstrålarna kan vara skadliga och ge upphov till solskador, som i sin tur kan leda till bland annat hudcancer. Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi, delar med sig av sina bästa knep för hur du kan njuta av solen men samtidigt skydda dig mot skadlig strålning.

Kvinnohälsa hos Min Doktor – detta kan du få hjälp med

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Hos Min Doktor har kvinnohälsa varit i fokus ända sedan företagets grundare fick idén till digitala vårdmöten just för att kvinnor med urinvägsinfektioner inte skulle behöva komma till vårdcentralen för att få vård. Idag snart 7 år senare kan Min Doktor hjälpa till med allt från PMS och klimakteriebesvär till preventivmedelsförskrivning och graviditetsbesvär, dygnet runt i din telefon eller dator.

6 tips inför pollensäsongen

Det har varit en varm vinter och pollensäsongen har redan smygstartat i södra Sverige, där hassel och gråal har börjat blomma. Min Doktors läkare ger sina bästa tips på hur du kan förbereda dig inför pollensäsongen.

Så slipper du ögoninflammation

Tvätta händerna. Det är läkarens bästa tips för att undvika ögoninflammation. Har du drabbats är att tvätta ögonen med ljummet vatten det bästa tipset.

Så undviker du influensan

Influensasäsongen börjar vanligtvis under hösten och är som värst i februari. Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin, ger dig de tre viktigaste tipsen för att hålla dig frisk.

Så vet du om du har bihåleinflammation

Bihåleinflammation är en sjukdom som kan uppkomma i samband med förkylning. Vanliga symtom är smärta i panna, kinder och nästäppa. Kroppen klarar generellt att läka ut inflammationen själv men i vissa fall krävs behandling.

Håll koll på dina hudförändringar

Att födelsemärken ändrar form och utseenden under livets gång behöver inte vara något konstigt, men när förändringarna avviker från hur dina födelsemärken brukar se ut bör du få dem undersökta.

Allt du behöver veta om eksem

På grund av kyla och torr luft är det säsong för eksem. Eksem finns i många olika former och i olika svårighetsgrader, men de går alltid att behandla. Här är Min Doktors guide till eksem.

Springmask? Här är allt du behöver veta

Springmask, ofta kallat för mask i magen, är en tarmparasit som gör att det kliar, särskilt i rumpan. Springmask är framför allt vanligt hos barn.

5 tips för att behålla semesterlugnet

Har du hittat ett behagligt lugn och lagom tempo under semestern? Här kommer 5 tips från Min Doktor som gör att du kan behålla semesterlugnet även när du börjat jobba.

Tips och råd för barn med separationsångest

Hösten närmar sig och för många familjer innebär det skol- eller förskolestart. Att både barn och föräldrar känner sig lite oroliga inför det är inget konstigt, och ofta brukar det gå bra. Som förälder är det viktigaste du kan göra att inge trygghet.

5 råd du kan lita på vid urinvägsinfektion

Drick tranbärsjuice, citronvatten och undvik åtsittande kläder - huskurerna om urinvägsinfektion på nätet är många och saknar oftast vetenskapligt stöd. Därför har vi tillsammans med Staffan Billing Jannesson, specialist i gynekologi och obstetrik, tagit fram fem goda och vetenskapliga råd vid urinvägsinfektion.

Tänk på detta om du blir biten av en huggorm

Huggormsbett är ovanligt, men om du eller ditt barn blir bitet ska ni ta er till sjukhus för observation. Håll dig lugn och var så stilla som möjligt innan bettet är undersökt.

Att tänka på om du blir bränd av en manet

I svenska vatten är det ovanligt med farliga maneter, däremot finns det några tecken som du ska vara uppmärksam på om du eller ditt barn blivit bränd av en manet. Är du utomlands ska du söka vård direkt om du blivit bränd.

Så solar du säkert

Att skydda sig från solen är det absolut viktigaste du kan göra för att minska risken för hudcancer. Dermatologen Daniel Brännström ger dig råd inför sommarens soltimmar.

3 tips mot nässlor

Nässlor är nyttiga, användbara och ofarliga – men likväl jobbiga att bränna sig på. Här kommer tre tips från Min Doktor som hjälper när du och dina barn har bränt er på nässlor.

Så tar du bort en fästing – steg för steg

Med bara ben och uteliv kommer också risken för fästingar. Om du eller ditt barn får en fästing är det viktigt att ni tar bort den på rätt sätt. Skippa husmorstipsen och följ våra 5 steg.

PMS – vanligt problem som går att lindra

Att må dåligt innan mens är vanligt, och de flesta kvinnor drabbas till och från av olika grader av PMS. Lider du av stark oro och ångest kan du ha PMDS. Vanligtvis mår man som sämst veckan innan mens.

Din guide till små sår

Utesäsongen är här och med den kommer skrubbsår, stickor i fingrarna och skärsår som ett brev på posten. Därför har vi tillsammans med dermatologen Daniel Brännström skapat vårens och sommarens viktigaste guide – småsårs-guiden.

6 tips mot akne

De flesta som drabbas av akne gör det i tonåren, den tid när vårt självförtroende ofta är som känsligast. Därför borde vi ta akne på större allvar, tycker dermatologen Daniel Brännström.

11 tips som kan lindra din pollenallergi

I delar av landet spås årets pollensäsong bli den värsta på 45 år, i andra delar blir den betydligt lugnare. Min Doktors läkare tipsar på vad du ska hålla utkik efter om du tror att du är allergisk, och ger dig tips så du själv kan lindra dina besvär.

Skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Det är högsäsong för vinterkräksjukan. Men vad är egentligen skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka. Vår allmänläkare hjälper dig reda ut begreppen.

Tips som lindrar din hosta

Hosta är vanligt vid förkylning och influensa. Det är kroppens sätt att göra sig av med slem, främmande partiklar och annat som irriterar luftvägarna. Med några enkla tips kan du göra hostan mer uthärdlig.

Så undviker du influensan

Influensasäsongen börjar vanligtvis under hösten och är som värst i februari. Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin, ger dig de tre viktigaste tipsen för att hålla dig frisk.
ic_newsletter
Vill du ha våra utskick?

Tillåt oss att berätta för dig om vi t.ex. utökar vårt utbud samt att skicka nyhetsbrev och tips som vi tror kan vara relevanta för dig.

E-postadress
Vi lämnar inte ut din adress till någon annan.