Hem > Hälsa och sjukdomar > Gallsten

Gallsten

Gallsten är små stenar eller kristaller som bildas och kilas fast i gallblåsan. Ett gallstensanfall är inte farligt men kan göra mycket ont. Smärtan är krampaktig och uppstår under höger revben, ofta efter måltid och särskilt vid fet mat.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om gallsten

Gallstenarna kan även orsaka en inflammation i gallblåsan och i bukspottskörteln vilket oftast ger feber. Gallstenar kan också orsaka gulsot om de täpper till gallblåsan.Gallsten är mycket vanligt förekommande, det har en viss ärftlig koppling och ökar med åldern. Gallstensbesvär är vanligare hos kvinnor än män och speciellt gravida bildar lättare gallsten.

Symptom vid gallsten

Gallsten kan göra mycket ont. Smärtan känns då under höger revben. Ibland får man även feber. Ofta kommer symptomen i samband med att man äter. Dock är det inte alltid gallstenar gör ont eller ger symptom överhuvudtaget. Du kan ha gallsten utan att känna av besvär.

Behandling

Akut smärta vid gallstensanfall brukar i första hand behandlas med receptfria, smärtlindrande preparat. Om inte det hjälper kan en läkare efter diagnos skriva ut starkare smärtstillande och/eller kramplösande medel.

Gallstensbesvär kan även kräva en operation om anfallen återkommer ofta. Vid operation opereras hela gallblåsan bort med hjälp av titthålsteknik. Vi klarar oss bra utan gallblåsa.

Sök akut vård vid stark smärta i magen eller under höger revben i kombination med feber. Om du upplever gulsot och får gulfärgad hud i samband med gallstensbesvär ska du också uppsöka akutvård.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

  • Om du är överviktig, gå ner i vikt genom bra mat och mer motion.
  • Byt ut fettet i maten, välj bort mättat fett som det finns mycket av i smör, feta mjölkprodukter och charkvaror till förmån för raps- och olivolja, nötter, fet fisk och avokado som innehåller fleromättade fettsyror.
  • Äpplen, päron, gurka, lök och paprika kan ge gallstensbesvär hos vissa, prova att uteslut detta och se om det hjälper.

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta gärna Min Doktor om du tror att du har fått gallsten och upplever typisk krampaktig smärta under höger revbesbåge i samband med att du har ätit. Vi hjälper dig med diagnos och rätt behandling.