Av: Min Doktor, 2023-06-05

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Idag översköljs vi av artiklar om hur viktigt det är att dricka mycket vatten, och det finns både appar och specialgjorda flaskor som ska hjälpa oss att dricka tillräckligt. Trots det får sjukvården varje sommar in ett antal personer som drabbats av uttorkning. Här berättar Hans Lindholm, specialistläkare på Min Doktor, hur mycket vatten vi behöver dricka och vad som händer om vi får i oss för lite eller för mycket vätska.

Därför ska du dricka vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel - utan vatten skulle vi inte överleva i mer än några dagar. Vattnet är en nödvändig beståndsdel i blodet och cellerna, det forslar bort slaggprodukter ur kroppen och hjälper magen att fungera som den ska. Vid vätskebrist kan vi få problem med att reglera kroppstemperaturen, och det kan leda till värmeslag. 

Hur mycket vatten behöver man?

– Det rekommenderas att man dricker mellan 1,5 och 2,5 liter vatten per dag, berättar Hans. Det finns ingen exakt siffra på vad som är lagom mycket vatten, eftersom många faktorer spelar in.  Vätskebehovet påverkas av bland annat kroppsvikt, hur varmt det är, vad man äter och om man har ansträngt sig fysiskt. När man har feber, kräks eller har diarré förlorar kroppen mycket vatten, och då behöver man också dricka mer. 

Den goda nyheten är att även om du någon gång skulle råka dricka lite för lite eller för mycket vatten, får det sällan några allvarliga konsekvenser. Hos en frisk person kan kroppen anpassa sig genom att öka eller minska sina vätskedepåer och sin urinproduktion. 

Kan man dricka för mycket vatten?

– Om du har en kronisk sjukdom i hjärta eller njurar behöver du se upp med vattendrickandet. Då kan det nämligen finnas risk för övervätskning, att det ansamlas vatten i kroppen. Det kan i värsta fall leda till andningssvårigheter och vattenförgiftning. 

Vattenförgiftning är ett allvarligt tillstånd som uppstår när man dricker mer vatten än vad kroppen hinner göra sig av med. Även en frisk person kan drabbas, om man på kort tid dricker stora mängder vatten, särskilt om man just har svettats mycket och därigenom förlorat viktiga salter. Tillståndet förekommer därför lite oftare hos dem som nyss har sprungit ett maraton eller liknande. 

– Symptom på vattenförgiftning är huvudvärk, illamående, kräkningar, hjärndimma och muskelsvaghet, samtidigt som urinen blir mycket utspädd och färglös. 

Vad händer om man inte dricker tillräckligt med vatten?

– När kroppen förlorar mer vätska än man får i sig blir man till sist uttorkad, säger Hans. Till en början kompenseras vätskeförlusten genom att kroppen utnyttjar de vätskedepåer som finns i celler och vävnader. När depåerna är uttömda börjar kroppens funktioner att försämras. Om inget görs för att återställa vätskebalansen kan uttorkningen leda till livshotande tillstånd som värmeslag och sviktande blodcirkulation. Barn, äldre och sjuka personer är de som är mest sårbara för uttorkning. 

Vanliga tecken på vätskebrist

Tidiga tecken på att man börjar bli uttorkad är att man får huvudvärk och har svårt att koncentrera sig. Ju värre uttorkningen blir desto tydligare är symptomen: 

  • Ökad törst.

  • Minskad urinproduktion. Vid svår uttorkning kissar man inte alls.

  • Mörkfärgad urin.

  • Muntorrhet.

  • Yrsel.

  • Matthet och svaghet. 

Ett barn med vätskebrist kan bli tyst, apatiskt och få insjunkna ögon. På små barn blir också fontanellen insjunken, så att en grop bildas i det mjuka området på barnets huvud. 

– Om uttorkningen går riktigt långt kommer symptom som förvirring och snabb puls, säger Hans. I det här läget behöver personen omedelbart komma under vård.

Håll koll på din vätskebalans

Ett enkelt sätt att ta reda på om du dricker tillräckligt är att kolla din urin. När man dricker lagom mycket brukar man behöva kissa 6 till 8 gånger om dagen, och urinen har samma färg som halm eller ljus honung. Om man kissar mer sällan än så, eller om kisset är mörkare gult, behöver man dricka mera vatten. 

– Om man är trött eller förstoppad kan det också hjälpa att fylla på med mer vätska, tipsar Hans. 

Har man däremot färglös urin och ofta behöver gå och kissa, kan man dra ner lite grann på vattenintaget. Finns det samtidigt symptom som huvudvärk och muskelsvaghet kan det vara tecken på att man har för mycket vätska i kroppen i förhållande till mängden salter.

– Du som arbetar länge ute i sol och hetta kan gärna byta ut en del av vattnet du dricker mot vätskeersättning. Därigenom ersätts de salter som du har förlorat via svetten. Samma sak gäller dig som tränar intensivt, särskilt om det råder värmebölja. 

Här hittar du mer läsning om vad färgen på din urin betyder.

När behöver man söka vård?

Uppsök sjukvården om det är ett barn som visar tecken på vätskebrist eller om en äldre person har symptom som yrsel och förvirring. Har du själv huvudvärk och minskad urinmängd kan du försöka återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten eller vätskeersättning. Vill du ha hjälp med en bedömning av dina symptom är du välkommen att kontakta Min Doktor i mobilen. Obs - om du känner dig väldigt svag, yr eller förvirrad ska du inte kontakta Min Doktor utan uppsöka en fysisk mottagning.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: