Av: Min Doktor, 2023-12-18

Det här avslöjar avföringen om din kropp

Det sägs att ögonen är själens spegel, men vad är i så fall kroppens? Kanske är det avföringen. Vill du lära dig mer om din kropp och matsmältning kan nämligen avföringen ge dig värdefull information. Här berättar Min Doktors läkare Hans Lindholm om vad formen och färgen hos din avföring kan berätta.

Vilken form och konsistens ska avföring ha?

– Det finns viss variation i vad som är normal avföring för en frisk person. En kan ha lite fastare konsistens på avföringen, en annan lite lösare, säger Hans. Men som regel ska avföringen vara jämnt formad - den ska varken vara rinnig eller små hårda kulor. 

Hur ofta ska man ha avföring?

Man brukar säga att det är normalt att bajsa alltifrån 3 gånger i veckan till 3 gånger om dagen. Bajsar man mera sällan är det tecken på förstoppning, och om man plötsligt börjar springa på toaletten många gånger om dagen kan det vara något som är på tok.

– Det väsentliga är om man har ett regelbundet avföringsmönster eller inte. Om man alltid har haft avföring varannan dag, och plötsligt behöver gå på toaletten flera gånger om dagen kan det tyda på en störning, till exempel IBS eller en tarminfektion. 

De sju avföringstyperna enligt Bristolskalan

– Bristolskalan är ett verktyg som används inom sjukvården för att beskriva olika avföringstyper. Med hjälp av den här skalan kan patienter enkelt förklara hur deras avföring ser ut, så att vårdpersonalen får en uppfattning om ifall den är normal, eller på vilket sätt den avviker. 

Avföringens form speglar hur länge den har varit i tjocktarmen. Det är i tjocktarmen som vätska tas upp ur tarminnehållet, och ju långsammare tarmpassagen är, desto hårdare och torrare blir avföringen. I andra änden på skalan finns den vattentunna diarrén, som har passerat väldigt snabbt genom tarmen. 

avföringstyper enligt bristolskalan
avföringstyper enligt bristolskalan

Varför luktar avföringen illa?

Avföringens lukt kommer från gaser som produceras när tarmbakterierna bryter ner fibrer och andra rester från matsmältningen. Lukten påverkas av vad man äter och av tarmflorans sammansättning. Avföring luktar illa även när den är normal, men vissa tillstånd kan göra lukten ännu värre. 

– När man har en tarminfektion med virus eller bakterier är det vanligt att avföringen luktar extra illa, berättar Hans. Illaluktande avföring kan också vara ett tecken på malabsorption, att maten inte spjälkas och tas upp ordentligt i tunntarmen. Då förs näringsämnena vidare till tjocktarmen. Där bryts de ner av tarmbakterierna, med illaluktande gaser som en biprodukt. 

– Malabsorption kan bero på flera olika tillstånd, som glutenintolerans, laktosintolerans eller födoämnesallergi. Försämrad fettabsorption kan också vara ett tecken på att bukspottkörteln, levern eller gallblåsan inte fungerar som de ska. 

Vad betyder färgen på avföringen?

Vanligtvis är avföringen brun till färgen. När den gulgröna gallan bryts ner av tarmbakterierna bildas nämligen en brun restprodukt.

– Vid en lite snabbare tarmpassage kan avföringen vara grönaktig, och det räknas också som normalt. Däremot kan andra färger skvallra om avvikelser i tarmen. Har man röd, svart eller gråvit avföring bör man söka vård.

 • Grön avföring
  Grön avföring är sällan något onormalt. Färgen kan bero på att tarminnehållet passerat snabbt genom tarmen eller att man har ätit mycket gröna bladgrönsaker.

 • Röd avföring
  Om avföringen är rödfärgad kan det vara tecken på en blödning någonstans i den nedre delen av tarmen. Avföringen kan också bli röd om man äter livsmedel som innehåller mycket rött pigment, till exempel rödbetor eller blåbär.

 • Gul avföring
  Gul avföring förekommer bland annat vid celiaki (glutenintolerans) och vid infektion med tarmparasiten Giardia. Gul, oljig och illaluktande avföring kan vara tecken på dålig fettabsorption, som till exempel vid nedsatt funktion i bukspottkörteln.

 • Ljus/vit avföring
  Om avföringen är vit eller gråvit kan det tyda på att utflödet av galla har blivit blockerat, exempelvis om en gallsten har fastnat i gallgången. Dessutom kan vissa läkemedel göra avföringen ljus eller vitfärgad.

 • Svart avföring
  Svart avföring kan vara tecken på blödning i magsäcken, matstrupen eller början av tarmen. Om man tar järntillskott eller äter mycket lakrits kan man också få lite svartare avföring. 

För dig som undrar vad färgen på din urin betyder rekommenderar vi den här artikeln. 

När ska jag söka vård?

Om du har tillfällig diarré eller förstoppning kan du komma långt med egenvård. Tänk på att dricka ordentligt med vatten, och se över kosten så att du får i dig tillräckligt mycket fibrer.

– Kontakta sjukvården om du har långvariga eller återkommande tarmbesvär. På Min Doktor kan vi utreda många olika tillstånd som rör mag-tarmkanalen, däribland glutenintolerans och laktosintolerans.

Om du har blod i avföringen (rött eller svart) ska du inte dröja med att söka vård. Lite bloddroppar på toapappret kan bero på hemorrojder, men ibland tyder det på ett allvarligare tillstånd. Du behöver också söka vård om du har vit, ljus eller lerfärgad avföring, eller om du har kraftig diarré och har förlorat så mycket vätska att du har blivit uttorkad.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: