Av: Min Doktor, 2022-12-01

Färgen på ditt urin avslöjar din hälsa

Urin kan ha många olika färger, allt från grönt, brunt, rödbrunt, orange, färglöst och rödrosa kiss förekommer – men urin ska helst ha en ljusgul nyans. Vad innebär egentligen de olika färgerna på urinet för din hälsa? Och vilka färger ska man vara extra vaksam på? Min Doktors läkare reder ut urinfärgernas betydelse.

Färgen på vårt kiss säger mycket om kroppens organ

När ditt urin har en ljusgul färg, i en ton som man kan likna vid halm, är det ett tecken på att kroppen har en god vätskebalans. Mörkt urin visar på motsatsen – du har druckit för lite. Men urin kan också ha flera andra färger, och om den ovanliga färgen kvarstår kan detta vara tecken på olika typer av sjukdomar i dina organ. 

Lista på urinfärgens betydelse:

 • Grönt urin
  Att kissa grönt eller blågrönt tillhör inte vanligheterna, men kan vara ett tecken på en bakteriell infektion, att du har ett överskott av kalcium eller att du har ett underskott av enzymer. Om ditt urin är grönt bör du ta kontakt med vården.

 • Brunt urin
  Om ditt kiss har en tydlig brun ton kan det vara ett tecken på sjukdom i lever eller galla. Kontakta därför en fysisk vårdcentral om du kissar brunt urin. 

 • Rödbrunt urin
  En rödbrun nyans på urinet kan vara ett tecken på sjukdom i njurarna, t ex njursten eller den ovanliga sjukdomen porfyri, och bör utredas vidare av läkare.

 • Orange urin
  En orangeaktig ton på ditt urin är ett tecken på att du har ett överskott av C-vitamin. Det kan komma sig av att du till exempel tar c-vitamin som tillskott och är inte farligt.

 • Färglöst urin
  Ett nästintill genomskinligt kiss betyder att du har druckit stora mängder vatten. Om du har druckit mycket vatten, se till att äta något salt för att minska risken för att saltbalansen i kroppen blir rubbad.

 • Mörk urin
  Om ditt kiss är väldigt mörkt så betyder att du inte har druckit tillräckligt med vätska. Drick vatten för att återställa vätskebalansen i kroppen.

 • Ljus urin
  Ljusgult kiss är ett tecken på att kroppens vätskebalans är god och att dina njurar fungerar som de ska.

 • Rödrosa urin
  Om färgen på ditt kiss är röd eller rosaaktig (och du inte ätit rödbetor som kan färga urinen i denna ton) kan det innebära att det finns blod i urinen. Blod i urinen kan vara ett tecken på urinvägsinfektion eller i värsta fall cancer och alltid bör undersökas av läkare. 

Här hittar du mer läsning om hur mycket vatten man bör dricka per dag.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: